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Registros recuperados : 93 | |
24. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MADRUGA, M. S.; REZER, J. de S.; MELO, H. M. G. de. Processamento térmico de vísceras caprinas, visando o melhoramento da vida-de-prateleira. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 19, n. 132, p. 69-74, jul., 2005. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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29. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A.; MADRUGA, M. S.; COSTA, R. G.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V. Boas práticas de fabricação: procedimentos para garantia da qualidade da manta. In: COSTA, R. G.; MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A. Manta de Petrolina: uma alternativa para agregar valor às carnes caprina e ovina. Campina Grande: INSA; Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. cap. 4, p. 65-88. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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30. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MADRUGA, M. S.; PEDROSA, N. de A.; DUARTE, T. F.; MEDEIROS, G. R. de; COSTA, R. G.; VOLTOLINI, T. V. Aspectos tecnológicos: a manta ovina e seu processo de elaboração. In: COSTA, R. G.; MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A. Manta de Petrolina: uma alternativa para agregar valor às carnes caprina e ovina. Campina Grande: INSA; Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. cap. 2, p. 33-48. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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31. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VOLTOLINI, T. V.; MEDEIROS, G. R. de; COSTA, R. G.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A.; MADRUGA, M. S. Histórico do produto: importância social e econômica da manta para a região. In: COSTA, R. G.; MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A. Manta de Petrolina: uma alternativa para agregar valor às carnes caprina e ovina. Campina Grande: INSA; Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. cap. 1, p. 15-32. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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32. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MADRUGA, M. S.; NARAIN, N.; ARRUDA, S. G. B. de; SOUZA, J. G.; COSTA, R. G.; BESERRA, F. J. Influência da idade de abate e da castração nas qualidades físico-químicas, sensoriais e aromáticas da carne caprina. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 31, n. 3, supl. 0, p.1562-1570, maio/jun., 2002. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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34. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | DUARTE, T. F.; DIAS, R. P.; MADRUGA, M. S.; CARRUTI, D. dos S.; MORAES, G. M. D. de; LINHARES, F. Utilização de carne caprina de animais de descarte na elaboração de lingüiça tipo 'frescal'. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 3; FEIRA NACIONAL DO AGRONEGÓCIO DA CAPRINO-OVINOCULTURA DE CORTE, 2007, João Pessoa. Anais... João Pessoa: EMEPA-PB, 2007. 4 f. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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35. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MADRUGA, M. S.; GALVÃO, M. de S.; COSTA, S. M. da; NARAIN, N.; SOUSA, E. H. de. Efeito do genótipo e do sexo sobre o perfil de ácidos graxos da carne de cordeiros. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 2.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE AGRONEGÓCIO DA CAPRINOCULTURA LEITEIRA, 1., 2003, João Pessoa. [Resumos]. João Pessoa: EMEPA-PB, 2003. p. 669. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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36. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MADRUGA, M. S.; ARRUDA, S. G. B.; ARAÚJO, E. M.; ANDRADE, L. T.; NASCIMENTO, J. C.; COSTA, R. G. Efeito da idade de abate no valor nutritivo e sensorial da carne caprina de animais mestiços. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 19, n. 3, p. 374-379, set./dez. 1999. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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37. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEDROSA, N. A.; DUARTE, T. F.; SILVA, F. A. P.; COSTA, R. G.; VOLTOLINI, T. V.; MADRUGA, M. S. Avaliação físico química da manta ovina do vale do Sub-Médio São Francisco. In: SIMPÓSIO EM CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 2.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE FRUTOS TROPICAIS, 1., 2010, Aracaju. Avanços em tecnologia de alimentos. Aracaju: Universidade Federal de Sergipe, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 93 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
