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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Rondônia.
Data corrente:  15/09/2020
Data da última atualização:  15/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIAS, J. A.; PACHECO, I. F.; GREGO, C. R.; FARIA, G. V.; CRUZ, P. G. da.
Afiliação:  JULIANA ALVES DIAS, CPAF-RO; IVANETE FRANCESCHINI PACHECO, UNIR; CELIA REGINA GREGO, CNPTIA; GUILHERME VIEIRA FARIA, CPAF-RO; PEDRO GOMES DA CRUZ, CPAF-RO.
Título:  Spatial characterization of hygienic-sanitary indicators of refrigerated raw milk from three microregions of the Rondônia state.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, v. 41, n. 5, p. 2195-2208, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n5supl1p2195
Idioma:  Inglês
Notas:  Suplemento 1.
Conteúdo:  Abstract. Bacterial count (SPC) and somatic cell count (SCC) are considered universal indicators of milk quality. The objective of this study was to identify SPC and SCC clusters in milk samples from three microregions of the state of Rondônia and to evaluate the influence of year period and tank type on these indicators. A total of 566 milk cooling tanks linked to dairy industries with the Federal Inspection Service located in the Ariquemes, Ji-Paraná and Porto Velho microregions were evaluated. The SPC and SCC results of the tank samples and the geographical coordinates were obtained from the dairy industry database; the study focused on the results of official analyses carried out by the Laboratories of Milk Quality accredited to the Ministry of Agriculture, Livestock and Food Supply (MAPA) in 2015, constituting a pool of 6,792 data subsets from 2,209 farmers. To elaborate the spatial distribution maps of the quality indicators, the ArcView 3.1® software was used. Spatial dependence was evaluated by geostatistics, using the ordinary kriging method for data interpolation. Variance analysis (ANOVA) was performed using the SAS 9.0 GLM procedure on the logarithmic transformation of SCC and SPC, using as variables the type of tank (individual and collective) and season (dry and rainy). The frequency of milk quality adjustments to the limits defined in the legislation has shown that SPC is a major challenge for the state?s production chain. There were no significant differences... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amazônia Ocidental; Bacterial count; Contagem bacteriana; Contagem de bactérias; Contagem de células somáticas; Krigagem; Leite cru resfriado; Qualidade do leite; Rondônia; Western Amazon.
Thesagro:  Leite.
Thesaurus Nal:  Kriging; Milk quality; Somatic cell count.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216006/1/cpafro-18438.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA20495 - 1UPCAP - DD
CPAF-RO18438 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  05/11/2009
Data da última atualização:  21/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  BARBOSA FILHO, M. P.; FAGERIA, N. K.; LIMA, L. B. de.
Afiliação:  MOREL PEREIRA BARBOSA FILHO, CNPAF; NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; LARISSA BORGES DE LIMA.
Título:  Alterações do pH e liberação de K, Ca e Mg para o solo de materiais de pó de rocha.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009. Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios: anais. Fortaleza: SBCS, 2009.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A utilização de rochas moídas, também denominadas de ?Pó de rocha? em sistemas de produção agrícola tem-se apresentado como alternativa promissora para uso na agricultura. Conduziu-se um experimento em casa telada com objetivo de avaliar a liberação de K, Ca e Mg, bem como a alteração no pH do dos solos, em função da aplicação e incubação por 360 dias de materiais de rochas com três amostras de solos.
Palavras-Chave:  Liberação de nutriente no solo; Mineral silicatado; Pó de rocha.
Thesagro:  Arroz; Fertilizante fosfatado; Oryza sativa; Silicio.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/574134/1/cbcs-2009-11.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF29338 - 1UPCAA - DD20092009
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