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Registros recuperados : 23 | |
1. | | MELLO, R.; MAGALHÃES, A. L. R.; BREDA, F. C.; REGAZZI, A. J. Modelos para ajuste da produção de gases em silagens de girassol e milho. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 2, p. 261-269, fev. 2008 Título em inglês: Models for fit of gas production in sunflower and corn silages. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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2. | | SANTOS, K. C.; MAGALHÃES, A. L. R.; SILVA, D. K. A.; ARAUJO, G. G. L. de; FAGUNDES, G. M.; YBARRA, N. G.; ABDALLA, A. L. Nutritional potential of forage species found in Brazilian Semiarid region. Livestock Science, v. 195, 118-124, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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3. | | OLIVEIRA, L. P. de; MAGALHÃES, A. L. R.; TEODORO, A. L.; ANDRADE, A. P. de; SANTOS, K. C. dos; ARAUJO, G. G. L. de. Chemical characteristics, degradation kinetics and gas production of arboreal species for ruminants. Revista Ciência Agronômica, v. 51, n. 3, e20196707, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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4. | | MACEDO, A. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.; ARAUJO, G. G. L. de; REGITANO NETO, A.; TABOSA, J. N.; SIGNOR, D.; MAGALHÃES, A. L. R. Avaliação da emergência e crescimento inicial de plântulas de sementes de milheto. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 12.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 18.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE SISTEMAS DE PRODUÇÃO DE RUMINANTES, 5.; SIMPÓSIO DE PRODUÇÃO ANIMAL DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE FORRAGICULTURA E PASTAGENS, 5.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE CONSERVAÇÃO E UTILIZAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS ANIMAIS, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO SOBRE AMBIÊNCIA, BEM-ESTAR ANIMAL E CONVIVÊNCIA COM O SEMIÁRIDO, 1.; SIMPÓSIO IMPORTÂNCIA DAS PASTAGENS NATIVAS PARA A SUSTENTABILIDADE PECUÁRIA NO SEMIÁRIDO; FÓRUM DE COORDENADORES DE PROGRAMAS DE PÓS-GRADUAÇÃO EM ZOOTECNIA E RECURSOS PESQUEIROS DO NORDESTE, 7.; FÓRUM DE INTEGRAÇÃO ENTRE A ACADEMIA, AGENTES DE EXTENSÃO RURAL E PRODUTORES, 1. 2017, Juazeiro, BA. Construindo pontes entre o ensino, a pesquisa e a extensão: anais. Petrolina: Univasf: Embrapa Semiárido: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Sertão de Pernambuco, 2017. p. 2579-2581. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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5. | | GALINDO, G. M.; OLIVEIRA, L. P. de; MAGALHÃES, A. L. R.; TEODORO, A. L.; ANDRADE, A. P. de; ARAUJO, G. G. L. de; SANTOS, K. C. dos; NASCIMENTO, D. B. do. Atributos químico-bromatológicos, cinética de degradação e digestibilidade in vitro da matéria seca da Poincianella bracteosa (Tul) L. P. Queiroz. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 12.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 18.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE SISTEMAS DE PRODUÇÃO DE RUMINANTES, 5.; SIMPÓSIO DE PRODUÇÃO ANIMAL DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE FORRAGICULTURA E PASTAGENS, 5.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE CONSERVAÇÃO E UTILIZAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS ANIMAIS, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO SOBRE AMBIÊNCIA, BEM-ESTAR ANIMAL E CONVIVÊNCIA COM O SEMIÁRIDO, 1.; SIMPÓSIO IMPORTÂNCIA DAS PASTAGENS NATIVAS PARA A SUSTENTABILIDADE PECUÁRIA NO SEMIÁRIDO; FÓRUM DE COORDENADORES DE PROGRAMAS DE PÓS-GRADUAÇÃO EM ZOOTECNIA E RECURSOS PESQUEIROS DO NORDESTE, 7.; FÓRUM DE INTEGRAÇÃO ENTRE A ACADEMIA, AGENTES DE EXTENSÃO RURAL E PRODUTORES, 1. 2017, Juazeiro, BA. Construindo pontes entre o ensino, a pesquisa e a extensão: anais. Petrolina: Univasf: Embrapa Semiárido: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Sertão de Pernambuco, 2017. p. 787-789. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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6. | | CAMPOS, F. S.; CARVALHO, G. G. P.; SANTOS, E. M.; ARAUJO, G. G. L. de; REBOUÇAS, R. A.; LIMA, A. E.; ARAÚJO, M. L. G. M. L.; OLIVEIRA, J. S.; GOIS, G. C.; MAGALHÃES, A. L. R. Metabolic profile and histopathology of kidneys and liver of lambs fed silages of forages adapted to a semi-arid environment. South African Journal of Animal Science, v. 49, n. 3, p. 555-563, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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7. | | CAMPOS, F. S.; ARAUJO, G. G. L. de; SIMOES, W. L.; GOIS, G. C.; GUIMARÃES, M. J. M.; SILVA, T. G. F. da; MAGALHÃES, A. L. R.; OLIVEIRA, G. F.; ARAUJO, C. de A.; SILVA, T. S.; MACEDO, A. de. Mineral and fermentative profile of forage sorghum irrigated with brackish water. Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 52, n. 12, p. 1353-1362, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. | | ARAÚJO, C. de A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.; SANTOS, K. C. dos; MATOS, M. H. T. de; NASCIMENTO, D. B. do; SANTOS, N. S. Correlation between mineral profile, physical-chemical characteristics, and proximate composition of meat from Santa Ines ewes under water restriction. Semina. Ciências Agrárias, v. 44, n. 2, p. 529-548, mar./abr. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | ARAÚJO, C. de A.; LIRA, J. B. de; MAGALHÃES, A. L. R.; SILVA, T. G. F. da; GOIS, G. C.; ANDRADE, A. P. de; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S. Pearl millet cultivation with brackish water and organic fertilizeralters soil properties. Ciência Animal Brasileira, v. 22, e-70056, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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10. | | GOIS, G. C.; MATIAS, A. G. da S.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; SIMOES, W. L.; LISTA, F. N.; GUIMARÃES, M. J. M.; SILVA, T. S.; MAGALHÃES, A. L. R.; SILVA, J. K. V. da. Nutritional and fermentative profile of forage sorghum irrigated with saline water. Biological Rhythm Research, v. 53, n. 2, p. 246?257, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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11. | | CAMPOS, F. S.; CARVALHO, G. G. P.; SANTOS, E. M.; ARAUJO, G. G. L. de; GOIS, G. C.; REBOUÇAS, R. A.; MAGALHÃES, A. L. R.; OLIVEIRA, J. S.; VOLTOLINI, T. V.; CARVALHO, B. M. A.; PERAZZO, A. F. Characteristics of carcass and non-carcass components of lambs fed diets containing silages of forages adapted to the semi-arid environment. South African Journal of Animal Science, v. 49, n. 1,p. 119-130, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | PESSOA, D. V.; ANDRADE, A. P. de; MAGALHÃES, A. L. R.; TEODORO, A. L.; SANTOS, D. C. dos; ARAUJO, G. G. L. de; MEDEIROS, A. N. de; NASCIMENTO, D. B. do; VALENÇA, R. de L.; CARDOSO, D. B. Forage cactus of the genus Opuntia in different with the phenological phase: nutritional value. Journal of Arid Environments, v. 181, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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13. | | PESSOA, D. V.; ANDRADE, A. P. de; MAGALHÃES, A. L. R.; TEODORO, A. L.; SANTOS, D. C. do; ARAUJO, G. G. L. de; MEDEIROS, A. N. de; NASCIMENTO, D. B. do; VALENÇA, R. de L. Forage nutritional differences within the genus Opuntia. Journal of Arid Environments,v. 181, 104243, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. | | SÁ, M. K. N. de; ANDRADE, A. P. de; MAGALHÃES, A. L. R.; VALENÇA, R. de L.; CAMPOS, F. S.; ARAÚJO, F. dos S.; ARAUJO, G. G. L. de. Silagem de palma forrageira com Gliricidia Sepium: alternativa alimentar para o Semiárido. Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e27210212473, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | GODOI, P. F. A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; MELO, A. A. S. de; SILVA, T. S.; GOIS, G. C.; SANTOS, K. C. dos; NASCIMENTO, D. B. do; SILVA, P. B. da; OLIVEIRA, J. S. de; SANTOS, E. M.; SILVA, T. G. F. da; ZANINE, A. de M.; FERREIRA, D. de J.; VOLTOLINI, T. V.; CAMPOS, F. S. Chemical properties, ruminal fermentation, gas production and digestibility of silages composed of spineless cactus and tropical forage plants for sheep feeding. Animals, v. 14, 552, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. | | ARAÚJO, C. de A.; ARAUJO, G. G. L. de; MAGALHÃES, A. L. R.; GOIS, G. C.; MATOS, M. H. T. de; LIMA, D. O.; RODRIGUES, R. T. de S.; QUADROS, C. P. de; WAGNER, R.; VENDRUSCOLO, R. G.; CAMPOS, F. S. Meat quality in ewes submitted to reduction in water supply. Small Ruminant Research, v. 216, 106801, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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17. | | ARAÚJO, C. de A.; PINTO, M. de S.; OLIVEIRA, G. F. de; RODRIGUES, J. M. da C. da S.; CUNHA, D. de S.; COSTA, C. de J. P.; MELO, D. A. de S.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C. Nutritional properties and in vitro gas production in cactus pear (Opuntia stricta) and cassava (Manihot esculenta) shoot silages. African Journal of Range & Forage Science, Mar. 2023. On line. