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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
11/05/2020 |
Data da última atualização: |
24/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; CORREA, L. C.; WELKE, J. E.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
Karine P. Nicolli, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; Juliane E. Welke, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Cláudia A. Zini, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. |
Título: |
Effects of soil and vineyard characteristics on volatile, phenolic composition and sensory profile of cabernet sauvignon wines of Campanha Gaúcha. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal Brazilian Chemical Society, v. 31, n. 6, p. 1110-1124, 2020. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20190276 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The influence of vineyard on wines was evaluated for the first time using a broader analytical approach: sensory analyses and several analytical techniques (gas chromatography-mass
spectrometry (GC-MS), GC flame ionization detection (FID), GC-olfactometry-Osme technique (GC-O-Osme), GC × GC-MS), taking into account odoriferous compounds of Cabernet Sauvignon wines. Sensory attributes were correlated to the concentration of volatiles and also to favorable climate/solar exposition, less clayey/lower organic matter soil, and lower vegetative growth of one out of five vineyards, C1. Among 30 coelutions in GC-MS, 12 involved some of the odoriferous volatiles and GC × GC-MS was required to elucidate their identities. Higher concentrations of ethyl propanoate and diacetyl (related with red fruits/aromatic intensity) and of acetoin (aroma of dry fruits, but coeluted with octanal in first dimension (1D), which presents green odor) were found in C1 wine. It was also correlated with positive appearance attributes, gustatory persistence, body, smell and taste harmony, as well as with higher concentrations of phenolic acids, anthocyanins, flavonols, stilbenes, and flavanols. |
Palavras-Chave: |
Cabernet Sauvignon; Compostos voláteis; Líquido cromatografia; Olfatometria; Perfil sensorial de vinhos. |
Thesagro: |
Composto Fenólico; Uva; Vinho. |
Thesaurus Nal: |
Grapes; Wine grapes. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212872/1/Effects-of-Soil-and-Vineyard-Characteristics-2020.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Rondônia; Embrapa Soja. |
Data corrente: |
19/10/2023 |
Data da última atualização: |
19/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FARIAS, J. R. B.; LEITE, R. M. V. B. de C.; CASTRO, C. de; MONTEIRO, J. E. B. de A.; GODINHO, V. de P. C.; SANTIAGO, A. D.; OLIVEIRA, A. C. B. de; VICTORIA, D. de C.; SIBALDELLI, R. N. R.; CRUSIOL, L. G. T.; CARVALHO, C. G. P.; GONCALVES, S. L. |
Afiliação: |
JOSE RENATO BOUCAS FARIAS, CNPSO; REGINA MARIA VILLAS BOAS DE C LEITE, CNPSO; CESAR DE CASTRO, CNPSO; JOSE EDUARDO B DE ALMEIDA MONTEIRO, CNPTIA; VICENTE DE PAULO CAMPOS GODINHO, CPAF-RO; ANTONIO DIAS SANTIAGO, CPATC; ANA CLAUDIA BARNECHE DE OLIVEIRA, CPACT; DANIEL DE CASTRO VICTORIA, CNPTIA; RUBSON NATAL RIBEIRO SIBALDELLI, CNPSO; LUÍS GUILHERME TEIXEIRA CRUSIOL; CLAUDIO GUILHERME PORTELA DE CARVALHO, CNPSO; SERGIO LUIZ GONCALVES, CNPSO. |
Título: |
Zoneamento agrícola de risco climático (ZARC) para o girassol. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 24.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 12., 2023, Campo Verde. Anais... Londrina: Embrapa Soja, 2023. (Embrapa Soja. Eventos técnicos & científicos, 2). RNPG, 2023. Editado por Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Hugo Soares Kern. |
Páginas: |
p. 13-17. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Agricultural climate risk zoning for sunflower. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi apresentar o ZARC para a cultura do girassol, identificando as áreas de produção e os períodos de semeadura com menor risco climático à cultura sob aos aspectos hídricos, térmicos e fitossanitários. |
Palavras-Chave: |
Sunflower; ZARC. |
Thesagro: |
Girassol; Helianthus Annuus; Risco Climático; Zoneamento Agrícola. |
Thesaurus NAL: |
Climatic zones; Risk. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157384/1/p-13-ANAIS-RNPG-23-online-2-1.pdf
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Marc: |
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Embrapa Soja (CNPSO) |
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