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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  10/06/2009
Data da última atualização:  22/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  MANDELLI, F.; TONIETTO, J.; HASENACK, H.; WEBER, E.
Afiliação:  FRANCISCO MANDELLI, CNPUV; JORGE TONIETTO, CNPUV; HEINRICH HASENACK, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; ELISEU WEBER, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL.
Título:  Zoneamento climático para a produção de uvas para vinhos de qualidade: índice heliotérmico para o Estado do Rio Grande do Sul.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 14., 2005, Campinas. Agrometeorologia, agroclimatologia e agronegócio: anais. Campinas: SBA, 2005.
Páginas:  Não paginado.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  The State of Rio Grande do Sul is the first Brazilian grape producer of quality wines. Besides the Serra Gaúcha, the most important wine producing region of this state, new regions are being developed: Campanha, Serra do Sudeste and Campos de Cima da Serra. To know the characteristics and the variabilities of the natural factors is fundamental for the quality wines viticultural zoning. The objective of the work was to define zones in the State of Rio Grande do Sul according to the climatic conditions to produce quality grapes for the existing viticultural regions and for those that present potential for this activity. This work presents the thermal characterization, through the Heliothermal Index (HI), using data from 32 weather stations between 1961 and 1990. The multiple regression analysis generated an algorithm that estimates the HI value for the State of Rio Grande do Sul based on the independent variables altitude, latitude, longitude and the distance from the coast. A map with the six great thermal zones for wine production was elaborated using the geographic distribution of HI in the State of Rio Grande do Sul.
Palavras-Chave:  Rio Grande do Sul; Zoneamento.
Thesagro:  Clima; Meteorologia; Uva; Vinho; Viticultura.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/543923/1/ID11236.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV11236 - 1UPCAA - DDCD00082
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  21/06/2018
Data da última atualização:  25/02/2019
Autoria:  KUNDE, R. J.; LIMA, C. L. R. de; SILVA, S. D. dos A. e; PILLON, C. N.
Afiliação:  Roberta Jeske Kunde, Universidade Federal de Pelotas/Departamento de Solos; Cláudia Liane Rodrigues de Lima, Universidade Federal de Pelotas/Departamento de Solos; SERGIO DELMAR DOS ANJOS E SILVA, CPACT; CLENIO NAILTO PILLON, CPACT.
Título:  Tensile strength, friability, aggregation, and soil organic matter physical fractions of an Oxisol cultivated with sugarcane.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 4, p. 487-494, abr. 2018.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Resistência tênsil, friabilidade, agregação e frações físicas da matéria orgânica de um Latossolo Vermelho cultivado com cana-de-açúcar.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the tensile strength, friability, aggregation, and the physical fractions of soil organic matter of a Rhodic Hapludox cultivated with sugarcane (Saccharum officinarum). The treatments consisted of one, three, and five years of cultivation of sugarcane, in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. As a reference, a native forest adjacent to the cultivation area, with soil and relief characteristics similar to those of the cultivation areas, was used. Deformed samples were collected at 0.00?0.05, 0.05?0.10, and 0.10?0.20-m soil depths, for the determination of the soil physical attributes and for the physical fractionation of particle-size and density of the organic matter. The physical attribute evaluations were able to detect changes in the structural quality of the Oxisol, which resulted from the sugarcane cultivation. In comparison with the native forest, the stability and tensile strength of the aggregates decreased with the time of sugarcane cultivation. Tensile strength increased with soil depth, proportionally to the reduction of total soil organic carbon content. Soil preparation and straw burning reduce the input of fresh organic matter into the soil and accelerate the decomposition of the labile organic matter compartment, with negative consequences to soil physical properties over time.
Palavras-Chave:  Carbono orgânico; Fracionamento da matéria orgânica; Organic carbon; Organic matter fractionation; Qualidade física do solo; Soil physical quality.
Thesagro:  Saccharum Officinarum.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178864/1/Tensile-strenght-friability-aggregation-and-soil-organic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE62756 - 1UPEAP - DD
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