Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  09/11/2021
Data da última atualização:  09/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERREIRA, P. F. A.; XAVIER, J. F.; BERTHOLOTO, D. M.; MELO, D. A. de; CORREIRA, T. R.; COELHO, S. de MATTOS de O.; SOUZA, M. M. S. de; LEAL, M. A. de A.; ARAUJO, E. da S.; COELHO, I. da S.
Afiliação:  PAULA FERNANDA ALVES FERREIRA, UFRRJ; JÚLIA FERREIRA XAVIER, UFRRJ; DANIELLI MONSORES BERTHOLOTO, UFRRJ; DAYANNE ARAÚJO DE MELO, UFRRJ; THAÍS RIBEIRO CORREIA, UFRRJ; SHANA DE MATTOS DE OLIVEIRA COELHO, UFRRJ; MILIANE MOREIRA SOARES DE SOUZA, UFRRJ; MARCO ANTONIO DE ALMEIDA LEAL, CNPAB; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB; IRENE DA SILVA COELHO, UFRRJ.
Título:  Effect of composting on the microbiological and parasitic load in animal production wastes in Brazil.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  International Journal of Recycling of Organic Waste, v. 10, n.3, 2021.
ISSN:  2251-7715
DOI:  10.30486/ijrowa.2021.1909128.1132
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  urpose Animal production wastes are promising for use in agricultural production as a plant nutrient or soil conditioner. However, if not properly managed, they can contaminate the soil and plants, resulting in public health risks. Considering that the composting technique is recommended to ensure compost hygiene and agronomic viability, the present study aimed to evaluate the microbiological and parasitic load during the composting of residues from conventional and organic animal productions. Method The presence of Salmonella sp. and/or helminth eggs and the quantification of thermotolerant coliforms were determined in horse bedding and organic and conventional poultry litter during the process of composting. Results The initial load of thermotolerant coliforms was greater than 1017 MPN g-1 in the three raw materials. All of them showed a significant reduction in these bacteria at the end of the composting process, reaching 99.98%, 100.00%, and 99.80% in the horse bedding, organic poultry litter, and conventional poultry litter, respectively. All the fresh residues contained helminth eggs, with the horse bedding exhibiting the highest amount compared to the others. However, they all revealed an absence of helminth eggs at the end of the composting process. Salmonella sp. was absent in both the raw materials and the final compost. Conclusion Composting was effective in eliminating helminth eggs and reducing thermotolerant coliform levels. However, the final composts retained... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Helminth eggs; Horse bedding; Poultry litter; Thermotolerant coliforms.
Thesagro:  Salmonella spp.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41846 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  23/10/2019
Data da última atualização:  04/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, V. A.; ABRAHÃO, J. C. de R.; LIMA, L. A.; CARVALHO, G. R.; FERRAO, M. A. G.; SALGADO, S. M. L.; VOLPAT, M. L.; BOTELHO, C. E.
Afiliação:  Vania Aparecida Silva, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG; Juliana Costa de Rezende Abrahão, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG; Luiz Antônio Lima, Universidade Federal de Lavras - UFLA/Departamento de Engenharia; Gladyston Rodrigues Carvalho, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG; MARIA AMELIA GAVA FERRAO, CNPCa; Sonia Maria Lima Salgado, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG; Margarete Lordelo Volpato, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG; Cesar Elias Botelho, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG.
Título:  Selection of conilon coffee clones tolerant to pests and diseases in Minas Gerais.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, p. 269-276, 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the northern Minas region, the dry-warm climate predisposes coffee plants to the occurrence of leaf miners, mites, cercosporiosis, and leaf scald. Aiming for the development of a cultivar adapted to these conditions, Coffea canephora Pierre ex A. Froehner clones were selected through genetic parameters under an irrigated system, without agrochemicals. Eighteen agronomic traits were evaluated. The survival rate, number of nodes per plagiotropic branch, leaf miner infestation and cercosporiosis incidence were chosen as characteristics for selection of ?Vitória Incaper 8142?, once they have shown superiority of the genetic parameters. The survival rate variable was used to rank the EMCAPA 8141 Robustão Capixaba clones. Clones V2, V4, V6, V13, RC7, and RC9 were selected as more tolerant to pests and diseases and can provide genetic improvements in conilon breeding program for region. The genetic dissimilarity identified between clones allowed suitable clone combinations to be proposed for use in future crosses.
Palavras-Chave:  EMCAPA 8141 Robustão Capixaba; Mixed models; Vitória Incaper 8142.
Thesagro:  Coffea Canephora.
Thesaurus NAL:  Multivariate analysis.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203445/1/Selection-of-conilon-coffee-clones-tolerant.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1329 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional