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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
04/12/2019 |
Data da última atualização: |
05/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PAULA JÚNIOR, T. J. de; MORANDI, M. A. B.; PINTO, Z. V.; TEIXEIRA, H.; VIEIRA, R. F.; BETTIOL, W. |
Afiliação: |
TRAZILBO JOSÉ DE PAULA JÚNIOR, Epamig; MARCELO AUGUSTO BOECHAT MORANDI, CNPMA; ZAYAME VEGETTE PINTO, BALLAGRO; HUDSON TEIXEIRA, Epamig; ROGERIO FARIA VIEIRA, EPAMIG; WAGNER BETTIOL, CNPMA. |
Título: |
Uso de Trichoderma no controle de doenças de plantas. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Informe Agropecuário, v. 40, n. 305, p. 74-80, 2019. |
ISSN: |
0100-3364 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Espécies do fungo antagonista Trichoderma são as mais utilizadas na formulação dos produtos biológicos comercializados no Brasil e no mundo, para o controle de fitopatógenos. Tais produtos geralmente são aplicados no sulco de plantio ou sobre os restos de cultura deixados no solo após a colheita, ou são usados no tratamento de sementes. Trichoderma spp. são consideradas os antagonistas mais importantes de fitopatógenos, por apresentar amplo espectro de ação, especialmente sobre fungos habitantes do solo. Seu uso é recomendado não apenas como componente do manejo integrado de patógenos, mas também como estratégia de restabelecer o equilíbrio microbiológico nos solos e promover o desenvolvimento das plantas. No Brasil, esse antagonista é utilizado com sucesso em muitas regiões no manejo de patógenos habitantes do solo em importantes culturas, como soja, feijão e algodão. |
Palavras-Chave: |
Manejo integrado. |
Thesagro: |
Antagonismo; Controle Biológico; Controle Integrado; Fungo Para Controle Biológico; Patógeno; Trichoderma. |
Thesaurus Nal: |
Biological control agents; Plant pathogens. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 01761naa a2200301 a 4500 001 2115846 005 2019-12-05 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-3364 100 1 $aPAULA JÚNIOR, T. J. de 245 $aUso de Trichoderma no controle de doenças de plantas.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aResumo: Espécies do fungo antagonista Trichoderma são as mais utilizadas na formulação dos produtos biológicos comercializados no Brasil e no mundo, para o controle de fitopatógenos. Tais produtos geralmente são aplicados no sulco de plantio ou sobre os restos de cultura deixados no solo após a colheita, ou são usados no tratamento de sementes. Trichoderma spp. são consideradas os antagonistas mais importantes de fitopatógenos, por apresentar amplo espectro de ação, especialmente sobre fungos habitantes do solo. Seu uso é recomendado não apenas como componente do manejo integrado de patógenos, mas também como estratégia de restabelecer o equilíbrio microbiológico nos solos e promover o desenvolvimento das plantas. No Brasil, esse antagonista é utilizado com sucesso em muitas regiões no manejo de patógenos habitantes do solo em importantes culturas, como soja, feijão e algodão. 650 $aBiological control agents 650 $aPlant pathogens 650 $aAntagonismo 650 $aControle Biológico 650 $aControle Integrado 650 $aFungo Para Controle Biológico 650 $aPatógeno 650 $aTrichoderma 653 $aManejo integrado 700 1 $aMORANDI, M. A. B. 700 1 $aPINTO, Z. V. 700 1 $aTEIXEIRA, H. 700 1 $aVIEIRA, R. F. 700 1 $aBETTIOL, W. 773 $tInforme Agropecuário$gv. 40, n. 305, p. 74-80, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
20/01/2020 |
Data da última atualização: |
18/08/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
SILVA, C. T. B. da; NAKASONE, A. K.; LEMOS, W. de P.; LAMEIRA, O. A.; OLIVEIRA, L. C. de. |
Afiliação: |
CLENILDA TOLENTINO B DA SILVA, CPATU; ALESSANDRA KEIKO NAKASONE, CPATU; WALKYMARIO DE PAULO LEMOS, CPATU; OSMAR ALVES LAMEIRA, CPATU; Luana Cardoso de Oliveira, UFPA. |
Título: |
Antimicrobial activity of alcoholic extracts of medicinal plants against Phytopathogenic fungi. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Experimental Agriculture International, v. 41, n. 6, 2019. Article no. JEAI.53424. |
DOI: |
https://doi.org/10.9734/jeai/2019/v41i630438 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Aims: This work aimed to evaluate the antimicrobial effects of 14 alcoholic extracts of medicinal plants on the mycelial growth of Colletotrichum gloeosporioides, Fusarium oxysporum f. sp. passiflorae, Fusarium solani and Rhizoctonia solani. Those are fungi that cause diseases in Passiflora edulis. Study Design: With the obtained data the mycelial growth rate index (MGRI) was calculated, afterwards the analysis of variance was performed and the means were compared by the Scott-Knott test at 5% probability. Place and Duration of Study: Plant Pathology Laboratory, Embrapa Eastern Amazon, Belém, Pará, Brazil, between May 2014 and April 2015. Methodology: The extracts were prepared with 1.0 g of powdered plant material and 10 mL of commercial ethyl alcohol 92.8º (0.1 g mL-1) under constant agitation in an orbital shaker at 200 rpm for 20 minutes. They were then kept in the refrigerator for 24 hours at rest. The extracts were centrifuged and filtered on Millipore membranes with 0.22 µm porosity. The tests with the phytopathogenic fungi were carried out in vitro with the alcoholic extracts at 1% concentration. The experimental design