|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
04/05/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VALLE, S. F. do; GIROTO, A. S.; REIS, H. P. G.; GUIMARÃES, G. G. F.; RIBEIRO, C. |
Afiliação: |
CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA. |
Título: |
Synergy of phosphate-controlled release and sulfur oxidation in novel polysulfide composites for sustainable fertilization. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 69, 2021. |
Páginas: |
2392−2402 |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c07333 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The development of smart and eco-friendly fertilizers is pivotal to guarantee food security sustainably. Phosphate rock and struvite are promising alternatives for P fertilization; nevertheless, the solubility of these sources is a challenge for consistent use efficiency. Here, we propose using a polysulfide obtained via inverse vulcanization as a novel controlled-release fertilizer matrix in a system containing either Bayovar rock (Bay) or struvite (Str). The polysul ́ fide provides S for plants after being biologically oxidized to sulfate in soil, generating local acidity for P solubilization. After 15 days of soil incubation, the composites with 75 wt % Str and 75 wt % Bay achieved, respectively, 3 and 2 times the S oxidation from the elemental sulfur reference. Results indicated that P content stimulates the soil microorganismsʼ activity for S oxidation. The matrix had a physical role in improving Bay dissolution and regulating the rapid release from Str. Moreover, the available P in soil was 25−30 mg/dm3 for Bay composites, while for pure Bay, it was 9 mg/dm3 . |
Palavras-Chave: |
Fertilizer; Inverse vulcanization; Polysulfide; Struvite. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01855naa a2200241 a 4500 001 2131657 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c07333$2DOI 100 1 $aVALLE, S. F. do 245 $aSynergy of phosphate-controlled release and sulfur oxidation in novel polysulfide composites for sustainable fertilization.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a2392−2402 520 $aThe development of smart and eco-friendly fertilizers is pivotal to guarantee food security sustainably. Phosphate rock and struvite are promising alternatives for P fertilization; nevertheless, the solubility of these sources is a challenge for consistent use efficiency. Here, we propose using a polysulfide obtained via inverse vulcanization as a novel controlled-release fertilizer matrix in a system containing either Bayovar rock (Bay) or struvite (Str). The polysul ́ fide provides S for plants after being biologically oxidized to sulfate in soil, generating local acidity for P solubilization. After 15 days of soil incubation, the composites with 75 wt % Str and 75 wt % Bay achieved, respectively, 3 and 2 times the S oxidation from the elemental sulfur reference. Results indicated that P content stimulates the soil microorganismsʼ activity for S oxidation. The matrix had a physical role in improving Bay dissolution and regulating the rapid release from Str. Moreover, the available P in soil was 25−30 mg/dm3 for Bay composites, while for pure Bay, it was 9 mg/dm3 . 653 $aFertilizer 653 $aInverse vulcanization 653 $aPolysulfide 653 $aStruvite 700 1 $aGIROTO, A. S. 700 1 $aREIS, H. P. G. 700 1 $aGUIMARÃES, G. G. F. 700 1 $aRIBEIRO, C. 773 $tJournal of Agricultural and Food Chemistry$gv. 69, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
03/12/2020 |
Data da última atualização: |
21/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LINHARES, M. de F. D.; ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; FONTELES, T. V.; WURLITZER, N. J.; BRITO, E. S. de; FERNANDES, F. A. N.; RODRIGUES, S. |
Afiliação: |
MARIA DE FÁTIMA D. LINHARES, Departamento de Tecnologia de Alimentos (DETAL), Universidade Federal do Ceará; ELENILSON G. ALVES FILHO, Departamento de Tecnologia de Alimentos (DETAL), Universidade Federal do Ceará; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; THATYANE V. FONTELES, Departamento de Tecnologia de Alimentos (DETAL), Universidade Federal do Ceará; NEDIO JAIR WURLITZER, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; FABIANO A. N. FERNANDES, Departamento de Engenharia Química (DEQ), Universidade Federal do Ceará; SUELI RODRIGUES, Departamento de Tecnologia de Alimentos (DETAL), Universidade Federal do Ceará. |
Título: |
Thermal and non-thermal processing effect on açai juice composition. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 136, out. n. 109506, 2020 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109506 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Bioaccessibility; Bioacessibilidade; HTST/UHT; Non-thermal processing; Processamento não térmico; Quimiométrico; Suco de açaí. |
Thesagro: |
Açaí; Euterpe Oleracea. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00985naa a2200325 a 4500 001 2127516 005 2024-01-21 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109506$2DOI 100 1 $aLINHARES, M. de F. D. 245 $aThermal and non-thermal processing effect on açai juice composition.$h[electronic resource] 260 $c2020 650 $aChemometrics 650 $aAçaí 650 $aEuterpe Oleracea 653 $aBioaccessibility 653 $aBioacessibilidade 653 $aHTST/UHT 653 $aNon-thermal processing 653 $aProcessamento não térmico 653 $aQuimiométrico 653 $aSuco de açaí 700 1 $aALVES FILHO, E. G. 700 1 $aSILVA, L. M. A. e 700 1 $aFONTELES, T. V. 700 1 $aWURLITZER, N. J. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aFERNANDES, F. A. N. 700 1 $aRODRIGUES, S. 773 $tFood Research International$gv. 136, out. n. 109506, 2020
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|