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Registros recuperados : 7 | |
1. | | THEODORO, J. M. V.; MARTINEZ, O. D. M.; TOLEDO, R. C. L.; LISBOA, P. C.; MARTINS, A. M. D.; CARVALHO, C. W. P. de; MARTINO, H. S. D. Milheto germinado (Pennisetum glaucum (L.) reduz alterações hepática e renal e não altera hormônios tireoidianos em ratos. In: CONGRESSO ON-LINE BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2020, virtual. Anais... Saudabilidade na Indústria de Cereais e In: CONGRESSO ON-LINE BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2020, virtual. Anais... Saudabilidade na Indústria de Cereais e Panificação. Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2020. 4 p. CBCP; 5 a 9 out. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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2. | | THEODORO, J. M. V.; MARTINEZ, O. D. M.; GRANCIERI, M.; TOLEDO, R. C. L.; BINOTI, M. L.; MARTINS, A. M. D.; CARVALHO, C. W. P. de; LISBOA, P. C.; MARTINO, H. S. Germinated millet flour (Pennisetum Glaucum (L.) R. BR.) improves adipogenesis and glucose metabolism and maintains thyroid function in vivo. Food & Function, v. 12, p. 6083-6090, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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3. | | ALMEIDA, M. M. de; SOUZA, Y. O. de; LUQUETTI, S. C. P. D.; SABARENSE, C. M.; CORRÊA, J. O. do A.; CONCEIÇÃO, E. P. S. da; LISBOA, P. C.; MOURA, E. G. de; SOARES, S. M. A.; GUALBERTO, A. C. M.; GAMEIRO, J.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F.; GARCIA, R. M. G. Cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA mixture does not change body composition, induces insulin resistance and increases serum HDL cholesterol level in rats. Journal of Oleo Science, v. 64, n. 5, p. 539-551, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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4. | | FERREIRA, M. S.; VIEIRA, A. M.; AGUIAR, A. S. De; SABARENSE, C. M.; MOURA, E. G.; LOPES, F. C. F.; TOLEDO, F.; MATHEUS, K.; ALMEIDA, M, M. De; FIGUEIREDO, M. S.; LISBÔA, P. C.; SILVA, P. H. F. Da; BRASIEL, P. G.; LUQUETTI, C. P. D. O consumo de soja por Ratas Wistar na lactação programa parâmetros metabólicos na progênie adulta In: REUNIÃO ANUAL DA FEDERAÇÃO DE SOCIEDADES DE BIOLOGIA EXPERIMENTAL, 31., 2016, Foz do Iguaçu. Anais... São Paulo: Federação de Sociedade de Biologia Experimental, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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5. | | ALMEIDA, M. M. de; LUQUETTI, S. C. P. D.; SABARENSE, C. M.; CORRÊA, J. O. do A.; REIS, L. G. dos; CONCEIÇÃO, E. P. S. da; LISBOA, P. C.; MOURA, E. G. de; GAMEIRO, J.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F.; GARCIA, R. M. G. Butter naturally enriched in cis-9, trans-11 CLA prevents hyperinsulinemia and increases both serum HDL cholesterol and triacylglycerol levels in rats. Lipids in Health and Disease, v. 13, article 200, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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6. | | VIEIRA, A. M.; BRASIEL, P. G. de A.; FERREIRA, M. S.; MATEUS, K.; FIGUEIREDO, M. S.; LISBOA, P. C.; MOURA, E. G. de; CORRÊA, J. O. do A.; LOPES, F. C. F.; SILVA, P. H. F. da; SABARENSE, C. M.; DUTRA, S. C. P. L.; AGUIAR, A. S. de. Maternal soybean diet during lactation alters breast milk composition and programs the lipid profile in adult male rat offspring. Endocrine, v. 60, n. 2, p. 272-281, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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7. | | ALMEIDA, M. M.; SOUZA, F. F.; SOUZA, Y. O.; REZENDE, C. O.; CONCEIÇÃO, E. P. S.; LISBOA, P. C.; MOURA, E. G.; LUQUETTI, S. C. P. D.; SABARENSE, C. M.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F.; GARCIA, R. M. G. Mistura sintética de ácido linoléico conjugado CIS-9 Trans-11 e Trans-10 CIS-12 diminui níveis da proteína PPARγ no tecido adiposo de ratos Wistar machos adultos. In: REUNIÃO ANUAL DA FeSBE, 29., 2014, Caxambu. Anais... Caxambu: FeSBE, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 7 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
31/07/2018 |
Data da última atualização: |
24/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
VIEIRA, A. M.; BRASIEL, P. G. de A.; FERREIRA, M. S.; MATEUS, K.; FIGUEIREDO, M. S.; LISBOA, P. C.; MOURA, E. G. de; CORRÊA, J. O. do A.; LOPES, F. C. F.; SILVA, P. H. F. da; SABARENSE, C. M.; DUTRA, S. C. P. L.; AGUIAR, A. S. de. |
Afiliação: |
Adriana Moura Vieira, UFJF; Poliana Guiomar de Almeida Brasiel, UFJF; Maíra Schuchter Ferreira, UFJF; Kacia Mateus, UFJF; Mariana Sarto Figueiredo, UERJ; Patrícia Cristina Lisboa, UERJ; Egberto Gaspar de Moura, UERJ; José Otavio do Amaral Corrêa, UFJF; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; Paulo Henrique Fonseca da Silva, UFJF; Céphora Maria Sabarense, UFJF; Sheila Cristina Potente Luquetti Dutra, UFJF; Aline Silva de Aguiar, UFJF. |
Título: |
Maternal soybean diet during lactation alters breast milk composition and programs the lipid profile in adult male rat offspring. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Endocrine, v. 60, n. 2, p. 272-281, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract PURPOSE: To evaluate the effects of maternal dietary soybean during lactation on the milk composition, body composition, lipid profile and glucose homeostasis of dams and offspring at weaning (21 days) and adulthood (150 days). METHODS: Lactating rats were divided into: casein control (C): casein diet; soy (S): soybean diet; soy oil control (SOC): casein diet, but with fat content similar to the S group. RESULTS: At 21 days, S mothers showed lower estradiol, total cholesterol (TC), low-density lipoprotein cholesterol (LDL) and triglycerides (TG) in serum; and lower TC and TG in milk. The S offspring had lower body weight, body fat mass, TC, LDL, hyperleptinemia and hypertriglyceridemia. At 150 days, S offspring presented higher total mineral content and lower TC (v. SOC) and LDL (v. C and SOC), and hyperinsulinemia with lower glycemia v. SOC group, which had lower insulinemia with higher glycemia, TC and LDL. CONCLUSIONS: Maternal intake of soybeans in lactation changes the lipid content of breast milk and programmed offspring for phenotype of the lower metabolic risk, with lower serum TC and LDL, and seems to protect the progeny of alterations in glucose metabolism despite the higher lipid content. The difference in fat content of breast milk and the higher isoflavones content of soy diet are possible imprinting factors that could program the offspring. |
Palavras-Chave: |
Lipid profile; Programming; Soybean. |
Thesaurus NAL: |
Glucose; Lactation. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02331naa a2200325 a 4500 001 2093727 005 2023-01-24 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVIEIRA, A. M. 245 $aMaternal soybean diet during lactation alters breast milk composition and programs the lipid profile in adult male rat offspring.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract PURPOSE: To evaluate the effects of maternal dietary soybean during lactation on the milk composition, body composition, lipid profile and glucose homeostasis of dams and offspring at weaning (21 days) and adulthood (150 days). METHODS: Lactating rats were divided into: casein control (C): casein diet; soy (S): soybean diet; soy oil control (SOC): casein diet, but with fat content similar to the S group. RESULTS: At 21 days, S mothers showed lower estradiol, total cholesterol (TC), low-density lipoprotein cholesterol (LDL) and triglycerides (TG) in serum; and lower TC and TG in milk. The S offspring had lower body weight, body fat mass, TC, LDL, hyperleptinemia and hypertriglyceridemia. At 150 days, S offspring presented higher total mineral content and lower TC (v. SOC) and LDL (v. C and SOC), and hyperinsulinemia with lower glycemia v. SOC group, which had lower insulinemia with higher glycemia, TC and LDL. CONCLUSIONS: Maternal intake of soybeans in lactation changes the lipid content of breast milk and programmed offspring for phenotype of the lower metabolic risk, with lower serum TC and LDL, and seems to protect the progeny of alterations in glucose metabolism despite the higher lipid content. The difference in fat content of breast milk and the higher isoflavones content of soy diet are possible imprinting factors that could program the offspring. 650 $aGlucose 650 $aLactation 653 $aLipid profile 653 $aProgramming 653 $aSoybean 700 1 $aBRASIEL, P. G. de A. 700 1 $aFERREIRA, M. S. 700 1 $aMATEUS, K. 700 1 $aFIGUEIREDO, M. S. 700 1 $aLISBOA, P. C. 700 1 $aMOURA, E. G. de 700 1 $aCORRÊA, J. O. do A. 700 1 $aLOPES, F. C. F. 700 1 $aSILVA, P. H. F. da 700 1 $aSABARENSE, C. M. 700 1 $aDUTRA, S. C. P. L. 700 1 $aAGUIAR, A. S. de 773 $tEndocrine$gv. 60, n. 2, p. 272-281, 2018.
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