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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18. | | ARAÚJO, C. de A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.; MATOS, M. H. T. de; QUEIROZ, M. A. A.; MENEZES, V. G.; COSTA, C. de J. P.; SANTOS, K. C. dos; LEITE, A. C. S. P. Effect of reduced of water supply on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments of Santa Inês ewes. Livestock Science, v. 245, 104402, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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19. | | MELO, D. A. de S.; LEITE, A. C. S. P.; LIMA, R. da S.; RODIGUES, J. M. da C. da S.; ARAÚJO, C. de A.; CUNHA, D. de S.; COSTA, C. de J. P.; SÁ, M. K. N. de; MAGALHÃES, A. L. R.; CAMPOS, F. S. The inclusion of cactus pear changes the fermentation process, chemical composition and aerobic stability of arboreal cotton silages. Journal of the. Professional Association for Cactus Development, v. 24, p. 70-82, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | MELO, D. A. de S.; LEITE, A. C. S. P.; LIMA, R. da S.; RODRIGUES, J. M. da C. da S.; ARAÚJO, C. de A.; CUNHA, D. de S.; COSTA, C. de J. P.; SÁ. M. K. N. de; MAGALHÃES, A. L. R.; CAMPOS, F. S. The inclusion of cactus pear changesthe fermentation process, chemical composition and aerobic stability of arboreal cotton silages. Journal of the Professional Association for Cactus Development, v. 24, p. 70-82, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 23 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/06/2023 |
Data da última atualização: |
26/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
ARAÚJO, C. de A.; PINTO, M. de S.; OLIVEIRA, G. F. de; RODRIGUES, J. M. da C. da S.; CUNHA, D. de S.; COSTA, C. de J. P.; MELO, D. A. de S.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C. |
Afiliação: |
CLEYTON DE ALMEIDA ARAÚJO, UNIVASF; MARCELO DE SIQUEIRA PINTO, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; GETÚLIO FIGUEIREDO DE OLIVEIRA, UNIVASF; JESSICA MARIA DA CONCEIÇÃO DA SILVA RODRIGUES, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA; DIEGO DE SOUSA CUNHA, Universidade Federal do Tocantins, Araguaiana; CLAUDENILDE DE JESUS PINHEIRO COSTA, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; DANIEL ANDERSON DE SOUZA MELO, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES MAGALHÃES, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; FLEMING SENA CAMPOS, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA; GLAYCIANE COSTA GOIS, UNIVASF. |
Título: |
Nutritional properties and in vitro gas production in cactus pear (Opuntia stricta) and cassava (Manihot esculenta) shoot silages. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Range & Forage Science, Mar. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.2989/10220119.2023.2175036 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
On line. |
Conteúdo: |
This study evaluated the effects of different inclusion levels of cactus pear (Opuntia stricta) (at 0%, 15%, 30% or 45% on fresh matter basis) ensiled with shoots of cassava (Manihot esculenta)on the mineral nutrients, carbohydrates fractionation, nitrogen compounds and in vitro gas production, using a completely randomised design consisting of four treatments and five replicates per treatment, totalling 20 experimental units. There were significant increases (p <0.05) in the concentrations of Mg, B, Fe, total carbohydrates and fraction A+B1 (non-fibre carbohydrates)with increased cactus pear inclusion, whereas nitrogen and fractions B2 (available fibre) and C (insoluble protein, indigestible in rumen and intestine) significantly decreased (p < 0.05) with the inclusion. The inclusion of cactus pear significantly (p <0.05) reduced crude protein content and the fractions A (non-protein nitrogen) and B3 (insoluble protein with a slow degradation rate in the rumen)in the silages. Fraction B1+B2 (rapidly degraded true protein + insoluble protein with an intermediate degradation rate in the rumen) significantly increased (p < 0.05) with increasing levels of cactus pear inclusion. Gas production parameters showed a quadratic effect for Ca, Mn, observed gas volume, estimated gas volume by the bicompartmental model, rate of degradation of fibre carbohydrates, and rate of degradation of non-fibre carbohydrates (p < 0.05). The use of cactus pear increased the content of soluble sugars in mixed silages made with the aerial part of cassava plants. However, gas production was low with the inclusion of 45% cactus pear. Based on the overall results, the combination of 45% cactus pear with 55% of the aerial part of cassava in mixed silages is recommended. MenosThis study evaluated the effects of different inclusion levels of cactus pear (Opuntia stricta) (at 0%, 15%, 30% or 45% on fresh matter basis) ensiled with shoots of