|
|
Registros recuperados : 105 | |
81. | | RESENDE, J. C. de; HOTT, M. C.; CARVALHO, L. M. T. De; SANTOS, P. A.; ARANTES, T. B.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de. Perspectives and scenarios for carbon balance in forest remnants of the Atlantic Forest using remote sensing time seris. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE GASES DE EFEITO ESTUFA NA AGROPECUÁRIA, 2., 2016. Campo Grande, MS. Anais... Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
84. | | CRUZ, A. P. M.; AQUINO, M. H. C. de; HELAYAEL, M. J. S. A.; SILVA, M. R.; RIBEIRO, J. B.; HOTT, M. C.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; MENDONÇA, J. F. M. de; SOUZA, G. N. de. Seroprevalence for equine infectious anaemia in Equidae seized in the municipality of Petrópolis, State of Rio de Janeiro, Brazil, 2015/2018. Ciência Rural, v. 50, n. 4, e20190073, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
85. | | FERREIRA, F. M.; LEITE, R. V.; MALIKOUSKI, R. G.; PEIXOTO, M. A.; BERNARDELI, A.; ALVES, R. S.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; ANDRADE, R. G.; BHERING, L. L.; MACHADO, J. C. Bioenergy elephant grass genotype selection leveraged by spatial modeling of conventional and high-throughput phenotyping data. Journal of Cleaner Production, v. 363, 132286, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
86. | | PIRES, M. de F. A.; LANGE, C. C.; BORGES, C. A. V.; DINIZ, F. H.; SEABRA, J. C. F. S.; MARTINS, C. E.; MAGALHÃES, F. A. R.; LEMOS, A. de M.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; VICENTINI, N. M. Caracterização do Queijo Artesanal de Alagoa - MG: parâmetros físicos, físicoquímicos, microbiológicos e sensoriais. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2019. 37 p. il.; color (Embrapa Gado de Leite. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 41). Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
87. | | HOTT, M. C.; ANDRADE, R. G.; VILELA, D.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M.; ROCHA, W. S. D. da; OLIVEIRA, P. S. d'. Disponibilização de mapeamentos das condições das pastagens por meio de plataforma de dados geográficos. Revista Contemporânea, v. 3, n. 12, p. 26326-26342, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
89. | | ANDRADE, R. G.; GARCIA, L. C. S.; HOTT, M. C.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; PEIXOTO, M. G. C. D.; PIRES, M. de F. A.; FACCO, A. G. Análise e disponibilização de mapas mensais do Índice de Temperatura e Umidade (ITU) para o Sudeste do Brasil. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 6, n. 1, p. 560-568, jan./mar. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
90. | | HOTT, M. C.; ANDRADE, R. G.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; OLIVEIRA, P. S. d'; ROCHA, W. S. D. da; CUNHA, W. R. L. da; DIAS, I. M.; BARBOSA, M. K. S. Análise da produção leiteira da mesorregião Centro Goiano. Revista Contemporânea, v. 3, n. 12, p. 28431-28443, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
91. | | GARCIA, L. C. S.; ANDRADE, R. G.; HOTT, M. C.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; COSTA, C. N.; PEIXOTO, M. G. C. D.; PIRES, M. de F. A.; BRUNELI, F. A. T. Mapeamento do declínio da produção de leite e da redução do consumo alimentar de vacas leiteiras em decorrência do estresse térmico no período de verão no Sudeste do Brasil. In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 27., 2023, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2024. p. 88-93. (Embrapa Gado de Leite. Eventos Técnicos & Científicos, 2). Pibic/CNPq. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
92. | | ANDRADE, R. G.; HOTT, M. C.; MOTTA, M. B.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; GALDINO, S.; RODRIGUES, C. A. G.; RONQUIM, C. C.; SILVEIRA, H. L. F. da; OLIVEIRA, P. S. d'. Monitoramento e avaliação qualitativa de pastagens a partir de dados NDVI/MODIS. Revista Contemporânea, v. 3, n. 11, p. 23441-23460, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Territorial. |
| |
93. | | CARVALHO, G. R.; ROCHA, D. T. da; DINIZ, F. H.; RESENDE, J. C. de; LEITE, J. L. B.; STOCK, L. A.; HOTT, M. C.; ANDRADE, R. G.; ZOCCAL, R.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; SIQUEIRA, P. Nota de Conjuntura: Leite e Derivados - Dezembro/2019. Juiz de Fora, 12 dez. 2019. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
94. | | ROCHA, D. T. da; CARVALHO, G. R.; RESENDE, J. C. de; DINIZ, F. H.; MOREIRA, M. S. de P.; LEITE, J. L. B.; HOTT, M. C.; TEIXEIRA, S. R.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; NARDY, V. P. D. Nota de Conjuntura: Leite e Derivados - Março de 2019. Juiz de Fora, 25 mar. 2019. 1 p. il. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
95. | | ROCHA, D. T. da; CARVALHO, G. R.; LEITE, J. L. B.; STOCK, L. A.; DINIZ, F. H.; CHRIST, A. da S.; HOTT, M. C.; ANDRADE, R. G.; TEIXEIRA, S. R.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; SIQUEIRA, K. B. Nota de Conjuntura: Leite e Derivados - Outubro de 2018. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 16 out. 2018. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
96. | | ANDRADE, R. G.; GARCIA, L. C. S.; HOTT, M. C.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; PEIXOTO, M. G. C. D.; COSTA, C. N.; PIRES, M. de F. A.; SANTANA JÚNIOR, M. L.; BRUNELI, F. A. T.; CARVALHO, G. R. Zoneamento dos efeitos do estresse térmico em vacas leiteiras no Sudeste do Brasil. Revista Contemporânea, v. 3, n. 12, p. 29977-29991, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
97. | | CRUZ, A. P. M.; AQUINO, M. H. C. de; HELAYAEL, M. J. S. A.; SILVA, M. R.; RIBEIRO, J. B.; HOTT, M. C.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; MENDONÇA, J. F. M. de; CASTRO, F. de F. A. de; SOUZA, G. N. de. Aplicação do SIG à sanidade animal: caso da anemia infecciosa equina. In: HOTT, M. C.; ANDRADE, R. G.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de (org.). Geotecnologias: aplicações na cadeia produtiva do leite. Ponta Grossa: Atena, 2022. p. 113-118. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
98. | | SIQUEIRA, K. B.; CHRIST, A. da S.; DINIZ, F. H.; CARVALHO, G. R.; RESENDE, J. C. de; LEITE, J. L. B.; STOCK, L. A.; HOTT, M. C.; OLIVEIRA, S. J. de M.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; TOSTES, V.; MACEDO, V. Leite e derivados: setembro 2017. Intelactus, set. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
99. | | RESENDE, J. C. de; ROCHA, D. T. da; CARVALHO, G. R.; DINIZ, F. H.; MOREIRA, M. S. de P.; LEITE, J. L. B.; STOCK, L. A.; HOTT, M. C.; ANDRADE, R. G.; TEIXEIRA, S. R.; SIQUEIRA, K. B.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; LANA, M. S.; NARDY, V. P. D.; FARIA, M. S. de. Nota de Conjuntura: Leite e Derivados - Abril de 2019. Juiz de Fora, 09 abr. 2019. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
100. | | LEITE, J. L. B.; RESENDE, J. C. de; ROCHA, D. T. da; CARVALHO, G. R.; DINIZ, F. H.; MOREIRA, M. S. de P.; STOCK, L. A.; HOTT, M. C.; ANDRADE, R. G.; TEIXEIRA, S. R.; SIQUEIRA, K. B.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; NARDY, V. P. D. Nota de Conjuntura: Leite e Derivados- Junho/2019 In: Embrapa Gado de Leite. jun, 2019. 91. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
Registros recuperados : 105 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
14/12/2023 |
Data da última atualização: |
14/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
HOSKEN, B. de O.; PEREIRA, G. V. M.; LIMA. T. T. M.; RIBEIRO, J. B.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; MARTINS, J. G. P. |
Afiliação: |