08/08/2022 |
Data da última atualização: |
08/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MORAIS, S. DE M.; GALVÃO, M. DE S.; CARVALHO, L. M. DE; OLEGARIO, O. S.; PEREIRA, G. E.; ANDRADE LIMA, L. L. DE; SILVA, F. L. H. DA; MADRUGA, M. S. |
Afiliação: |
SAMARA DE MACÊDO MORAIS, Federal University of Paraíba; MÉRCIA DE SOUSA GALVÃO, Federal University of Paraíba; LEILA MOREIRA DE CARVALHO, Federal University of Paraíba; LARY SOUZA OLEGARIO, Federal University of Paraíba; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; LUCIANA LEITE DE ANDRADE LIMA, Rural Federal University of Pernambuco; FLÁVIO LUIZ HONORATO DA SILVA, Federal University of Paraíba; MARTA SUELY MADRUGA, Federal University of Paraíba. |
Título: |
Potential typicality marker of volatile composition of commercial sparkling wines from the caatinga biome. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, s12161, July 2022. |
DOI: |
doi.org/10.1007/s12161-022-02374-4 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present research aimed to identify the volatile profle of sparkling wines from São Francisco Valley, which products will have soon the Geographical Indication requested by the producers. Volatile organic compounds from muscat, brut, brut rosé and demi-sec sparkling wines produced in the São Francisco Valley, located in the Caatinga region of Brazil, were extracted, separated and identifed using the HS-SPME/GC?MS technique. The results reached the identifcation of a total of 109 compounds, classifed in 13 chemical groups, being the main esters, terpenes, and alcohols. It was found that some compounds with expressive area are unique to each type of sparkling wine: a total of 23 in muscat, 9 in brut, 5 in brut rosé, and 4 in demi-sec. This suggests a strong association between the grape varieties and the technological processes of winemaking. The volatile profles of each commercial sparkling wine in the São Francisco Valley present possible chemical markers of typicity which can be used to distinguish the commercial wines from the region. Keywords Volatile compound · São Francisco Valley · Geographical indication · Typicality marker · Gas chromatography |
Palavras-Chave: |
Geographical indication; São Francisco Valley; Typicality marker. |
Thesaurus NAL: |
Gas chromatography; Volatile compounds. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145308/1/s12161-022-02374-4.pdf
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Marc: |
LEADER 02056naa a2200277 a 4500 001 2145308 005 2022-08-08 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adoi.org/10.1007/s12161-022-02374-4$2DOI 100 1 $aMORAIS, S. DE M. 245 $aPotential typicality marker of volatile composition of commercial sparkling wines from the caatinga biome.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe present research aimed to identify the volatile profle of sparkling wines from São Francisco Valley, which products will have soon the Geographical Indication requested by the producers. Volatile organic compounds from muscat, brut, brut rosé and demi-sec sparkling wines produced in the São Francisco Valley, located in the Caatinga region of Brazil, were extracted, separated and identifed using the HS-SPME/GC?MS technique. The results reached the identifcation of a total of 109 compounds, classifed in 13 chemical groups, being the main esters, terpenes, and alcohols. It was found that some compounds with expressive area are unique to each type of sparkling wine: a total of 23 in muscat, 9 in brut, 5 in brut rosé, and 4 in demi-sec. This suggests a strong association between the grape varieties and the technological processes of winemaking. The volatile profles of each commercial sparkling wine in the São Francisco Valley present possible chemical markers of typicity which can be used to distinguish the commercial wines from the region. Keywords Volatile compound · São Francisco Valley · Geographical indication · Typicality marker · Gas chromatography 650 $aGas chromatography 650 $aVolatile compounds 653 $aGeographical indication 653 $aSão Francisco Valley 653 $aTypicality marker 700 1 $aGALVÃO, M. DE S. 700 1 $aCARVALHO, L. M. DE 700 1 $aOLEGARIO, O. S. 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aANDRADE LIMA, L. L. DE 700 1 $aSILVA, F. L. H. DA 700 1 $aMADRUGA, M. S. 773 $tFood Analytical Methods, s12161, July 2022.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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