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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  02/07/2019
Data da última atualização:  24/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERNARDO, C. O.; ASCHERI, J. L. R.; CARVALHO, C. W. P. de; CHÁVEZ, D. W. H.; MARTINS, I. B. A.; DELIZA, R.; SÁ, D. de G. C. F. de; QUEIROZ, V. A. V.
Afiliação:  Cristiany Oliveira Bernardo, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Davy William Hidalgo Chávez, UFRRJ; Inayara Beatriz Araújo Martins, UFRRJ; ROSIRES DELIZA, CTAA; DANIELA DE GRANDI C FREITAS DE SA, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS.
Título:  Impact of extruded sorghum genotypes on the rehydration and sensory properties of soluble beverages and the Brazilian consumers' perception of sorghum and cereal beverage using word association.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, London, v. 89, article 102793, 2019.
DOI:  doi.org/10.1016/j.jcs.2019.102793
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum is a cereal containing many bioactive compounds; however, its use for the human diet requires the development of products that attend the consumer's needs and preferences. Six sorghum genotypes of different colors were analyzed to develop a new beverage. The whole grains were analyzed for their chemical composition, condensed tannins (CT), total phenolic compounds (TPC), antioxidant capacity (AC) and resistant starch (RS). After grinding they were and processed by thermoplastic extrusion to develop a soluble beverage and their wettability, dispersibility, bulk and absolute density were evaluated. Sorghum is poorly used directly in the human diet; therefore, consumer perception of sorghum was investigated, as well as the sensory characterization of the beverages. Brown sorghum presented the highest CT, TPC, AC and RS. Powder from red sorghum presented the highest wettability and sensory acceptance, whereas, powder from white sorghum had the lowest absolute density, wettability, dispersibility and sensory acceptance. Additionally, sensory acceptance presented positive Pearson's correlation with good rehydration characteristics, and the residual bitter taste was directly correlated with AC. Finally, people with food restrictions (i.e. intolerances, allergies, veganism among others) considered sorghum as an alternative food, although they do not know this cereal. The unfamiliarity, the chemical properties and solubility properties all affected the sensory acceptance.
Palavras-Chave:  Bebidas solúveis; Drink; Multiple factor analysis; Propriedades sensoriais; Reidratação; Sorghum bicolor L; Sorgo extrusado; Wholemeal.
Thesagro:  Análise Organoléptica; Bebida; Cereal; Consumidor; Extrusão; Produto de Origem Vegetal; Sorgo; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Extrusion; Food technology; Grain sorghum; Sensory evaluation; Vegetable consumption.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS28858 - 1UPCAP - DD
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Registros recuperados : 30
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA JÚNIOR, P.; MACHADO, A. A. Adição de Componente Sazonal em Modelos de Crescimento Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, V. 25, n. 1, p.67-75, jan.1990
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFACHINELLO, J. C.; KERSTEN, E.; MACHADO, A. A. Efeito do ácido indolbutírico no enraizamento de estacas lenhosas de pessegueiro cv. Diamante. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.17, n.2, p.247-52, fev. 1982. Título em inglês: Effect of indolbutyric acid on the rooting of wood cuttings of peach Diamante cultivar.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. L. da; FACHINELLO, J. C.; MACHADO, A. A. Efeito do acido indolilbutirico na enxertia e enraizamento da videira. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.21, n.8, p.865-871, Ago. 1986.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRAPOSO, J. A. de A.; SCHUCH, L. O. B.; ASSIS, F. N. de; MACHADO, A. A. Consórcio de milho e feijão em diferentes arranjos e populações de plantas, em Pelotas, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 5, p. 639-647, maio 1995. Título em inglês: Intercropping of corn and bean in different plant arrangements and population, in Pelotas, RS.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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5.Imagem marcado/desmarcadoGARCIA, D. C.; GARCIA, A.; BARROS, A. C. S. A.; MACHADO, A. A. Efeitos da competicao de plantas daninhas sobre o desenvolvimento das plantas, rendimento e qualidade fisiologica das sementes de cebola (Allium Cepa, L.). Pelotas: EMBRAPA-CNPFT, 1990. 18p. (EMBRAPA-CNPFT. Boletim de Pesquisa, 19).