BIANCA DE OLIVEIRA HOSKEN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; GILBERTO VINÍCIUS MELO PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; THAMYLLES THUANY MAYRINK LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; JOAO BATISTA RIBEIRO, CNPGL; WALTER COELHO P DE MAGALHAES JUNIOR, CNPGL; JOSÉ GUILHERME PRADO MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Underexplored potential of lactic acid bacteria associated with artisanal cheese making in Brazil: challenges and opportunities. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Fermentation, v. 9, 409. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/fermentation9050409 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Artisanal cheeses are prepared using traditional methods with territorial, regional and cultural linkages. In Brazil, there is a great diversity of artisanal cheeses (BAC), which have historical, socioeconomic and cultural importance. The diversity of the BAC between producing regions is due to the different compositions of raw milk, the steps involved in the process and the maturation time. The crucial step for cheese differentiation is the non-addition of starter cultures, i.e., spontaneous fermentation, which relies on the indigenous microbiota present in the raw material or from the environment. Therefore, each BAC-producing region has a characteristic endogenous microbiota, composed mainly of lactic acid bacteria (LAB). These bacteria are responsible for the technological, sensory and safety characteristics of the BAC. In this review, the biotechnological applications of the LAB isolated from different BAC were evidenced, including proteolytic, lipolytic, antimicrobial and probiotic activities. In addition, challenges and opportunities in this field are highlighted, because there are knowledge gaps related to artisanal cheese-producing regions, as well as the biotechnological potential. Thus, this review may provide new insights into the biotechnological applications of LAB and guide further research for the cheese-making process. |
Palavras-Chave: |
Produção artesanal. |
Thesagro: |
Bactéria; Produto Derivado do Leite; Queijo. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159720/1/Underexplored-potential-of-lactic-acid-bacteria-associated-with-artisanal-cheese.pdf
|
Marc: |
LEADER 02134naa a2200241 a 4500 001 2159720 005 2023-12-14 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/fermentation9050409$2DOI 100 1 $aHOSKEN, B. de O. 245 $aUnderexplored potential of lactic acid bacteria associated with artisanal cheese making in Brazil$bchallenges and opportunities.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aArtisanal cheeses are prepared using traditional methods with territorial, regional and cultural linkages. In Brazil, there is a great diversity of artisanal cheeses (BAC), which have historical, socioeconomic and cultural importance. The diversity of the BAC between producing regions is due to the different compositions of raw milk, the steps involved in the process and the maturation time. The crucial step for cheese differentiation is the non-addition of starter cultures, i.e., spontaneous fermentation, which relies on the indigenous microbiota present in the raw material or from the environment. Therefore, each BAC-producing region has a characteristic endogenous microbiota, composed mainly of lactic acid bacteria (LAB). These bacteria are responsible for the technological, sensory and safety characteristics of the BAC. In this review, the biotechnological applications of the LAB isolated from different BAC were evidenced, including proteolytic, lipolytic, antimicrobial and probiotic activities. In addition, challenges and opportunities in this field are highlighted, because there are knowledge gaps related to artisanal cheese-producing regions, as well as the biotechnological potential. Thus, this review may provide new insights into the biotechnological applications of LAB and guide further research for the cheese-making process. 650 $aBactéria 650 $aProduto Derivado do Leite 650 $aQueijo 653 $aProdução artesanal 700 1 $aPEREIRA, G. V. M. 700 1 $aLIMA. T. T. M. 700 1 $aRIBEIRO, J. B. 700 1 $aMAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de 700 1 $aMARTINS, J. G. P. 773 $tFermentation$gv. 9, 409. 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|