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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  25/02/2013
Data da última atualização:  25/02/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ADAMSKI, J. M.; DANIELOSKI, R.; DEUNER, S.; BRAGA, E. J. B.; CASTRO, L. A. S. de; PETERS, J. A.
Afiliação:  JANETE M. ADAMSKI; RODRIGO DANIELOSKI; SIDNEI DEUNER, CPAC; EUGENIA J. B. BRAGA; LUIS ANTONIO SUITA DE CASTRO, CPACT; JOSE A. PETERS.
Título:  Responses to excess iron in sweet potato: impacts on growth, enzyme activities, mineral concentrations, and anatomy.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Acta Physiologiae Plantarum, v. 34, n. 5, p. 1827-1836, September 2012.
ISSN:  0137-5881
DOI:  10.1007/s11738-012-0981-3
Idioma:  Português
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the effects of different iron concentrations on growth characteristics, antioxidant enzyme activities, nutrient absorption, and anatomical changes in sweet potato (Ipomoea batatas L.). To accomplish this, seedlings from apical branches of plants that had already been established in the greenhouse were rooted in a hydroponic sponge and then transplanted into a hydroponic system intermittently for 2 weeks and irrigated with nutrient solutions containing iron (ferric-EDTA) at concentrations of 0.45, 0.9, 4.5, and 9.0 mmol L?1. Height, leaf area, and total biomass were significantly reduced at iron concentrations of 4.5 and 9.0 mmol L?1. The iron concentrations in the established leaves and those that developed after the solution supplementation increased significantly. The amounts of other nutrients were also affected, with manganese showing the most significant decrease. The activities of the antioxidant enzymes, superoxide dismutase, and ascorbate peroxidase increased in plants grown in the 9.0 mmol L?1 iron solution. At this concentration, however, the stomatal densities were reduced on the abaxial surfaces of the leaves, although the stomatal diameters increased. The ultrastructures of the radical cells showed mitochondrial impairment at high iron concentrations; however, the chloroplast structures remained unaffected.
Palavras-Chave:  Estresse; Ferric-EDTA; Ipomoea batatas L; Nutrientes.
Thesagro:  Batata; Biomassa; Ferro.
Thesaurus Nal:  stomata.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/77188/1/12-Artigo-Peters-Ciencias-Agrarias-A2.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT16505 - 1UPCAP - DD005542012.00554
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Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  24/03/2010
Data da última atualização:  24/03/2010
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  MOREIRA, M. A. B.; LIRA, M. A.; ALVES, M. C. S.; TALAMINI, V.
Afiliação:  MARCOS ANTONIO BARBOSA MOREIRA, CPATC; MARCELO ABDON LIRA, EMPARN; MARIA CLEA SANTOS ALVES, EMPARN; VIVIANE TALAMINI, CPATC.
Título:  Ocorrência de doenças fúngicas na cultura do girassol no Rio Grande do Norte.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2009.
Páginas:  4 p.
Série:  (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Comunicado Técnico, 95).
ISSN:  1678-1937
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Rio Grande do Norte.
Thesagro:  Doença de Planta; Girassol.
Thesaurus NAL:  biodiesel.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.cpatc.embrapa.br/publicacoes_2010/cot_95.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC21341 - 1UMTFL - DD
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