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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
30/09/2009 |
Data da última atualização: |
16/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SILVEIRA, T. S.; RODRIGUES, M. T.; MATOS, R. da S.; BOMFIM, M. A. D.; SANTANA, R. C. S.; SILVA, S. P. da; ALMEIDA, V. V. S. de. |
Afiliação: |
Timótheo Souza Silveira, Pós-graduando UFV; Marcelo Teixeira Rodriges, UFV; Rogério da Silva Matos, Pós-graduando UFV; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Ronan Carlos Saraiva Santana, Pós-graduando UFV. |
Título: |
Consumo de nutrientes e energia em dietas suplementadas com diferentes fontes lipídicas fornecidas a cabras leiteiras. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Inovação científica e tecnológica em zootecnia: anais dos resumos. Maringa: SBZ: UEM, 2009. 3 f. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Considerando que a adição de óleo à dieta promova redução no consumo animal em função da maior concentração em energia, avaliou-se neste estudo o uso de diferentes fontes lipídicas na dieta de cabras sobre o consumo de matéria seca (MS), nutrientes e energia disponível. Para isso, foram utilizadas oito cabras, com peso médio de 51 kg, fistuladas no rúmen, não-gestantes e não-lactantes, distribuídas em delineamento quadrado latino 4x4, em duplicata. Quatro dietas foram comparadas, sendo uma dieta controle e três suplementadas com diferentes fontes de lipídios: óleo de soja, óleo de palmiste, óleo de canola. As fontes de óleo, que contribuíram com 2,3% da MS da dieta totalizando 5% de extrato etéreo na MS, não influenciaram o consumo de MS (P>0,05), apresentando valor médio de 1,73% PV, de proteína bruta, de fibra em detergente neutro, e de carboidratos não-fibrosos. O consumo de energia disponível (NDT ou EL), não diferiu (P>0,05) entre as dietas. Conclui-se que a suplementação lipídica utilizando-se as fontes no nível estudado, em dietas apresentando valores mínimos de fibra em relação a recomendações para a espécie, não é suficiente para alterar o consumo de MS, nutrientes e energia disponível, na dieta de cabras não lactantes. [Intake of nutrients and energy of diets supplemented with different sources of lipids fed to dairy goats]. Abstract: Considering that the addition of oil to diets promotes reduction on intake of animal due to higher concentration in energy, it was evaluated in this study the use of different source of lipids in the diet of goats on dry matter intake, nutrient and available energy. Eight non-pregnant and non-lactating goats, averaging 51 kg, and rumen fistulated were assigned to a 4x4 Latin square design, in duplicate. Four diets were compared, one of them as the control diet and the others supplemented with different sources of lipids, considering their fatty acid profile, namely soybean oil, palm kernel oil, and canola oil. Sources of oil that contributed with 2.3%, totaling 5% of diet dry matter, did not influence DM rate of intake averaging 1.73% BW, of crude protein, of neutral detergent fiber, and of non-fiber carbohydrates. Intake of available energy (TDN, NE) did not differ (P>0.05) among diets. It is concluded that lipid supplementation with the sources at the level studied, in diets presenting minimal values of fiber as recommended elsewhere, it is not enough for altering rates of dry matter, nutrients and available energy intake in diets of non-lactating goats. MenosResumo: Considerando que a adição de óleo à dieta promova redução no consumo animal em função da maior concentração em energia, avaliou-se neste estudo o uso de diferentes fontes lipídicas na dieta de cabras sobre o consumo de matéria seca (MS), nutrientes e energia disponível. Para isso, foram utilizadas oito cabras, com peso médio de 51 kg, fistuladas no rúmen, não-gestantes e não-lactantes, distribuídas em delineamento quadrado latino 4x4, em duplicata. Quatro dietas foram comparadas, sendo uma dieta controle e três suplementadas com diferentes fontes de lipídios: óleo de soja, óleo de palmiste, óleo de canola. As fontes de óleo, que contribuíram com 2,3% da MS da dieta totalizando 5% de extrato etéreo na MS, não influenciaram o consumo de MS (P>0,05), apresentando valor médio de 1,73% PV, de proteína bruta, de fibra em detergente neutro, e de carboidratos não-fibrosos. O consumo de energia disponível (NDT ou EL), não diferiu (P>0,05) entre as dietas. Conclui-se que a suplementação lipídica utilizando-se as fontes no nível estudado, em dietas apresentando valores mínimos de fibra em relação a recomendações para a espécie, não é suficiente para alterar o consumo de MS, nutrientes e energia disponível, na dieta de cabras não lactantes. [Intake of nutrients and energy of diets supplemented with different sources of lipids fed to dairy goats]. Abstract: Considering that the addition of oil to diets promotes reduction on intake of animal due to higher concentration in energy, ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Caprino leiteiro; Óleo de palma; Suplementação. |
