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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  13/08/2021
Data da última atualização:  15/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, V. das G. P. de; SOUZA, G. T. de; LEMOS, D. R. de; GUIMARAES, J. M. de O.; QUINTAO, C. C. R.; MUNK, M.; SARAIVA, N. Z.; CAMARGO, L. S. de A.
Afiliação:  VANESSA DAS GRAÇAS PEREIRA DE SOUZA, Universidade Federal de Juiz de Fora; GUSTAVO TORRES DE SOUZA, Universidade Federal de Juiz de Fora; DIANA RANGEL DE LEMOS, Universidade Federal de Juiz de Fora; JUDITH MARIA DE OLIVEIRA GUIMARÃES, Universidade Federal de Juiz de Fora; CAROLINA CAPOBIANGO ROMANO QUINTAO, CNPGL; MICHELE MUNK, Universidade Federal de Juiz de Fora; NAIARA ZOCCAL SARAIVA, CNPGL; LUIZ SERGIO DE ALMEIDA CAMARGO, CNPGL.
Título:  Heat shock during in vitro maturation of bovine oocytes disturbs bta-miR-19b and DROSHA transcripts abundance after in vitro fertilization.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Reproduction in Domestic Animals, v. 56, n. 8, p. 1128-1136, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1111/rda.13956
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  While microRNAs (miRNAs) are a class of non-coding RNAs important for embryo development, the relationship between them and heat stress during oocyte maturation has not yet been established. This study investigated the effect of heat shock during in vitro maturation (IVM) on the abundance of bta-miR-20a, -27b, -103, -21-5p, -19b, -1246 miRNAs and DROSHA and DICER1 mRNAs, previously reported for being involved in oocyte maturation, response to heat stress and miRNA biogenesis. Oocytes were exposed for 12h to heat shock during IVM, fertilized in vitro and the presumptive zygotes cultured for eight days. The relative quantification of miRNAs and mRNAs was performed by real-time PCR in vitro-matured oocytes and 8-cell stage embryos. Progression of meiosis, embryonic development and apoptotic indices was also evaluated. Heat shock compromised (p < .05) oocyte nuclear maturation, cleavage and embryo development, with a higher (p < .05) embryonic apoptotic index than the control group. The abundance of bta-miR-19b increased (p < .05) whereas the abundance of DROSHA transcripts decreased (p < .05) in embryos derived from heat-shocked oocytes. In conclusion, heat shock during IVM influences the abundance of bta-miR-19b and DROSHA in pre-implantation embryos, indicating a persistent effect of heat shock that can be associated with impaired embryo development.
Palavras-Chave:  Epigenética; Estresse por calor.
Thesagro:  Bovino; Embrião Animal; Reprodução Animal.
Thesaurus Nal:  Embryo (animal); Epigenetics; Heat stress; MicroRNA.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL25205 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  16/03/2018
Data da última atualização:  15/04/2019
Tipo da produção científica:  Nota Técnica/Nota Científica
Autoria:  OLIVEIRA-BROCHADO, N. C.; CHIODI, M. S.; SOUZA-CÁCERES, M. B.; ABREU, U. G. P. de; LUZ, D. F.; SALLA, L. E.; OLIVEIRA, M. V. M.
Afiliação:  N. C. OLIVEIRA-BROCHADO, Universidade Estadual de Mato Grosso Sul , Aquidauana, MS; M. S. CHIODI, Universidade Estadual de Mato Grosso Sul , Aquidauana, MS; M. B. SOUZA-CÁCERES, Universidade Estadual de Londrina; URBANO GOMES PINTO DE ABREU, CPAP; D. F. LUZ, Universidade Federal de Mato Grosso Sul, Aquidauana, MS; L. E. SALLA, Universidade Estadual de Mato Grosso Sul , Aquidauana, MS; M. V. M. OLIVEIRA, Universidade Estadual de Mato Grosso Sul, Aquidauana, MS.
Título:  Potencial leiteiro de animais da raça Pantaneira na região do Alto Pantanal do Mato Grosso do Sul.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.70, n. 2, p. 644-648, 2018 .
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este trabalho teve como objetivo determinar o período de lactação e uma composição físico-química do leite das vacas da raça panteira. ABSTRACT: The Pantaneira breed is in danger of extinction. Due to the lack of scientific information on the Pantanal milk potential, this work had the objective of determining the lactation period and a physical-chemical composition of the milk of cows in second order of parturition. The animals were managed in a pasture system rotated in mombaça grass (Panicum maximum) and individually supplemented with concentrate. The milking was performed mechanically twice a day and the milk weighed daily. The physical-chemical characteristics of the milk were evaluated by the ultrasound method and the lactation curves were estimated using the univariate parameter. The average milk yield was 5.34kg/milk/ day and the fat, protein, lactose and total non-fat solids contents were 5.3, 3.7, 6.0 and 10.7%, respectively. Lactation of the cows in second order of calving ended naturally at 180 days and the peak of milk production was reached between 51 and 60 days. Furthermore, there was no difference in milk composition in the different lactation periods.
Thesagro:  Lactação; Leite; Vaca Leiteira.
Thesaurus NAL:  Dairy cows; Lactation curve; Milk.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174061/1/abmvz-urbano.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP60168 - 1UPCAP - DDSP1854718547
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