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, A. A.; AGUIAR, R. A.; MOREIRA, J. A. A.; RIBEIRO, P. H. E. Influência de coberturas verdes no controle de plantas daninhas na cultura do milho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 25., 2006, Brasília, DF. Convivendo com as plantas daninhas: resumos. Londrina: Sociedade Brasileira das Plantas Daninhas; Brasília, DF: Universidade de Brasília: Embrapa Cerrados, 2006. p. 268.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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7.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, R. F. de M.; KERSTEN, E.; SANTOS FILHO, B. G. S.; MACHADO, A. A. Influencia do acido indolbutirico (IBA) no enraizamento de estacas semi-lenhosas de figueira (Ficus carica L.) Roxo de Valinhos em condicoes de nebulizacao intermitente. In: AMERICAN SOCIETY FOR HORTICULTURAL SCIENCE CONGRESS, 29.; CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 21.; CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 2., 1981, Campinas. Proceedings... Campinas: American Society for Horticultural Science, 1982. p. 235-240.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA JUNIOR, P.; ZONTA, E. P.; MACHADO, A. A.; COSTA, R. F. de S. Metodo de Obtencao de Estimativas Preliminares de Parametros de Modelos de Crescimento Sazonais. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.27, n.12, p.1597-1605, dez.1992
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA JUNIOR, P.; ZONTA, E. P.; MACHADO, A. A.; SOFFIONI, E. dos S. Metodo de Obtencao de Estimativas Preliminares de Parametros de Modelos Nao-Lineares de Crescimento. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.27, n.12, p.1607-1613, dez.1992
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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10.Imagem marcado/desmarcadoGARCIA-DERAGON, L. A.; MORAES, J. C. F.; MORAES, J. C. F.; MACHADO, A. A.; PIMENTEL, C. A. Efeito da quantidade de lã no escroto sobre características reprodutivas de carneiros Corriedale no decorrer do ano. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 19., 1984, Belém, PA. Resumos... Belém, PA: Sociedade Brasileira de Medicina Veterinária: Sociedade dos Médicos Veterinários do Pará, 1984. Conbravet. Resumo 150.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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11.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, R. C. D.; GRANDI, R. M. D.; MACHADO, A. A.; SERRÃO, K. C.; CARVALHO, J. E. U. Estudos preliminares para a conservação pós-colheita dos frutos de açaizeiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 19., 2006, Cabo Frio. Frutas do Brasil: saúde para o mundo: palestras e resumos. Cabo Frio: Sociedade Brasileira de Fruticultura; Campos dos Goytacazes: Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, 2006. p. 492.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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12.Imagem marcado/desmarcadoDODE, M. A. N.; JARDIM, P. O. da C. OSORIO, J. C. da S.; LUDER, W. E.; MACHADO, A. A. Estimativas dos principais cortes e da porcao comestivel da carcaca, em novilhos Holandes PB. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.21, n.7, p.771-776, jul. 1986.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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13.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA FILHO, C. R.; COBUCCI, T.; NASCENTE, A. S.; MACHADO, A. A.; OLIVEIRA, K. das G. B. de; CARVALHO, A. B. A. Avaliação do efeito do fipronil na produtividade do feijoeiro comum. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008. 1 CD-ROM. (IAC. Documentos, 85).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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14.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, A. A.; NASCENTE, A. S.; COBUCCI, T.; OLIVEIRA, K. das G. B. de; PEREIRA FILHO, C. R.; CARVALHO, A. B. A.; CORRÊA, G. de C. Avaliação da eficiência de controle de plantas daninhas do herbicida amplo e seu efeito na produtividade do feijoeiro comum. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008. (IAC. Documentos, 85).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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15.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA FILHO, C. R.; COBUCCI, T.; NASCENTE, A. S.; MACHADO, A. A.; OLIVEIRA, K. das G. B. de; CARVALHO, A. B. A.; LOBO JÚNIOR, M. Controle da antracnose e mancha angular do feijoeiro comum mediante a aplicação de fungicidas por pulverização foliar. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008. 1 CD-ROM. (IAC. Documentos, 85).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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16.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, A. A.; COBUCCI, T.; LOBO JUNIOR, M.; BRANDÃO, R. S.; PEREIRA FILHO, C. R.; OLIVEIRA, B. G. K.; CARVALHO, A. B. A. Efeito de herbicidas pré e pós-emergentes sobre populações de patógenos que habitam o solo. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 32, p. S 230, ago. 2007. Suplemento. ref. 0605. Edição dos Resumos do XL Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Maringá, PR, ago. 2007.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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17.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, A. B. A.; COBUCCI, T.; NASCENTE, A. S.; OLIVEIRA, K. das G. B. de; PEREIRA FILHO, C. R.; MACHADO, A. A.; WRUCK, F. J. Efeito da qualidade de semente nos componentes da produção do feijoeiro comum. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008. 1 CD-ROM. (IAC. Documentos, 85).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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18.Imagem marcado/desmarcadoCOBUCCI, T.; NASCENTE, A. S.; MACHADO, A. A.; OLIVEIRA, K. das G. B. de; PEREIRA FILHO, C. R.; CARVALHO, A. B. A. Efeito da densidade de plantio na produtividade do feijoeiro comum, cultivares Pérola e BRS Horizonte. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008. 1 CD-ROM. (IAC. Documentos, 85).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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19.Imagem marcado/desmarcadoBRITO, F. de O.; MACHADO, A. A.; VALINOTE, A. C.; FORATTO, D.; NOGUEIRA FILHO, J. C. M.; BERNDT, A.; DEMARCHI, J. J. A. de A. Efeito de aditivos sobre o perfil de ácidos graxos de dieta contendo óleo de girassol. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 45., 2008, Lavras. Anais...Lavras: UFLA, 2008. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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20.Imagem marcado/desmarcadoBRITO, F. de O.; MACHADO, A. A.; VALINOTE, A. C.; FORATTO, D.; NOGUEIRA FILHO, J. C. M.; BERNDT, A.; DEMARCHI, J. J. A. de A. Efeito de aditivos sobre os protozoários ciliados ruminais de novilhos alimentados com dieta contendo óleo de girassol. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 45., 2008, Lavras. Anais...Lavras:UFLA, 2008. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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