Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Trigo.
Data corrente:  12/07/2023
Data da última atualização:  13/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FELBERG, I.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; DELIZA, R.; FREITAS, S. C. de; GONCALVES, E. B.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; ANTONIASSI, R.
Afiliação:  ILANA FELBERG, CTAA; MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPT; ROSIRES DELIZA, CTAA; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; ELISABETH BORGES GONCALVES, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA.
Título:  Nutritional and consumer acceptance evaluation of soymilk from specialty and conventional soybean cultivars.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022075, 2023.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The soymilk is a ready-to-eat, nutritious and naturally cholesterol-free product. Several soybean specialty cultivars were developed in Brazil in order to increase the human consumption of soybean products. The aim of this work was to evaluate the nutritional composition and consumer acceptance of soymilk from three soybean cultivars with special features such as high-protein and isoflavone contents, mild flavor and lipoxygenase-free compared to three conventional ones. The soymilk was obtained after blanching with a bicarbonate solution, grinding, centrifugation and pasteurization. The physicochemical and nutritional evaluation data were analyzed using Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey?s test to check differences among means, and the consumer data through cluster analysis and internal preference mapping. The lipoxygenases were inactivated after thermal processing. There were significant differences among soybean cultivars and soymilks related to the protein, isoflavones, oil, and sugar contents and soymilk yield (p < 0.05). The BRS 133 and BRS 284 cultivars and soymilks presented the highest total isoflavone content (p < 0.05). Regarding the overall consumer acceptance, there were significant differences among cultivars (p < 0.05) with means ranging from 5.9 to 6.7 and the lower score was obtained by BRS 267. However, the cluster analysis identified three consumer segments according to preference similarity. The cultivars BRS 284 and BRS 267 reached the highest mean am... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Glycine max L Merrill; Internal preference mapping; Lipoxygenases; Merrill.
Thesaurus Nal:  Cluster analysis; Consumer acceptance; Isoflavones.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154919/1/2023-Felberg-et-al.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45566 - 1UPCAP - DD
CTAA15528 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  04/10/2006
Data da última atualização:  14/08/2015
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  MIRANDA, C. H. B.; RIGO, D. F.; LEMPP, B.
Afiliação:  Embrapa Gado de Corte (Campo Grande, MS).
Título:  Estabelecimento do Panicum maximum cv. Massai em função de doses crescentes de nitrogênio.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2004.
Páginas:  4 p.
Série:  (Embrapa Gado de Corte. Circular técnica, 32).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Objetivo: encontrar uma combinação eficiente, entre dose de fertilizzação nitrogenada e idade da palnta que permita boa produção de massa com menor lignificação, pode ajudar no manejo dessa importante forrageira.
Palavras-Chave:  Brazilian savannas; Massai.
Thesagro:  Adubação; Cerrado; Fertilizante Nitrogenado; Implantação de Cultura; Nitrogênio; Panicum Maximum; Pastagem.
Thesaurus NAL:  nitrogen fertilizers; plant establishment.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104640/1/Estabelecimento-do-Panicum-maximum-cv.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGC11343 - 1UMTFL - DDFOL24482448-1
CNPGC11343 - 2UMTFL - DDFOL24482448-2
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional