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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
28/10/2011 |
Data da última atualização: |
28/10/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
JESUS JUNIOR, L. A. de; CORREIA, R. C.; ARAUJO, J. L. P.; MARTINS, C. R. |
Afiliação: |
LUCIANO ALVES DE JESUS JUNIOR, CPATC; REBERT COELHO CORREIA, CPATSA; JOSE LINCOLN PINHEIRO ARAUJO, CPATSA; CARLOS ROBERTO MARTINS, CPATC. |
Título: |
Caracterização das principais culturas da agricultura familiar no Território do Sisal no Estado da Bahia. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO REGIONAL DA SOBER, 6., 2011, Petrolina. Nordeste: desafios do desenvolvimento para a inclusão social. Petrolina: Embrapa Semiárido: FACAPE: UNIVASF: Instituto Federal do Sertão Pernambucano, 2011. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O Território do Sisal, localizado no semiárido baiano, conhecido por sua elevada produção de sisal, resultante da alta adaptabilidade dessa cultura e a importância da agricultura familiar (96,6%) em relação à patronal. Em função da pouca diversidade edafoclimáticas existe sérias limitações quanto à diversificação agropecuária. Porém alguns municípios se destacam isoladamente na produção de culturas específicas. Nesta pesquisa objetivou-se caracterizar a produção das principais culturas (feijão, milho, mandioca e mamona), do Território do Sisal. A estatística descritiva foi utilizada para sintetizar o conjunto de valores, permitindo assim uma visão global dos dados. Os dados foram coletados entre o período 1990 e 2008 de instituições governamentais federais e estaduais. A produção de milho e feijão se destaca no município de Quinjingue; mandioca em Monte Claro; mamona em Itiúba. |
Palavras-Chave: |
Bahia; Estatística descritiva; Semiárido; Território do Sisal. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Feijão; Mandioca; Milho; Produção; Sisal. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/44780/1/Rebert-2011.pdf
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Marc: |
LEADER 01863nam a2200277 a 4500 001 1904346 005 2011-10-28 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aJESUS JUNIOR, L. A. de 245 $aCaracterização das principais culturas da agricultura familiar no Território do Sisal no Estado da Bahia. 260 $aIn: CONGRESSO REGIONAL DA SOBER, 6., 2011, Petrolina. Nordeste: desafios do desenvolvimento para a inclusão social. Petrolina: Embrapa Semiárido: FACAPE: UNIVASF: Instituto Federal do Sertão Pernambucano$c2011 300 $c1 CD-ROM. 520 $aO Território do Sisal, localizado no semiárido baiano, conhecido por sua elevada produção de sisal, resultante da alta adaptabilidade dessa cultura e a importância da agricultura familiar (96,6%) em relação à patronal. Em função da pouca diversidade edafoclimáticas existe sérias limitações quanto à diversificação agropecuária. Porém alguns municípios se destacam isoladamente na produção de culturas específicas. Nesta pesquisa objetivou-se caracterizar a produção das principais culturas (feijão, milho, mandioca e mamona), do Território do Sisal. A estatística descritiva foi utilizada para sintetizar o conjunto de valores, permitindo assim uma visão global dos dados. Os dados foram coletados entre o período 1990 e 2008 de instituições governamentais federais e estaduais. A produção de milho e feijão se destaca no município de Quinjingue; mandioca em Monte Claro; mamona em Itiúba. 650 $aAgricultura Familiar 650 $aFeijão 650 $aMandioca 650 $aMilho 650 $aProdução 650 $aSisal 653 $aBahia 653 $aEstatística descritiva 653 $aSemiárido 653 $aTerritório do Sisal 700 1 $aCORREIA, R. C. 700 1 $aARAUJO, J. L. P. 700 1 $aMARTINS, C. R.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
05/08/2021 |
Data da última atualização: |
05/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FAGUNDES, T. G.; LOMBARDI, G. M. R.; LOPES, A. C. A.; FERNANDES FILHO, C. C.; LOPES, L. S.; PARRELLA, R. A. da C.; DUARTE, W. F.; NUNES, J. A. R. |
Afiliação: |
TALIEISSE GOMES FAGUNDES, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; GABRIELLE MARIA ROMEIRO LOMBARDI, Universidade Federal de Lavras; ANA CLÁUDIA ALENCAR LOPES, Universidade Federal de Lavras; CLAUDIO CARLOS FERNANDES FILHO, Universidade Federal de Lavras; LUCAS SILVEIRA LOPES, Universidade Federal de Lavras; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; WHASLEY FERREIRA DUARTE, Universidade Federal de Lavras; JOSE AIRTON RODRIGUES NUNES, Universidade Federal de Lavras. |
Título: |
Characterization of sweet sorghum genotypes based on agro-industrial performance and fermentation potential. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Sugar Tech, v. 23, p. 881-890, 2021. |
DOI: |
