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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  30/08/2022
Data da última atualização:  30/08/2022
Autoria:  SILVA, C. E. S. da; BATALHA, L. A. R.; CARVALHO, A. M. de; OLIVEIRA, V. B. L. G. de; CARVALHO, A. M. M. L.; CARNEIRO, A. de C. O.; GOMES, F. J. B.
Afiliação:  CARLOS EDUARDO SILVEIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; LARISSE APARECIDA RIBAS BATALHA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; ALEXANDRE MONTEIRO DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; VINICIUS BOHRER LOBOSCO GONZAGA DE OLIVEIRA, EKOVE; ANA MÁRCIA MACEDO LADEIRA CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ANGÉLICA DE CÁSSIA OLIVEIRA CARNEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; FERNANDO JOSÉ BORGES GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Evaluation of kraft lignin and residues of sawmill for producing briquettes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Florestal Brasileira, v. 42, e202102186, p. 1-12, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.4336/2022.pfb.42e202102186
Idioma:  Português
Conteúdo:  ABSTRACT. The aim of becoming a society based on the rational utilization of the natural resources, has led to the consideration of many alternatives by academic and industrial sectors. The forest sector may be particularly prominent in trying to achieve these goals when using residues of their processes, for timber and pulp production. One of the most important requirements in society is the energy production. Co-products of wood processing and cellulose mills can be used for bioenergy generation. The densification of biomass involves handling, transportation and storage issues, and furthermore, when industrial forest residues such as lignin are added to this biomass, the final energetic product may have some improved properties, adding value to the chain. The purpose of this study was to evaluate the usage of the woody industrial waste, the sawdust from Joannesia princeps Vellozo enriched with Kraft lignin as an additive, aiming to produce briquettes. One of the main findings from this work was the possibility to obtain a briquette with better properties (higher bulk density and higher resistance) when using 6% of Kraft lignin as an additive and a pressure of 1500 PSI. RESUMO. O objetivo de se tornar uma sociedade baseada na utilização racional dos recursos naturais, tem levado à consideração de muitas alternativas pela academia e setor industrial. O setor florestal pode ter um destaque especial na tentativa de atingir esses objetivos ao utilizar resíduos de seus processos... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Potential uses; Recursos naturais; Usos potenciais.
Thesagro:  Biomassa.
Thesaurus Nal:  Biomass; Natural resources.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145895/1/EmbrapaFlorestas-PFB-2022-EvaluationKraftLigninResiduesSawmilBriquettesF.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58348 - 1UPEAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br.

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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  17/02/2020
Data da última atualização:  17/02/2020
Tipo da produção científica:  Nota Técnica/Nota Científica
Autoria:  COÊLHO, L. M.; LIMA, A. T. M.; INOUE-NAGATA, A. K.; RIZO, A. A. I.; PONTES, N. de C.; GOLINSKI, A.; ALBUQUERQUE, L. C. de.
Afiliação:  LAYSLA MORAIS COÊLHO, INSTITUTO FEDERAL GOIANO - CAMPUS MORRINHOS; ALISON TALIS MARTINS LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA; ALICE KAZUKO INOUE NAGATA, CNPH; ARIELA ALEXANDRE INOCÊNCIO RIZO, INSTITUTO FEDERAL GOIANO - CAMPUS MORRINHOS; NADSON DE CARVALHO PONTES, INSTITUTO FEDERAL GOIANO - CAMPUS MORRINHOS; ADELMO GOILYNSKI, INSTITUTO FEDERAL GOIANO - CAMPUS MORRINHOS; LEONARDO CUNHA DE ALBUQUERQUE, INSTITUTO FEDERAL GOIANO - CAMPUS MORRINHOS.
Título:  Genetic structure analyses of the tomato-infecting crinivirus Tomato chlorosis virus indicates low genetic variability in the p22 gene and evidence of segregation based on sampling location in Brazil.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Tropical Plant Pathology, v. 44, p. 292-296, 2019.
ISSN:  1983-2052
DOI:  10.1007/s40858-019-00280-5
Idioma:  Inglês
Thesaurus NAL:  Closteroviridae; Genetics; Tomato chlorosis virus.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH41257 - 1UPCAP - DD
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