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Registros recuperados : 128 | |
9. | | VARGAS, M. B.; HAWERROTH, F. J.; MACEDO, C. K. B.; MAGRIN, F. P.; MAUTA, D. S. Brotação de gemas de macieiras "Maxi Gala" e "Fuji Suprema" pelo uso de indutores de brotação. Agropecuária Catarinense, Florianópolis, SC, v. 29, n. 2, p. 160, maio/ago. 2016. Resumo nº 53. SENAFRUT - Seminário Nacional sobre Fruticultura de Clima temperado, São Joaquim, SC, 14 a 16 de junho 2016. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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10. | | LOPES, J. C.; DIAS, P. C.; MACEDO, C. M. P.; ZAGO, H. B.; PRATISSOLI, D. Influência do sistema do manejo de pragas na qualidade fisiológica das sementes de tomate. Informativo Abrates, Londrina, v. 13, n. 3, p. 414, set. 2003. Trabalho apresentado no 13º Congresso Brasileiro de Sementes, 2003, Londrina. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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11. | | MACEDO, C. K. B. de; HAWERROTH, F. J.; HOFER, A.; PETRI, J. L. Antecipação da colheita de maçãs "Pink Lady" pelo uso de etefom e óleo mineral. In.:ENCONTRO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 14., 2015, Fraiburgo, SC. Anais...(v.2 - Resumos). Caçador: Epagri, v. 2 (trabalhos), 2015. p. 46. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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12. | | GOULARTE, N. A. A.; HAWERROTH, F. J.; MACEDO, C. K. B.; MAGRIN, F. P.; SIMÕES, F. Aumento da frutificação de macieiras "Galaxy" e "Fuji Suprema" pelo uso de proexadiona de cálcio. Agropecuária Catarinense, Florianópolis, SC, v. 29, n. 2, p. 160, maio/ago. 2016. Resumo nº 52. SENAFRUT - Seminário Nacional sobre Fruticultura de Clima temperado, São Joaquim, SC, 14 a 16 de junho 2016. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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13. | | PICCOLO, M da P.; MACÊDO, C. S.; BRITO, M. A. V. P. e. Microbiota do leite cru e metodologias para avaliação da qualidade microbiológica. In: PINTO, C. L. de O.; PICCOLO, M. da P.; BRITO, M. A. V. P. e; MARTINS, M. L.; MACÊDO, C. S.; FARIÑA, L. O. de (Ed.). Qualidade microbiológica do leite cru. Viçosa, MG: EPAMIG, 2013. p. 95-134 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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17. | | HAWERROTH, F. J.; MACEDO, C. K. B. de; MAGRIN, F. P.; PETRI, J. L. Reguladores de crescimento, importância, perspectivas e utilização. Agropecuária Catarinense, São Joaquim, SC, v. 29, n. 2, , p. 50, maio/ago./2016. Resumo publicado na SENAFRUT, 12., 2016. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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20. | | CARGNINO, C.; MACEDO, C. K. B.; PIOVESAN, M. A.; RUFATO, A. de R.; NACHTIGALL, G. R. Produtividade de mirtileiro 'Misty' nos campos de cima da Serra, na safra 2009. In: SIMPÓSIO NACIONAL DO MORANGO, 5.; ENCONTRO SOBRE PEQUENAS FRUTAS E FRUTAS NATIVAS DO MERCOSUL, 4., 2010, Pelotas. Palestras e resumos... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. p. 195. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 128 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
04/02/2022 |
Data da última atualização: |
12/02/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LIRA, E.; SOUZA, J.; GALDINO, L.; MACÊDO, C.; SILVA, A.; MELO, Y.; SANTOS, I.; ARRIEL, N. H. C.; MENESES, C.; MAIA, J. |
Afiliação: |
EMANNUELLA LIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; JOILMA SOUZA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; LUCAS GALDINO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; CRISTIANE MACÊDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO NORTE; ANSELMO SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; YURI MELO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; IVANICE SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; NAIR HELENA CASTRO ARRIEL, CNPA; CARLOS MENESES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; JOSEMIR MAIA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA. |
Título: |
Changes in reserve mobilization caused by salinity could interfere in the initial growth of Jatropha curcas. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Sustainability, v. 13, n. 13, 7446, p. 1-14, 2021. |
Páginas: |
14 p. |
ISSN: |
2071-1050 |
DOI: |
10.3390/su13137446 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Salinity in soil can affect Jatropha seedling metabolism, interfering with plant establishment. In this study, the effect of salinity on the mobilization of reserves during the development of Jatropha seedlings was tested. Two genotypes of Jatropha were used and three concentrations of NaCl were applied between the 4th and 8th days after germination. The effects of salinity on seedling growth, in terms of fresh and dry phytomass, ionic partition, and sugar quantification, starch, proteins, amino acids, and lipids were evaluated in cotyledon leaves, hypocotyls, and roots. There was an increase in the content of all classes of macromolecules analyzed in at least one of the organs. It is hypothesized that the hypocotyls acted as an accumulating organ of Na+. The accumulations of amino acids and protein in roots suggest that metabolic responses occurred in response to the ionic and osmotic effects of NaCl, although this accumulation did not appear to prevent biomass losses in seedlings. Furthermore, the findings of this study demonstrate that salinity inhibits the mobilization of lipids and carbon stocks from cotyledon leaves to the rest of the plant, and together with the synthesis of proteins and amino acids that occurred primarily in roots, contributed to response of these plants to salinity. |
Palavras-Chave: |
Partition of macromolecules; Pinhão-manso. |
Thesagro: |
Jatropha Curcas; Salinidade. |
Thesaurus NAL: |
Seed germination; Soil salinity. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230894/1/CHANGES-IN-REVERSE-MOBILIZATION-CAUSED-SALINITY.pdf
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Marc: |
LEADER 02242naa a2200337 a 4500 001 2139691 005 2022-02-12 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2071-1050 024 7 $a10.3390/su13137446$2DOI 100 1 $aLIRA, E. 245 $aChanges in reserve mobilization caused by salinity could interfere in the initial growth of Jatropha curcas.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a14 p. 520 $aSalinity in soil can affect Jatropha seedling metabolism, interfering with plant establishment. In this study, the effect of salinity on the mobilization of reserves during the development of Jatropha seedlings was tested. Two genotypes of Jatropha were used and three concentrations of NaCl were applied between the 4th and 8th days after germination. The effects of salinity on seedling growth, in terms of fresh and dry phytomass, ionic partition, and sugar quantification, starch, proteins, amino acids, and lipids were evaluated in cotyledon leaves, hypocotyls, and roots. There was an increase in the content of all classes of macromolecules analyzed in at least one of the organs. It is hypothesized that the hypocotyls acted as an accumulating organ of Na+. The accumulations of amino acids and protein in roots suggest that metabolic responses occurred in response to the ionic and osmotic effects of NaCl, although this accumulation did not appear to prevent biomass losses in seedlings. Furthermore, the findings of this study demonstrate that salinity inhibits the mobilization of lipids and carbon stocks from cotyledon leaves to the rest of the plant, and together with the synthesis of proteins and amino acids that occurred primarily in roots, contributed to response of these plants to salinity. 650 $aSeed germination 650 $aSoil salinity 650 $aJatropha Curcas 650 $aSalinidade 653 $aPartition of macromolecules 653 $aPinhão-manso 700 1 $aSOUZA, J. 700 1 $aGALDINO, L. 700 1 $aMACÊDO, C. 700 1 $aSILVA, A. 700 1 $aMELO, Y. 700 1 $aSANTOS, I. 700 1 $aARRIEL, N. H. C. 700 1 $aMENESES, C. 700 1 $aMAIA, J. 773 $tSustainability$gv. 13, n. 13, 7446, p. 1-14, 2021.
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