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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoMARCONCINI, J. M. Plásticos biodegradáveis. Cultivar. Máquinas, Pelotas, 18 dez. 2008. Disponível em: . Acesso em: 09 mar. 2009.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMARCONCINI, J. M. Plásticos biodegradáveis: perspectivas de uso. Disponível em: Acesso em: 19 dez. 2007.

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3.Imagem marcado/desmarcadoAZERÊDO, M. S.; MARCONCINI, J. M. Síntese e caracterização de soluções de poli (ácido lático) contendo nanopartículas de prata para fiação por sopro em solução. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 526 - 529

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4.Imagem marcado/desmarcadoLAZARINI, R. G.; MARCONCINI, J. M. Sugarcane bagasse fibers at high contents in thermoplastic composites: A novel approach using agro-industrial residue via thermokinetic mixing. Polymer Composites, v. 42, 2021. 4860 - 4871

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5.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, R. M.; MARCONCINI, J. M. Caracterização de cascas de arroz por termogravimetria e dos resíduos de queima de cascas de arroz por espectroscopia no infravermelho. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS, 15.; JORNADA CIENTÍFICA DA UFScar 7., 2007, São Carlos, SP. Anais de Eventos da UFSCar... São Carlos: UFSCar, 2007. v. 3 p. 386. Resumo.

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6.Imagem marcado/desmarcadoAZERÊDO, M. S. de; MARCONCINI, J. M. Effect of solution concentration in microfiltration properties of PLA mats produced by solution blow spinning. Polymer Engineering and Science, v. 61, 2021. 856?863

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7.Imagem marcado/desmarcadoLAZARINI, R. G.; MARCONCINI, J. M. Caracterização estrutural de fibras de bagaço de cana-de-açúcar quimicamente modificadas. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 300-304

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8.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO NETO, W. A.; MARCONCINI, J. M. Nanocompósitos de acetato de celulose e argila como embalagens alimentícias. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 9., 2017, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2017. p. 36. Editores técnicos: Alexandre Berndt, Ana Rita de Araujo Nogueira, Bianca Baccili Zanotto Vigna, Juliana Gonçalves Costa, Lea Chapaval, Manuel Antonio Chagas Jacinto, Patricia Menezes Santos. (Embrapa Pecuária Sudeste, Documentos, 126).

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9.Imagem marcado/desmarcadoNETO, W. A. R.; MARCONCINI, J. M. Nanocompósitos de filmes de acetato de celulose e cloisite 20A. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 9., 2017, São Carlos. Anais ... São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2017. p.192-195. Editores: Caue Ribeiro de Oliveira, Elaine Cristina Paris, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Marcelo Porto Bemquerer, Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis.

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10.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO NETO, W. A.; MARCONCINI, J. M. Produção de micro esferas de celulose com o anti-helmíntico praziquantel contra infecções parasitárias de alevinos de Colossoma macropomum In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 8., 2016, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2016. p.84. Editores técnicos: Wilson Tadeu Lopes da Silva, José Manoel Marconcini, Maria Alice Martins, Lucimara Aparecida Forato, Paulino Ribeiro Villas Boas. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 61).

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11.Imagem marcado/desmarcadoMARCONCINI, J. M.; OLIVEIRA, R. M. de. Termogravimetria de cascas de arroz. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2007. 6 p. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Comunicado Técnico, 89).

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12.Imagem marcado/desmarcadoITO, E. N.; PEREIRA, L. M.; MARCONCINI, J. M. Study of dispersion and compatibilization of sugarcane bagasse fibers (SF) embedded in matrix of poly(ethylene terephthalate) recycled (PETrec) during processing In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES - NanoAgri, 2010, São Pedro, SP. [Anais…] São Pedro: Aptor Software, 2010. Editors: Caue Ribeiro, Odílio Benedito Garrido de Assis, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Sérgio Mascarenhas.

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13.Imagem marcado/desmarcadoROJAS, G.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Influência do índice de fluidez nas propriedades de elastômeros termoplásticos (TPV) de borracha natural (NR) e polipropileno (PP). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE POLÍMEROS, 12., 2013, Florianópolis. Anais... São Carlos: ABPol, 2013.