Thesagro: |
Ácido Graxo; Alimentação; Cabra Leiteira; Dieta; Lipídio; Nutrição Animal; Nutriente; Óleo Vegetal; Suplemento Alimentar. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; Dairy goats; Dietary energy sources; Nutrients; Palm kernel oil; Rapeseed oil; Ruminant nutrition. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/27638/1/AAC-Consumo-de-nutrientes-e-energia-em-dietas-suplementadas-com-diferentes-fontes-lipidicas.pdf
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Marc: |
LEADER 03915nam a2200409 a 4500 001 1534565 005 2023-08-16 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVEIRA, T. S. 245 $aConsumo de nutrientes e energia em dietas suplementadas com diferentes fontes lipídicas fornecidas a cabras leiteiras.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Inovação científica e tecnológica em zootecnia: anais dos resumos. Maringa: SBZ: UEM, 2009. 3 f. 1 CD-ROM.$c2009 520 $aResumo: Considerando que a adição de óleo à dieta promova redução no consumo animal em função da maior concentração em energia, avaliou-se neste estudo o uso de diferentes fontes lipídicas na dieta de cabras sobre o consumo de matéria seca (MS), nutrientes e energia disponível. Para isso, foram utilizadas oito cabras, com peso médio de 51 kg, fistuladas no rúmen, não-gestantes e não-lactantes, distribuídas em delineamento quadrado latino 4x4, em duplicata. Quatro dietas foram comparadas, sendo uma dieta controle e três suplementadas com diferentes fontes de lipídios: óleo de soja, óleo de palmiste, óleo de canola. As fontes de óleo, que contribuíram com 2,3% da MS da dieta totalizando 5% de extrato etéreo na MS, não influenciaram o consumo de MS (P>0,05), apresentando valor médio de 1,73% PV, de proteína bruta, de fibra em detergente neutro, e de carboidratos não-fibrosos. O consumo de energia disponível (NDT ou EL), não diferiu (P>0,05) entre as dietas. Conclui-se que a suplementação lipídica utilizando-se as fontes no nível estudado, em dietas apresentando valores mínimos de fibra em relação a recomendações para a espécie, não é suficiente para alterar o consumo de MS, nutrientes e energia disponível, na dieta de cabras não lactantes. [Intake of nutrients and energy of diets supplemented with different sources of lipids fed to dairy goats]. Abstract: Considering that the addition of oil to diets promotes reduction on intake of animal due to higher concentration in energy, it was evaluated in this study the use of different source of lipids in the diet of goats on dry matter intake, nutrient and available energy. Eight non-pregnant and non-lactating goats, averaging 51 kg, and rumen fistulated were assigned to a 4x4 Latin square design, in duplicate. Four diets were compared, one of them as the control diet and the others supplemented with different sources of lipids, considering their fatty acid profile, namely soybean oil, palm kernel oil, and canola oil. Sources of oil that contributed with 2.3%, totaling 5% of diet dry matter, did not influence DM rate of intake averaging 1.73% BW, of crude protein, of neutral detergent fiber, and of non-fiber carbohydrates. Intake of available energy (TDN, NE) did not differ (P>0.05) among diets. It is concluded that lipid supplementation with the sources at the level studied, in diets presenting minimal values of fiber as recommended elsewhere, it is not enough for altering rates of dry matter, nutrients and available energy intake in diets of non-lactating goats. 650 $aBrazil 650 $aDairy goats 650 $aDietary energy sources 650 $aNutrients 650 $aPalm kernel oil 650 $aRapeseed oil 650 $aRuminant nutrition 650 $aÁcido Graxo 650 $aAlimentação 650 $aCabra Leiteira 650 $aDieta 650 $aLipídio 650 $aNutrição Animal 650 $aNutriente 650 $aÓleo Vegetal 650 $aSuplemento Alimentar 653 $aCaprino leiteiro 653 $aÓleo de palma 653 $aSuplementação 700 1 $aRODRIGUES, M. T. 700 1 $aMATOS, R. da S. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aSANTANA, R. C. S. 700 1 $aSILVA, S. P. da 700 1 $aALMEIDA, V. V. S. de
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
25/04/2022 |
Data da última atualização: |
25/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
LEAL, T. P.; FURLAN, V. C.; GOUVEIA, M. H.; DUARTE, J. M. S.; FONSECA, P. A. S.; TOU, R.; SCLIAR, M. de O.; ARAUJO, G. S. de; COSTA, L. F.; ZOLINI, C.; PEIXOTO, M. G. C. D.; CARVALHO, M. R. dos S.; LIMA-COSTA, M. F.; GILMAN, R. H.; TARAZONA-SANTOS, E.; RODRIGUES, M. R. |
Afiliação: |