cassava (Manihot esculenta)on the mineral nutrients, carbohydrates fractionation, nitrogen compounds and in vitro gas production, using a completely randomised design consisting of four treatments and five replicates per treatment, totalling 20 experimental units. There were significant increases (p <0.05) in the concentrations of Mg, B, Fe, total carbohydrates and fraction A+B1 (non-fibre carbohydrates)with increased cactus pear inclusion, whereas nitrogen and fractions B2 (available fibre) and C (insoluble protein, indigestible in rumen and intestine) significantly decreased (p < 0.05) with the inclusion. The inclusion of cactus pear significantly (p <0.05) reduced crude protein content and the fractions A (non-protein nitrogen) and B3 (insoluble protein with a slow degradation rate in the rumen)in the silages. Fraction B1+B2 (rapidly degraded true protein + insoluble protein with an intermediate degradation rate in the rumen) significantly increased (p < 0.05) with increasing levels of cactus pear inclusion. Gas production parameters showed a quadratic effect for Ca, Mn, observed gas volume, estimated gas volume by the bicompartmental model, rate of degradation of fibre carbohydrates, and rate of degradation of non-fibre carbohydrates (p < 0.05). The use of cactus pear increased the content of soluble sugars ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Conservação de forragem; DegradabilidadE; Nutrientes minerais. |
Thesagro: |
Carboidrato; Fracionamento; Manihot Esculenta; Nitrogênio; Palma Forrageira; Silagem. |
Thesaurus NAL: |
Carbohydrates; Cassava; Forage; Forage legumes; Opuntia stricta. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154599/1/Nutritional-properties-and-in-vitro-gas-production-in-cactus-pear-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 03075naa a2200433 a 4500 001 2154599 005 2023-06-26 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.2989/10220119.2023.2175036$2DOI 100 1 $aARAÚJO, C. de A. 245 $aNutritional properties and in vitro gas production in cactus pear (Opuntia stricta) and cassava (Manihot esculenta) shoot silages.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aOn line. 520 $aThis study evaluated the effects of different inclusion levels of cactus pear (Opuntia stricta) (at 0%, 15%, 30% or 45% on fresh matter basis) ensiled with shoots of cassava (Manihot esculenta)on the mineral nutrients, carbohydrates fractionation, nitrogen compounds and in vitro gas production, using a completely randomised design consisting of four treatments and five replicates per treatment, totalling 20 experimental units. There were significant increases (p <0.05) in the concentrations of Mg, B, Fe, total carbohydrates and fraction A+B1 (non-fibre carbohydrates)with increased cactus pear inclusion, whereas nitrogen and fractions B2 (available fibre) and C (insoluble protein, indigestible in rumen and intestine) significantly decreased (p < 0.05) with the inclusion. The inclusion of cactus pear significantly (p <0.05) reduced crude protein content and the fractions A (non-protein nitrogen) and B3 (insoluble protein with a slow degradation rate in the rumen)in the silages. Fraction B1+B2 (rapidly degraded true protein + insoluble protein with an intermediate degradation rate in the rumen) significantly increased (p < 0.05) with increasing levels of cactus pear inclusion. Gas production parameters showed a quadratic effect for Ca, Mn, observed gas volume, estimated gas volume by the bicompartmental model, rate of degradation of fibre carbohydrates, and rate of degradation of non-fibre carbohydrates (p < 0.05). The use of cactus pear increased the content of soluble sugars in mixed silages made with the aerial part of cassava plants. However, gas production was low with the inclusion of 45% cactus pear. Based on the overall results, the combination of 45% cactus pear with 55% of the aerial part of cassava in mixed silages is recommended. 650 $aCarbohydrates 650 $aCassava 650 $aForage 650 $aForage legumes 650 $aOpuntia stricta 650 $aCarboidrato 650 $aFracionamento 650 $aManihot Esculenta 650 $aNitrogênio 650 $aPalma Forrageira 650 $aSilagem 653 $aConservação de forragem 653 $aDegradabilidadE 653 $aNutrientes minerais 700 1 $aPINTO, M. de S. 700 1 $aOLIVEIRA, G. F. de 700 1 $aRODRIGUES, J. M. da C. da S. 700 1 $aCUNHA, D. de S. 700 1 $aCOSTA, C. de J. P. 700 1 $aMELO, D. A. de S. 700 1 $aMAGALHÃES, A. L. R. 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aCAMPOS, F. S. 700 1 $aGOIS, G. C. 773 $tAfrican Journal of Range & Forage Science, Mar. 2023.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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