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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
12/05/2016 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEGORARO, C.; STORCH, T. T.; CRIZEL, G. R.; FERREIRA, W. A.; GIRARDI, C. L. |
Afiliação: |
WANDERSON ARAUJO FERREIRA, CNPUV; CESAR LUIS GIRARDI, CNPUV. |
Título: |
Atmosfera controlada associada ao 1-metilciclopropeno na preservação da qualidade de kiwi. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 19, n. 1, e2014078, 2016. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1981-6723.7814 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Epub |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi determinar os efeitos de diferentes tecnologias de armazenamento na qualidade físico-química de kiwis da cultivar Tewi. Após a colheita, parte dos frutos foi submetida ao tratamento com 1-metilciclopropeno (1-MCP) e, posteriormente, frutos tratados e não tratados foram submetidos a diferentes condições de armazenamento, conforme segue: armazenamento em temperatura ambiente (20 °C ± 0,5 °C) durante 12 dias; armazenamento refrigerado (0°C ± 0,5°C) com ou sem controle da atmosfera (3 KPa O2 e 5 KPa CO2), e com ou sem absorção de etileno durante dois e quatro meses. Foram avaliadas a firmeza de polpa, o teor de sólidos solúveis e a acidez titulável. Verificou-se que, independentemente da tecnologia de conservação, houve uma diminuição na firmeza de polpa já aos dois meses de armazenamento, sendo a condição atmosfera controlada associada ao uso do 1-MCP a mais eficaz na retenção desse atributo. Frutos mantidos em temperatura ambiente apresentaram relação direta entre a redução da firmeza de polpa e o aumento do índice de sólidos solúveis; no entanto, após o armazenamento, essa relação nem sempre ocorreu. A maior acidez titulável foi verificada em frutos que receberam 1-MCP. Kiwis ‘Tewi’ apresentam bom potencial de conservação, podendo permanecer armazenados por até quatro meses em atmosfera controlada associada ao controle do etileno pelo uso de 1-MCP ou por absorção do etileno. Palavras-chave: Actinidia deliciosa; Qualidade físico-química; Pós-colheita; Firmeza de polpa. The aim of this study was to evaluate the effect of different storage technologies on the physical and chemical qualities of ‘Tewi’ kiwifruits. After harvesting, part of the fruits was treated with 1-methylcyclopropene (1-MCP), and then both the treated and non-treated fruits were stored under different conditions, as follows: storage at room temperature (20 °C ± 0.5 °C) for twelve days; refrigerated storage (0°C ± 0.5°C), with or without a controlled atmosphere (3% O2 and 5% CO2); and storage with or without ethylene adsorption for two and four months. The firmness of the flesh, soluble solids content and titratable acidity were evaluated during storage. It was noted that regardless of storage technology there was a reduction in firmness after two months. The controlled atmosphere conditions with 1-MCP were the most effective in retaining firmness. Fruits kept at room temperature showed a direct relationship between the reduction in flesh firmness and the increase in soluble solids content, although this relationship was not always observed after storage. The highest titratable acidity was observed in the fruits treated with 1-MCP. ‘Tewi’ kiwis showed good conservation potential, and could be stored for up to four months in a controlled atmosphere with ethylene management using 1-MCP or ethylene absorption. Keywords: Actinidia deliciosa; Physicochemical quality; Postharvest; Flesh firmness. MenosO objetivo deste trabalho foi determinar os efeitos de diferentes tecnologias de armazenamento na qualidade físico-química de kiwis da cultivar Tewi. Após a colheita, parte dos frutos foi submetida ao tratamento com 1-metilciclopropeno (1-MCP) e, posteriormente, frutos tratados e não tratados foram submetidos a diferentes condições de armazenamento, conforme segue: armazenamento em temperatura ambiente (20 °C ± 0,5 °C) durante 12 dias; armazenamento refrigerado (0°C ± 0,5°C) com ou sem controle da atmosfera (3 KPa O2 e 5 KPa CO2), e com ou sem absorção de etileno durante dois e quatro meses. Foram avaliadas a firmeza de polpa, o teor de sólidos solúveis e a acidez titulável. Verificou-se que, independentemente da tecnologia de conservação, houve uma diminuição na firmeza de polpa já aos dois meses de armazenamento, sendo a condição atmosfera controlada associada ao uso do 1-MCP a mais eficaz na retenção desse atributo. Frutos mantidos em temperatura ambiente apresentaram relação direta entre a redução da firmeza de polpa e o aumento do índice de sólidos solúveis; no entanto, após o armazenamento, essa relação nem sempre ocorreu. A maior acidez titulável foi verificada em frutos que receberam 1-MCP. Kiwis ‘Tewi’ apresentam bom potencial de conservação, podendo permanecer armazenados por até quatro meses em atmosfera controlada associada ao controle do etileno pelo uso de 1-MCP ou por absorção do etileno. Palavras-chave: Actinidia deliciosa; Qualidade físico-química; Pós-colhe... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Firmeza de polpa; Flesh firmness; Physicochemical quality; Postharvest; Qualidade físico-química; Quiwi. |
Thesagro: |
Actinidia Deliciosa; Fruta de clima temperado; Kiwi; Pós-Colheita. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142920/1/1981-6723-bjft-1981-67237814.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
15/09/2022 |
Data da última atualização: |
03/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
LATAWIEC, A. E.; MARKOWICZ, M. E.; MEDEIROS, B.; MENDES, M. S.; RODRIGUES, A. F.; GOMES, F.; VALLE, B. D.; LISOWSKA, K.; DROSIK, A.; CAPECHE, C. L.; MAIOLI, V.; FEDOROWICZ, K.; AZEVEDO, L. |
Afiliação: |
AGNIESZKA E. LATAWIEC, PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO/INTERNATIONAL INSTITUTE FOR SUSTAINABILITY; MAGDALENA E. MARKOWICZ, INTERNATIONAL INSTITUTE FOR SUSTAINABILITY; BRUNA MEDEIROS, INTERNATIONAL INSTITUTE FOR SUSTAINABILITY/UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; MAIARA S. MENDES, PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO/INTERNATIONAL INSTITUTE FOR SUSTAINABILITY; ALINE F. RODRIGUES, PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO/INTERNATIONAL INSTITUTE FOR SUSTAINABILITY; FERNANDA GOMES, PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO/INTERNATIONAL INSTITUTE FOR SUSTAINABILITY; BRENO D. VALLE, PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO/INTERNATIONAL INSTITUTE FOR SUSTAINABILITY; KATARZYNA LISOWSKA, UNIVERSITY OF OPOLE; ADAM DROSIK, UNIVERSITY OF OPOLE; CLAUDIO LUCAS CAPECHE, CNPS; VERONICA MAIOLI, ONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO/INTERNATIONAL INSTITUTE FOR SUSTAINABILITY; KAROLINA FEDOROWICZ, PEDAGOGICAL UNIVERSITY OF THE NATIONAL EDUCATION COMMISSION IN KRAKOW; LUCIANA AZEVEDO, PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO/INTERNATIONAL INSTITUTE FOR SUSTAINABILITY. |
Título: |
Stepping on invisible land: on the importance of communicating the value of soils. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Discover Sustainability, v. 3, n. 1, 26, Dec. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s43621-022-00093-8 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Soils play fundamental roles in the functioning of the Earth's ecosystems. Despite numerous initiatives to protect soils, it continues to be generally perceived as dirt or, at best, the surface we walk on. To better understand soil perception by the public, we conducted a survey with 99 participants from Poland and Brazil. We applied opportunity sampling and conducted semi-structured interviews with 40 respondents from Poland and 30 from Brazil, and 29 unstructured interviews in Brazil. Most of the respondents (53%) of the semi-structured interviews associated soil with the surface where plants grow, while 27% said that it is the ground we step on. When asked about pro-environmental campaigns, none of the respondents pointed to soil-related initiatives. Most of the respondents (99%) claimed that there is a need to increase their knowledge about the importance of soils, mostly through education (30%). The majority of the respondents of the unstructured interviews in Brazil indicated provision services provided by soils and pointed to the need for youth engagement in soil communication, corroborating the results from the semi-structured interviews. To address this, we present the results on artistic workshops as an experimental model for teaching and dissemination. We present two short documentary movies reporting the results from unstructured interviews and artistic workshops that can be used as data gathering tools, teaching tools and for dissemination purposes. This is a novel approach to communicating with the relevant stakeholders to promote more