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7. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VIEIRA, A. R. R.; SUERTEGARAY, C. E. de O.; HELDWEIN, A. B.; MARASCHIN, M.; SILVA, A. L. da. Influência do microclima de um sistema agroflorestal na cultura da erva-mate (Ilex paraguariensis St. Hil). Revista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria, v. 11, n. 1, p. 91-97, jan./jun. 2003. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Florestas. |
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8. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BORGES, C. V.; DONATO, M.; KUHNEN, S.; MARASCHIN, M.; AMORIM, E. P.; LEDO, C. A. da S. Compostos fenólicos em frutos de bananeira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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9. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | AMORIM, E. P.; BORGES, C. V.; AMORIM, V. B. de O.; MARASCHIN, M.; LEDO, C. A. da S. Biofortificação: resultados, perspectivas e avanços. In: FERREIRA, C. F.; SILVA, S. de O. e; AMORIM, E. P.; SEREJO, J. A. dos S. (Ed.). O agronegócio da banana. Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 201-222 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MARASCHIN, R. dos P.; IANSSEN, C.; VENDRUSCOLO, L. F.; DIAS, P. F.; CARO, M. S. B.; MARASCHIN, M. Biomassa residual proveniente da indústria viti-vinícola: perspectivas de aproveitamento. Biotecnologia, Ciência & Desenvolvimento, Uberlândia, v. 5, n. 29, p. 142-145, 2002 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BORGES, C. V.; RAMLOV, F.; KUHNEN, S.; MARASCHIN, M.; AMORIM, E. P.; LEDO, C. A. da S. Espectroscopia de infravermelho médio e quimiometria aplicadas a discriminação de acessos de bananeira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVEIRA, S. M.; CUNHA JUNIOR, A.; MARASCHIN, M.; VERRUCK, S.; SECCHI, F. L.; SCHEUERMANN, G. N.; PRUDENCIO, E. S.; FRONZA, N.; VIEIRA, C. R. W. Brazilian native species as potential new sources of natural antioxidant and antimicrobial agents. Acta Alimentaria, v. 48, n. 4, p. 507-514, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BORGES, C. V.; AMORIM, V. B. de O.; RAMLOV, F.; LEDO, C. A. da S.; DONATO, M.; MARASCHIN, M.; AMORIM, E. P. Characterisation of metabolic profile of banana genotypes, aiming at biofortified Musa spp. Cultivars. Food Chemistry, n. 145, p. 496-504, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MARASCHIN, R. P.; IASSEN, C.; CAPEL, L. S.; OLTAMARI, A. C.; ZANUS, C.; CIMADON, A. M. A.; SCORTEGAGNA, E.; CARO, M. S. B.; MARASCHIN, M. Análise de protocolos de extração de antocianinas a partir de resíduos da fermentação em vinícola. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 18., 2002, Porto Alegre. Integração pesquisa indústria: anais. Porto Alegre: SBCTA, 2002. p. 3313-3317 1 CD-ROM. 1 CD-ROM (CD00060). Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 14 | |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
28/01/2014 |
Data da última atualização: |
19/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BORGES, C. V.; AMORIM, V. B. de O.; RAMLOV, F.; LEDO, C. A. da S.; DONATO, M.; MARASCHIN, M.; AMORIM, E. P. |
Afiliação: |
CRISTINE VANZ BORGES, UFRB; VANUSIA BATISTA DE OLIVEIRA AMORIM; FERNANDA RAMLOV, UFSC; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF; MARCELA DONATO, UFSC; MARCELO MARASCHIN, UFSC; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF. |
Título: |
Characterisation of metabolic profile of banana genotypes, aiming at biofortified Musa spp. Cultivars. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, n. 145, p. 496-504, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The banana is an important, widely consumed fruit, especially in areas of rampant undernutrition. Twenty-nine samples were analysed, including 9 diploids, 13 triploids and 7 tetraploids, in the Active Germplasm Bank, at Embrapa Cassava & Fruits, to evaluate the bioactive compounds. The results of this study reveal the presence of a diversity of bioactive compounds, e.g., catechins; they are phenolic compounds with high antioxidant potential and antitumour activity. In addition, accessions with appreciable amounts of pVACs were identified, especially compared with the main cultivars that are currently marketed. The ATR-FTIR, combined with principal components analysis, identified accessions with distinct metabolic profiles in the fingerprint regions of compounds important for human health. Likewise, starch fraction characterisation allowed discrimination of accessions according to their physical, chemical, and functional properties. The results of this study demonstrate that the banana has functional characteristics endowing it with the potential to promote human health |
Thesagro: |
Banana; Germoplasma. |
Thesaurus NAL: |
Bananas. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 01734naa a2200229 a 4500 001 1977721 005 2023-05-19 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBORGES, C. V. 245 $aCharacterisation of metabolic profile of banana genotypes, aiming at biofortified Musa spp. Cultivars.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aThe banana is an important, widely consumed fruit, especially in areas of rampant undernutrition. Twenty-nine samples were analysed, including 9 diploids, 13 triploids and 7 tetraploids, in the Active Germplasm Bank, at Embrapa Cassava & Fruits, to evaluate the bioactive compounds. The results of this study reveal the presence of a diversity of bioactive compounds, e.g., catechins; they are phenolic compounds with high antioxidant potential and antitumour activity. In addition, accessions with appreciable amounts of pVACs were identified, especially compared with the main cultivars that are currently marketed. The ATR-FTIR, combined with principal components analysis, identified accessions with distinct metabolic profiles in the fingerprint regions of compounds important for human health. Likewise, starch fraction characterisation allowed discrimination of accessions according to their physical, chemical, and functional properties. The results of this study demonstrate that the banana has functional characteristics endowing it with the potential to promote human health 650 $aBananas 650 $aBanana 650 $aGermoplasma 700 1 $aAMORIM, V. B. de O. 700 1 $aRAMLOV, F. 700 1 $aLEDO, C. A. da S. 700 1 $aDONATO, M. 700 1 $aMARASCHIN, M. 700 1 $aAMORIM, E. P. 773 $tFood Chemistry$gn. 145, p. 496-504, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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