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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  02/05/2024
Data da última atualização:  02/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIEIRA, I. R. S.; SILVA, A. A. da; SILVA, B. D. da; TORRES NETO, L.; TESSARO, L.; LIMA, A. K. O.; GARCIA, M. P.; RIBEIRO, J. A. de A.; RODRIGUES, C. M.; SOUSA, A. M. F. de; CARVALHO, N. M. F.; RAJKOVIC, A.; CONTE-JUNIOR, C. A.
Afiliação:  ITALO RENNAN SOUSA VIEIRA; ARIANNE APARECIDA DA SILVA; BRUNO DUTRA DA SILVA; LUIZ TORRES NETO; LETICIA TESSARO; ALAN KELBIS OLIVEIRA LIMA; MÔNICA PEREIRA GARCIA; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; CLENILSON MARTINS RODRIGUES, CNPAE; ANA MARIA FURTADO DE SOUSA; NAKÉDIA M. F. CARVALHO; ANDREJA RAJKOVIC; CARLOS ADAM CONTE-JUNIOR.
Título:  Antioxidant, antimicrobial, and anticancer potential of green synthesized ZnO nanoparticles from açaí (Euterpe oleracea Mart.) berry seed residue extract.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Waste and Biomass Valorization, online, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12649-024-02485-5
Idioma:  Inglês
Notas:  Online first.
Conteúdo:  Residue from the food agroindustry has been reported as an alternative source for generating novel by-products, potentially applied in green chemistry nanotechnology. In this work, the green synthesis of zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs) using Brazilian Amazon açaí (Euterpe oleracea Mart.) berry seed residue extract was investigated as a sustainable alternative route. The formation of ZnO NPs was characterized by TGA, XRD, FTIR, and XPS. The characterization of ZnO NPs involved the examination of their morphology and size using TEM, SEM, EDX, and DLS techniques. ZnO NPs were assessed for their antioxidant, antimicrobial, and anticancer properties. The chromatographic results suggest that phytochemicals (e.g., flavonoids and alkaloids) from açaí berry seed influenced the formation of ZnO NPs, revealing a hexagonal wurtzite structure. The ZnO NPs exhibited a spherical morphology with a particle size of around 60 nm. ZnO NPs showed significant antioxidant activity radical scavenging by DPPH⋅ and FRAP assay, and they demonstrated antimicrobial activity against both Gram-negative (Escherichia coli and Salmonella enterica serovar Enteritidis) and Gram-positive (Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes) pathogenic bacteria. In vitro cytotoxicity results indicated that ZnO NPs had a significant biological and toxicological impact on the A431 human skin squamous carcinoma cell line (IC50 = 59.50 μg mL−1) and HaCaT human keratinocytes (IC50 = 57.58 μg mL−1). These findings su... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Antibacterial properties; Food waste.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE4385 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  04/04/2008
Data da última atualização:  17/01/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  NASCENTE, A. S.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.
Afiliação:  ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; ANNA CRISTINA LANNA, CNPAF.
Título:  Microorganisms growth promoters as affecting biomass production and nutrients uptake in upland rice plants.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL PLANT NUTRITION COLLOQUIUM 18., 2017, Copenhagen. Proceedings. Copenhagen: International Plant Nutrition Council, 2017.
Idioma:  Inglês
Notas:  Editors: Andreas Carstensen, Kristian Holst Laursen, Jan Kofod Schjorring.
Conteúdo:  The objective was to determine the effect of different methods of applying microorganisms, previously identified as growth inducers, on the production of biomass dry matter and nutrient content of upland rice plants.
Thesagro:  Absorção de nutrientes; Arroz; Biomassa; Microrganismo; Oryza sativa.
Thesaurus NAL:  Biomass production; Microorganisms; Rice.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163523/1/CNPAF-2017-asn.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF26770 - 1UPCAA - DD20172017
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