https://doi-org.ez103.periodicos.capes.gov.br/10.1007/s12355-021-00974-8 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The industrial yield of first-generation ethanol from sweet sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench] is a complex trait that depends on genetic and environmental factors, as well as on expression of a series of other traits, especially sugar yield and fermentation efficiency. The aim of this study was to evaluate the maturation curve and the period of industrial use (PIU) of sweet sorghum genotypes, as well as their fermentation potential with two strains of Saccharomyces cerevisiae. In field experiments, ten sweet sorghum genotypes were evaluated in three locations in the 2016-2017 crop season. The following traits were measured: flowering time, fresh matter production, plant height, juice extraction, total soluble solids content (TSS), and tons of Brix per hectare. Plants were harvested at seven different cutting times. Regression equations were fitted to describe the maturation curve and determine the PIU. In the fermentation experiment, the five genotypes with highest TSS in the last three cutting times in the field trials were tested. The yeast strains LNF Ca11 and a bakers- yeast (BY) were used in the fermentation process. The profile of sugar accumulation in the stalk over the time was affected by the phenology of each sweet sorghum genotype. Some genotypes had PIU greater than 40 days. Fermentation potential was affected by the sweet sorghum genotype, by the yeast strain, and by the interaction between these factors. The combination of the yeast strain BY and the genotype CMSXS647 had the highest fermentation potential. MenosThe industrial yield of first-generation ethanol from sweet sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench] is a complex trait that depends on genetic and environmental factors, as well as on expression of a series of other traits, especially sugar yield and fermentation efficiency. The aim of this study was to evaluate the maturation curve and the period of industrial use (PIU) of sweet sorghum genotypes, as well as their fermentation potential with two strains of Saccharomyces cerevisiae. In field experiments, ten sweet sorghum genotypes were evaluated in three locations in the 2016-2017 crop season. The following traits were measured: flowering time, fresh matter production, plant height, juice extraction, total soluble solids content (TSS), and tons of Brix per hectare. Plants were harvested at seven different cutting times. Regression equations were fitted to describe the maturation curve and determine the PIU. In the fermentation experiment, the five genotypes with highest TSS in the last three cutting times in the field trials were tested. The yeast strains LNF Ca11 and a bakers- yeast (BY) were used in the fermentation process. The profile of sugar accumulation in the stalk over the time was affected by the phenology of each sweet sorghum genotype. Some genotypes had PIU greater than 40 days. Fermentation potential was affected by the sweet sorghum genotype, by the yeast strain, and by the interaction between these factors. The combination of the yeast strain BY and the genoty... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioetanol; Saccharomyces cerevisae. |
Thesagro: |
Fermentação; Sorghum Bicolor; Sorgo Açucareiro. |
Thesaurus NAL: |
Bioethanol; Fermentation; Sweet sorghum. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02520naa a2200313 a 4500 001 2133266 005 2021-08-05 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi-org.ez103.periodicos.capes.gov.br/10.1007/s12355-021-00974-8$2DOI 100 1 $aFAGUNDES, T. G. 245 $aCharacterization of sweet sorghum genotypes based on agro-industrial performance and fermentation potential.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe industrial yield of first-generation ethanol from sweet sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench] is a complex trait that depends on genetic and environmental factors, as well as on expression of a series of other traits, especially sugar yield and fermentation efficiency. The aim of this study was to evaluate the maturation curve and the period of industrial use (PIU) of sweet sorghum genotypes, as well as their fermentation potential with two strains of Saccharomyces cerevisiae. In field experiments, ten sweet sorghum genotypes were evaluated in three locations in the 2016-2017 crop season. The following traits were measured: flowering time, fresh matter production, plant height, juice extraction, total soluble solids content (TSS), and tons of Brix per hectare. Plants were harvested at seven different cutting times. Regression equations were fitted to describe the maturation curve and determine the PIU. In the fermentation experiment, the five genotypes with highest TSS in the last three cutting times in the field trials were tested. The yeast strains LNF Ca11 and a bakers- yeast (BY) were used in the fermentation process. The profile of sugar accumulation in the stalk over the time was affected by the phenology of each sweet sorghum genotype. Some genotypes had PIU greater than 40 days. Fermentation potential was affected by the sweet sorghum genotype, by the yeast strain, and by the interaction between these factors. The combination of the yeast strain BY and the genotype CMSXS647 had the highest fermentation potential. 650 $aBioethanol 650 $aFermentation 650 $aSweet sorghum 650 $aFermentação 650 $aSorghum Bicolor 650 $aSorgo Açucareiro 653 $aBioetanol 653 $aSaccharomyces cerevisae 700 1 $aLOMBARDI, G. M. R. 700 1 $aLOPES, A. C. A. 700 1 $aFERNANDES FILHO, C. C. 700 1 $aLOPES, L. S. 700 1 $aPARRELLA, R. A. da C. 700 1 $aDUARTE, W. F. 700 1 $aNUNES, J. A. R. 773 $tSugar Tech$gv. 23, p. 881-890, 2021.
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Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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