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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoLYRA, M. do C. C. P. de; RODRIGUES, J. J. V.; ALMEIDA, B. G. de; LIRA JÚNIOR, M. de A. Avaliação da capacidade de expansão e contração de vertissolos através de metodologia do cole (coeficiente de expansibilidade linear). IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v. 1, p. 131-133.

Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBURITY, H. A.; LYRA, M. do C. C. P. de; SOUZA, E. S. de; MERGULHAO, A. C. E. S.; SILVA, M. L. R. B. da. Efetividade da inoculação com rizóbio e fungos micorrízicos arbusculares em mudas de sabia submetidas a diferentes níveis de fósforo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 4, p. 801-807, abr. 2000. Título em inglês: Effectiveness of inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi and Rhizobium sp. on Mimosa caesalpiniifolia seedlings, under different phosphorus levels.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. L. R. B. da; LYRA, M. do C. C. P. de; MERGULHÃO, A. C. do E. S.; ARRUDA, I. R. S.; SILVA, M. V. da. Genes determinantes de virulência de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, agente causal da murcha do tomateiro. Pesquisa Agropecuaria Pernambucana, v. 16, n. esp, p. 23-30, jan./dez. 2011.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Solos / UEP-Recife.

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4.Imagem marcado/desmarcadoMERGULHÃO, A. C. do E. S.; RITO, K. F.; CORDEIRO, D. dos S.; SILVA, M. L. B. da; LYRA, M. do C. C. P. de; SILVA, M. V. da. Marcadores moleculares para detecção da variabilidade genética em variedades de palma forrageira. Pesquisa Agropecuária Pernambucana, Recife, PE, v. 17, n. único, p. 78-82, jan./dez. 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife.

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5.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, B. G. de F.; FREITAS, A. D. S. de; TABOSA, J. N.; LYRA, M. do C. C. P. de; MERGULHÃO, A. C. do E. S.; SILVA, A. F. da; OLIVEIRA, W. da S.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; SAMPAIO, E. V. de S. B. Biological nitrogen fixation in field-grown sorghum under different edaphoclimatic conditions is confirmed by N isotopic signatures. Nutrient Cycling in Agroecosystems, v. 117, p. 93-101, 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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6.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, A. D. S. de; BORGES, W. L.; ANDRADE, M. M. de M.; SAMPAIO, E. V. de S. B.; SANTOS, C. E. de R. e S.; PASSOS, S. R.; XAVIER, G. R.; MULATO, B. M.; LYRA, M. do C. C. P. de. Characteristics of nodule bacteria from Mimosa spp grown in soils of the Brazilian semiarid region. African Journal of Microbiology Research, v. 8, n. 8, p. 788-796, Feb., 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Amapá.

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7.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, L. R.; BARROS, P. S. do R.; MONTEIRO, D. A.; TABOSA, J. N.; MELO, A. F. de; LYRA, M. do C. C. P. de; OLIVEIRA, J. R. de S.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; FREITAS, A. D. S. de; RACHID, C. T. C. da C. Influences of plant organ, genotype, and cultivation site on the endophytic bacteriome of maize (Zea mays L.) in the semi‑arid region of Pernambuco, Brazil. Brazilian Journal of Microbiology, v. 55, n. 1, p. 789-797, 2024.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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8.Imagem marcado/desmarcadoLYRA, M. do C. C. P. de; TAKETANI, R. G.; FREITAS, A. D. S. de; SILVA, C. E. R. S. e; MERGULHÃO, A. C. do E. S.; SILVA, M. L. R. B. da; ANTUNES, J. E. L. S.; ARAÚJO, A. S. F. de; GIACHETTO, P. F. Structure and diversity of bacterial community in semiarid soils cultivated with prickly-pear cactus (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.). Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 93, n. 3, e20190183, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  16/06/2021
Data da última atualização:  23/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  LYRA, M. do C. C. P. de; TAKETANI, R. G.; FREITAS, A. D. S. de; SILVA, C. E. R. S. e; MERGULHÃO, A. C. do E. S.; SILVA, M. L. R. B. da; ANTUNES, J. E. L. S.; ARAÚJO, A. S. F. de; GIACHETTO, P. F.
Afiliação:  MARIA DO CARMO CATANHO PEREIRA DE LYRA, IPA; RODRIGO G. TAKETANI; ANA DOLORES SANTIAGO DE FREITAS, UFRPE; CAROLINA E. R. S. E SILVA, UFRPE; ADÁLIA CAVALCANTI DO ESPÍRITO SANTO MERGULHÃO, IPA; MARIA LUIZA RIBEIRO BASTOS DA SILVA, IPA; JADSON E. L. S. ANTUNES, UFPI; ADEMIR SÉRGIO FERREIRA DE ARAÚJO, UFPI; POLIANA FERNANDA GIACHETTO, CNPTIA.
Título:  Structure and diversity of bacterial community in semiarid soils cultivated with prickly-pear cactus (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.).
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 93, n. 3, e20190183, 2021.
DOI:  10.1590/0001-376520212019018
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Studies evaluating the structure and diversity of bacterial communities in arid environments including the rhizosphere of local and adapted plant species are important. Therefore, we used a sequencing of the 16S ribosomal RNA gene for describing the structure and diversity of soil bacterial community in three zones: Agreste, Transition and Sertão. The bacterial community was clustered in 9,838 OTUs in Agreste, 8,388 OTUs in the transition, and 14,849 OTUs for Sertão. Among the most abundant phyla, Proteobacteria and Acidobacteria were abundant in Agreste and Sertão, respectively, while Actinobacteria were abundant in Transition and Sertão. Specifi c taxa of Proteobacteria, in Agreste, and Actinobacteria, in Sertão, exhibited differences according to biotic and abiotic conditions. Thus, the structure and diversity of bacterial community were different in these areas and were infl uenced by environmental and soil conditions.
Palavras-Chave:  Bioma Caatinga; Caatinga biome; Comunidades microbianas; Diversidade; Diversity; Metagenômica.
Thesaurus NAL:  Metagenomics; Microbial communities.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223825/1/AP-Structure-diversity-bacterial-AABC-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
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