THIAGO PEIXOTO LEAL, Universidade Federal de Minas Gerais; VINICIUS C. FURLAN, Universidade Federal de Minas Gerais; MATEUS HENRIQUE GOUVEIA, Universidade Federal de Minas Gerais; JULIA MARIA SARAIVA DUARTE, Universidade Federal de Minas Gerais; PABLO A. S. FONSECA, Universidade Federal de Minas Gerais; RAFAEL TOU, Universidade Federal de Minas Gerais; MARILIA DE OLIVEIRA SCLIAR, Universidade de São Paulo; GILDERLANIO SANTANA DE ARAUJO, Universidade Federal do Pará; LUCAS F. COSTA, Universidade Federal de Minas Gerais; CAMILA ZOLINI, Universidade Federal de Minas Gerais; MARIA GABRIELA CAMPOLINA D PEIXOTO, CNPGL; MARIA RAQUEL SANTOS CARVALHO, Universidade Federal de Minas Gerais; MARIA FERNANDA LIMA-COSTA, Fundação Oswaldo Cruz; ROBERT H. GILMAN, Universidad Peruana Cayetano Heredia; EDUARDO TARAZONA-SANTOS, Universidade Federal de Minas Gerais; MAÍRA RIBEIRO RODRIGUES, Universidade Federal de Minas Gerais. |
Título: |
NAToRA, a relatedness-pruning method to minimize the loss of dataset size in genetic and omics analyses. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Computational and Structural Biotechnology Journal, v. 20, p. 1821-1828, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.csbj.2022.04.009 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Genetic and omics analyses frequently require independent observations, which is not guaranteed in real datasets. When relatedness cannot be accounted for, solutions involve removing related individuals (or observations) and, consequently, a reduction of available data. We developed a network-based relatedness-pruning method that minimizes dataset reduction while removing unwanted relationships in a dataset. It uses node degree centrality metric to identify highly connected nodes (or individuals) and implements heuristics that approximate the minimal reduction of a dataset to allow its application to complex datasets. When compared with two other popular population genetics methodologies (PLINK and KING), NAToRA shows the best combination of removing all relatives while keeping the largest possible number of individuals in all datasets tested and also, with similar effects on the allele frequency spectrum and Principal Component Analysis than PLINK and KING. NAToRA is freely available, both as a standalone tool that can be easily incorporated as part of a pipeline, and as a graphical web tool that allows visualization of the relatedness networks. NAToRA also accepts a variety of relationship metrics as input, which facilitates its use. We also release a genealogies simulator software used for different tests performed in this study. |
Palavras-Chave: |
Complex network theory; Genealogies simulator; Genetic kinship; Genética de populações; Parentesco genético; Simulador de genealogias; Teoria de redes complexas. |
Thesagro: |
Genética. |
Thesaurus NAL: |
Population genetics. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02661naa a2200421 a 4500 001 2142362 005 2022-04-25 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.csbj.2022.04.009$2DOI 100 1 $aLEAL, T. P. 245 $aNAToRA, a relatedness-pruning method to minimize the loss of dataset size in genetic and omics analyses.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aGenetic and omics analyses frequently require independent observations, which is not guaranteed in real datasets. When relatedness cannot be accounted for, solutions involve removing related individuals (or observations) and, consequently, a reduction of available data. We developed a network-based relatedness-pruning method that minimizes dataset reduction while removing unwanted relationships in a dataset. It uses node degree centrality metric to identify highly connected nodes (or individuals) and implements heuristics that approximate the minimal reduction of a dataset to allow its application to complex datasets. When compared with two other popular population genetics methodologies (PLINK and KING), NAToRA shows the best combination of removing all relatives while keeping the largest possible number of individuals in all datasets tested and also, with similar effects on the allele frequency spectrum and Principal Component Analysis than PLINK and KING. NAToRA is freely available, both as a standalone tool that can be easily incorporated as part of a pipeline, and as a graphical web tool that allows visualization of the relatedness networks. NAToRA also accepts a variety of relationship metrics as input, which facilitates its use. We also release a genealogies simulator software used for different tests performed in this study. 650 $aPopulation genetics 650 $aGenética 653 $aComplex network theory 653 $aGenealogies simulator 653 $aGenetic kinship 653 $aGenética de populações 653 $aParentesco genético 653 $aSimulador de genealogias 653 $aTeoria de redes complexas 700 1 $aFURLAN, V. C. 700 1 $aGOUVEIA, M. H. 700 1 $aDUARTE, J. M. S. 700 1 $aFONSECA, P. A. S. 700 1 $aTOU, R. 700 1 $aSCLIAR, M. de O. 700 1 $aARAUJO, G. S. de 700 1 $aCOSTA, L. F. 700 1 $aZOLINI, C. 700 1 $aPEIXOTO, M. G. C. D. 700 1 $aCARVALHO, M. R. dos S. 700 1 $aLIMA-COSTA, M. F. 700 1 $aGILMAN, R. H. 700 1 $aTARAZONA-SANTOS, E. 700 1 $aRODRIGUES, M. R. 773 $tComputational and Structural Biotechnology Journal$gv. 20, p. 1821-1828, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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