was completely randomized with 15 treatments and 5 replicates. Results: All the extracts reduced the growth of the fungi C. gloeosporioides. The extracts the Eucalyptus angulosa, Lippia alba, Zingiber officinale, Cymbopagon citratus, Azadirachta indica, Plectranthus barbathus, Hibiscus sabdariffa, Aloe vera, Pedilanthus tithymaloides, Mansoa alliacea and Chenopodium ambrosioides reduced the mycelial growth of F. oxysporum f. sp. passiflorae. Only the extract of E. angulosa presented reduction in the growth of F. solani. Meanwhile the extracts of E. angulosa, Z. officinale, L. alba, M. alliacea and P. barbathus reduced the mycelial growth of R. solani. Conclusion: All extracts presented antimicrobial potential, being that the extract of E. angulosa reduced the mycelial growth of all the evaluated fungi. MenosAims: This work aimed to evaluate the antimicrobial effects of 14 alcoholic extracts of medicinal plants on the mycelial growth of Colletotrichum gloeosporioides, Fusarium oxysporum f. sp. passiflorae, Fusarium solani and Rhizoctonia solani. Those are fungi that cause diseases in Passiflora edulis. Study Design: With the obtained data the mycelial growth rate index (MGRI) was calculated, afterwards the analysis of variance was performed and the means were compared by the Scott-Knott test at 5% probability. Place and Duration of Study: Plant Pathology Laboratory, Embrapa Eastern Amazon, Belém, Pará, Brazil, between May 2014 and April 2015. Methodology: The extracts were prepared with 1.0 g of powdered plant material and 10 mL of commercial ethyl alcohol 92.8º (0.1 g mL-1) under constant agitation in an orbital shaker at 200 rpm for 20 minutes. They were then kept in the refrigerator for 24 hours at rest. The extracts were centrifuged and filtered on Millipore membranes with 0.22 µm porosity. The tests with the phytopathogenic fungi were carried out in vitro with the alcoholic extracts at 1% concentration. The experimental design was completely randomized with 15 treatments and 5 replicates. Results: All the extracts reduced the growth of the fungi C. gloeosporioides. The extracts the Eucalyptus angulosa, Lippia alba, Zingiber officinale, Cymbopagon citratus, Azadirachta indica, Plectranthus barbathus, Hibiscus sabdariffa, Aloe vera, Pedilanthus tithymaloides, Mansoa alliacea ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Atividade antifúngica; Controle alternativo; Fungos fitopatogênicos. |
Thesagro: |
Fungo; Planta Medicinal. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/209187/1/30438-Article-Text-57092-1-10-20200101.pdf
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Marc: |
LEADER 02770naa a2200241 a 4500 001 2119033 005 2020-08-18 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.9734/jeai/2019/v41i630438$2DOI 100 1 $aSILVA, C. T. B. da 245 $aAntimicrobial activity of alcoholic extracts of medicinal plants against Phytopathogenic fungi.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aAims: This work aimed to evaluate the antimicrobial effects of 14 alcoholic extracts of medicinal plants on the mycelial growth of Colletotrichum gloeosporioides, Fusarium oxysporum f. sp. passiflorae, Fusarium solani and Rhizoctonia solani. Those are fungi that cause diseases in Passiflora edulis. Study Design: With the obtained data the mycelial growth rate index (MGRI) was calculated, afterwards the analysis of variance was performed and the means were compared by the Scott-Knott test at 5% probability. Place and Duration of Study: Plant Pathology Laboratory, Embrapa Eastern Amazon, Belém, Pará, Brazil, between May 2014 and April 2015. Methodology: The extracts were prepared with 1.0 g of powdered plant material and 10 mL of commercial ethyl alcohol 92.8º (0.1 g mL-1) under constant agitation in an orbital shaker at 200 rpm for 20 minutes. They were then kept in the refrigerator for 24 hours at rest. The extracts were centrifuged and filtered on Millipore membranes with 0.22 µm porosity. The tests with the phytopathogenic fungi were carried out in vitro with the alcoholic extracts at 1% concentration. The experimental design was completely randomized with 15 treatments and 5 replicates. Results: All the extracts reduced the growth of the fungi C. gloeosporioides. The extracts the Eucalyptus angulosa, Lippia alba, Zingiber officinale, Cymbopagon citratus, Azadirachta indica, Plectranthus barbathus, Hibiscus sabdariffa, Aloe vera, Pedilanthus tithymaloides, Mansoa alliacea and Chenopodium ambrosioides reduced the mycelial growth of F. oxysporum f. sp. passiflorae. Only the extract of E. angulosa presented reduction in the growth of F. solani. Meanwhile the extracts of E. angulosa, Z. officinale, L. alba, M. alliacea and P. barbathus reduced the mycelial growth of R. solani. Conclusion: All extracts presented antimicrobial potential, being that the extract of E. angulosa reduced the mycelial growth of all the evaluated fungi. 650 $aFungo 650 $aPlanta Medicinal 653 $aAtividade antifúngica 653 $aControle alternativo 653 $aFungos fitopatogênicos 700 1 $aNAKASONE, A. K. 700 1 $aLEMOS, W. de P. 700 1 $aLAMEIRA, O. A. 700 1 $aOLIVEIRA, L. C. de 773 $tJournal of Experimental Agriculture International$gv. 41, n. 6, 2019. Article no. JEAI.53424.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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