sustainable resource management. MenosSoils play fundamental roles in the functioning of the Earth's ecosystems. Despite numerous initiatives to protect soils, it continues to be generally perceived as dirt or, at best, the surface we walk on. To better understand soil perception by the public, we conducted a survey with 99 participants from Poland and Brazil. We applied opportunity sampling and conducted semi-structured interviews with 40 respondents from Poland and 30 from Brazil, and 29 unstructured interviews in Brazil. Most of the respondents (53%) of the semi-structured interviews associated soil with the surface where plants grow, while 27% said that it is the ground we step on. When asked about pro-environmental campaigns, none of the respondents pointed to soil-related initiatives. Most of the respondents (99%) claimed that there is a need to increase their knowledge about the importance of soils, mostly through education (30%). The majority of the respondents of the unstructured interviews in Brazil indicated provision services provided by soils and pointed to the need for youth engagement in soil communication, corroborating the results from the semi-structured interviews. To address this, we present the results on artistic workshops as an experimental model for teaching and dissemination. We present two short documentary movies reporting the results from unstructured interviews and artistic workshops that can be used as data gathering tools, teaching tools and for dissemination purposes. This is a no... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Artistas; Artists; Dissemination; Filmes; Interface ciência-prática; Movies; Science-practice interface; Serviços ecossistêmicos do solo. |
Thesagro: |
Divulgação. |
Thesaurus NAL: |
Ecosystem services; Soil. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146480/1/Stepping-on-invisible-land-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02754naa a2200409 a 4500 001 2146480 005 2023-04-03 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s43621-022-00093-8$2DOI 100 1 $aLATAWIEC, A. E. 245 $aStepping on invisible land$bon the importance of communicating the value of soils.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aSoils play fundamental roles in the functioning of the Earth's ecosystems. Despite numerous initiatives to protect soils, it continues to be generally perceived as dirt or, at best, the surface we walk on. To better understand soil perception by the public, we conducted a survey with 99 participants from Poland and Brazil. We applied opportunity sampling and conducted semi-structured interviews with 40 respondents from Poland and 30 from Brazil, and 29 unstructured interviews in Brazil. Most of the respondents (53%) of the semi-structured interviews associated soil with the surface where plants grow, while 27% said that it is the ground we step on. When asked about pro-environmental campaigns, none of the respondents pointed to soil-related initiatives. Most of the respondents (99%) claimed that there is a need to increase their knowledge about the importance of soils, mostly through education (30%). The majority of the respondents of the unstructured interviews in Brazil indicated provision services provided by soils and pointed to the need for youth engagement in soil communication, corroborating the results from the semi-structured interviews. To address this, we present the results on artistic workshops as an experimental model for teaching and dissemination. We present two short documentary movies reporting the results from unstructured interviews and artistic workshops that can be used as data gathering tools, teaching tools and for dissemination purposes. This is a novel approach to communicating with the relevant stakeholders to promote more sustainable resource management. 650 $aEcosystem services 650 $aSoil 650 $aDivulgação 653 $aArtistas 653 $aArtists 653 $aDissemination 653 $aFilmes 653 $aInterface ciência-prática 653 $aMovies 653 $aScience-practice interface 653 $aServiços ecossistêmicos do solo 700 1 $aMARKOWICZ, M. E. 700 1 $aMEDEIROS, B. 700 1 $aMENDES, M. S. 700 1 $aRODRIGUES, A. F. 700 1 $aGOMES, F. 700 1 $aVALLE, B. D. 700 1 $aLISOWSKA, K. 700 1 $aDROSIK, A. 700 1 $aCAPECHE, C. L. 700 1 $aMAIOLI, V. 700 1 $aFEDOROWICZ, K. 700 1 $aAZEVEDO, L. 773 $tDiscover Sustainability$gv. 3, n. 1, 26, Dec. 2022.
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