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14.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; LAZARINI, R. G.; MARCONCINI, J. M. Biocompósitos termoplásticos com fibras vegetais. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 15., 2023, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2023. Coordenadores:Cintia Righetti Marcondes; Daniel Souza Corrêa 19 p.

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15.Imagem marcado/desmarcadoSIMÃO, J. A.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Efeito do PPMA como compatibilizante em compósitos com altos teores de fibras de dendê In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 8., 2016, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2016. p.66. Editores técnicos: Wilson Tadeu Lopes da Silva, José Manoel Marconcini, Maria Alice Martins, Lucimara Aparecida Forato, Paulino Ribeiro Villas Boas. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 61).

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16.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, F. B.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Isolation e characterization of cellulose from lignocellulosics fibers for application in nanotechnology In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES - NanoAgri, 2010, São Pedro, SP. [Anais…] São Pedro: Aptor Software, 2010. Editors: Caue Ribeiro, Odílio Benedito Garrido de Assis, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Sérgio Mascarenhas.

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17.Imagem marcado/desmarcadoITO, E. N.; ROSA, M. F.; MARCONCINI, J. M. Development of composites using low density polyethylene (LDPE) and coconut fibers (CF) In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES - NanoAgri, 2010, São Pedro, SP. [Anais…] São Pedro: Aptor Software, 2010. Editors: Caue Ribeiro, Odílio Benedito Garrido de Assis, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Sérgio Mascarenhas.

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18.Imagem marcado/desmarcadoITO, E. N.; ROSA, M. de F.; MARCONCINI, J. M. Development of composites using low density polyethylene (LDPE) and coconut fibers (CF). In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES, 1., 2010, São Pedro. Resumos. São Pedro: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2010. 1 CD-ROM.

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19.Imagem marcado/desmarcadoFARINAS, C. S.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Enzymatic conversion of sugarcane lignocellulosic biomass as a platform for the production of ethanol, enzymes and nanocellulose. Journal of Renewable Materials, v. 6, n. 2, p. 203-2016, 2018.

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20.Imagem marcado/desmarcadoROJAS, G. J.; ALIANE, L.; MARCONCINI, J. M. Estudo da incorporação de nanosilica em termoplásticos vulcanizados. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2014, São Carlos, SP Anais do SIAGRO: ciência, inovação e mercado 2014. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2014. p. 43-438. Editores: Carlos Manoel Pedro Vaz, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Silvio Crestana. PÁGINA 438 EM BRANCO.

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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  29/12/2022
Data da última atualização:  22/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  REIS, C. A.; GUIMARÃES JÚNIOR, M.; MOREIRA, F. K. V.; MARCONCINI, J. M.; VAZ, L. E. V. S. B.
Afiliação:  JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA.
Título:  Synthesis and characterization of chitosan/montmorillonite nanocomposites for application as edible coating.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology International, v. 29, n. 1, 2022.
Páginas:  25 - 39
ISSN:  1082-0132
DOI:  10.1177/10820132211057718
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Edible coating can improve fruits shelf life and, consequently, reduce their waste. Chitosan, which presents a potential for chemical modifications and capacity to form films, can be an alternative for coating due to its biocompatibility, biodegradability, and antimicrobial properties. Chitosan film can be obtained through casting method presenting suitable mechanical properties, such as resistance to traction and elongation, ability to adhere to surfaces and selective permeability to gases, such as O2 and CO2. However, it is highly permeable to water vapor, which can limit its potential coating use. The properties of chitosan films can be improved through the formation of composites by inserting nanoclays as montmorillonite in the polymeric matrix. The objective of this study was to develop and characterize chitosan/montmorillonite nanocomposites for fruit coating aiming for future applications in the field of smart packaging. Nanocomposites were characterized by its microstructure, thermal, mechanical, and physicochemical properties. X-ray diffraction analysis indicated changes in crystallinity with the insertion of montmorillonite. Nanocomposites became more transparent and significantly reduced its water permeability rate with 0.5% w/w montmorillonite addition. Elastic rigidity and tensile strength of the films were improved.Chitosan/montmorillonite nanocomposites demonstrated the potential to improve the storage time ofWilliams pears.
Palavras-Chave:  Biopolymer; Nanoclay.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150487/1/P-Synthesis-and-characterization-of-chitosan.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18175 - 1UPCAP - DDPROCI.22/1932022/201
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