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Registros recuperados : 148 | |
62. | | CARVALHO, L. B.; AMARAL, F. R.; BRITO, M. A. V. P.; LANGE, C. C.; BRITO, J. R. F.; LEITE, R. C. Contagem de células somáticas e isolamento de agentes causadores de mastite em búfalas (Bubalus bubalis). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 59, n. 1, p. 242-245, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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63. | | ARCURI, E. F.; SILVA, P. D. L.; BRITO, M. A. V. P.; BRITO, J. R. F.; LANGE, C. C.; MAGALHÃES, M. M. A. Contagem, isolamento e caracterização de bactérias psicrotróficas contaminantes de leite cru refrigerado. Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 8, p. 2250-2255, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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64. | | OLIVEIRA, T. C. de A.; COSTA, F. C. B. da; BRITO, M. A. V. P. e; SILVA, M. A. S.; MENDONCA, L. C.; LANGE, C. C. Fenótipo de resistência aos antimicrobianos de Staphylococcus aureus isolados de queijo Minas frescal e do ambiente de uma indústria de laticínios. In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 18., 2016, Juiz de Fora, MG. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2016. 1 CD-ROM. (Embrapa Gado de Leite. Documentos, 197). Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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65. | | BRITO, J. R. F.; ARCURI, E. F.; SANTOS, E. M. P. dos; LANGE, C. C.; SOUZA, G. N. de; BRITO, M. A. V. P.; LUCHANSKY, J. B. Fontes de contaminação e controle de Listeria Monocytogenes em leite e queijos e no ambiente onde eles são produzidos. Leite & Derivados, São Paulo, v. 16, n. 96, p. 86-88, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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66. | | MENDONÇA, J. F. M.; BRITO, M. A. V. P. e; MENDONCA, L. C.; SOUZA, G. N. de; LANGE, C. C.; BRITO, J. R. F.; MONTEIRO, D. L. Fatores de risco para mastite subclínica em rebanhos leiteiros localizados na região de Santos Dumont, estado de Minas Gerais, Brasil In: SIMPÓSIO DE QUALIDADE DO LEITE, 3., 2016, Jaboticabal. Resumos. Jaboticabal: Universidade Estadual Paulista, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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67. | | GARCIA, P. M.; ARCURI, E. F.; BRITO, M. A. V. P.; LANGE, C. C.; BRITO, J. R. F.; CERQUEIRA, M. M. O. P. Detecção de Escherichia coli O157:H7 inoculada experimentalmente em amostras de leite cru por método convencional e PCR multiplex. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 60, n. 5, p. 1241-1249, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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69. | | PERES, N. D.; LANGE, C. C.; BRITO, M. A. V. P. e; BRITO, J. R. F.; ARCURI, E. F.; CERQUEIRA, M. M. O. P. Detecção de Listeria monocytogenes pela técnica de PCR em leite contaminado artificialmente. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 62, n. 4, p. 973-979, ago. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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70. | | BRITO, M. A. V. P. e; MENDONCA, L. C.; SILVA, M. A. S.; LANGE, C. C.; SOUZA, G. N. de; GUIMARAES, A. S.; RIBEIRO, J. B. Monitoring of antimicrobial resistance in Staphylococci and Streptococci from bovine intramammary infections. In: Simpósio Embrapa LabEx EUA de Sanidade Animal, 2., 2012, Brasília. Proceedings... Brasília: Embrapa Estudos e Capacitação, 2012 p. 17 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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71. | | BRITO, M. A. V. P. e; MENDONCA, L. C.; SILVA, M. A. S.; LANGE, C. C.; SOUZA, G. N. de; GUIMARAES, A. S.; RIBEIRO, J. B. Monitoring of antimicrobial resistence in Staphylococci and Streptococci isolated from bovine intramammary infections. In: Simpósio Embrapa LabEx EUA de Sanidade Animal, 2., 2012, Brasília. Proceedings... Brasília: Embrapa Estudos e Capacitação, 2012 p. 16 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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72. | | DA SILVA, S. R.; RAPOSO, N. R. B.; LANGE, C. C.; GERN, J. C.; BRANDI, R. R.; MATTOSO, L. H. C.; RIBEIRO, C.; BRANDÃO, H. M. Obtenção de nanopartículas de própolis e seu efeito antimicrobiano. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 351-352. Editores: Maria Alice Martins, MOrsyleide de Freitas Rosa, Men de Sá Moreira de Souza Filho, Nicodemos Moreira dos Santos Junior, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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73. | | GOMES, A. F. N.; DAMASCENO, M. D.; CASTRO, F. de F. A. de; GUIMARÃES, A. S.; LANGE, C. C.; SOUZA, G. N. de. Padrão de infecção da mastite subclínica e clínica em um rebanho da raça holandesa mantido em sistema de Compost Barn túnel de vento. In: SIMPOSIO DE MICROBIOLOGIA APLICADA AO SETOR DE LATICINIOS-MICROLAT, 1., 2023, Juiz de Fora. Anais... Belo Horizonte: Epamig, 2023. p. 45. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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74. | | RIBEIRO, J. B.; SILVA, M. R.; GUIMARAES, A. S.; MENDONCA, L. C.; SOUZA, G. N. de; AZEVEDO, P. A.; LANGE, C. C.; BRITO, M. A. V. P. e. Padronização de um método baseado em PCR para detecção de genes de resistência a eritromicina e tetraciclina diretamente em amostras de leite bovino. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUALIDADE DO LEITE, 6., 2015, Curitiba. Anais... Curitiba: CBQL, 2015. p. 291-292. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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75. | | BARRETO, D. K.; SALIMENA, A. P. S.; DIAS, J. A.; LOPES, L. B.; ZAFALON, L. F.; DANTAS, T. V. M.; RIBEIRO, M. E. R.; LANGE, C. C. Pesquisa de genes relacionados à produção de cápsula e biofilme em Staphylococcus aureus isolados de leite bovino. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUALIDADE DO LEITE, 6., 2015, Curitiba. Anais... Curitiba: CBQL, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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76. | | BARRETO, D. K.; SALIMENTA, A. P. S.; DIAS, J. A.; LOPES, L. B.; ZAFALON, L. F.; DANTAS, T. V. M.; LANGE, C. C. Pesquisa de genes relacionados à produção de cápsula e biofilme em staphylococcus aureus isolados de leite bovino In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUALIDADE DO LEITE, 6., 2015, Curitiba. Anais... Curitiba: CBQL, 2015 p. 69 Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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77. | | BARRETO, D. K.; SALIMENTA, A. P. S.; DIAS, J. A.; LOPES, L. B.; ZAFALON, L. F.; DANTAS, T. V. M.; LANGE, C. C. Pesquisa de genes relacionados à produção de cápsula e biofilme em staphylococcus aureus isolados de leite bovino In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUALIDADE DO LEITE, 6., 2015, Curitiba. Anais... Curitiba: CBQL, 2015 p. 69 Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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78. | | LANGE, C. C.; OLIVEIRA, T. C. de A.; COSTA, F. C. B. da; SILVA, M. A. S.; VICENTINI, N. M.; PIRES, M. de F. A. Pesquisa de Listeria monocytogenes e Salmonella spp. e contagem de Staphylococcus spp. Coagulase positiva e coliformes em queijo artesanal produzido no município de Alagoa, Minas Gerais. In: CONGRESSO NACIONAL DE LATICÍNIOS, 31., 2017, Juiz de Fora. Anais... Belo Horizonte: EPAMIG, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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79. | | LANGE, C. C.; BRITO, M. A. V. P. e; MENDONCA, L. C.; SILVA, M. A. S.; CARVALHO, N. L. de; MARQUES, S. L. S. Perfil de sensibilidade a antimicrobianos de Staphylococcus spp. isolados de mastite bovina na Região Sudeste. In: CASTRO, C. R. T. de; MACHADO, M. A.; GOMES, F. T. Programa Institucional de Iniciação Científica da Embrapa Gado de Leite: produção científica resultante da capacitação de acadêmicos pelo corpo técnico da Unidade no período de 07/2009 a 06/2010. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2010. p. 105-108. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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80. | | GOMES, A. F. N.; COMINATO, V.; CASTRO, F. de F. A. de; GUIMARÃES, A. S.; LANGE, C. C.; SOUZA, G. N. de. Perfil fenotípico de sensibilidade aos antimicrobianos de patógenos causadores de mastite subclínica em um rebanho mantido em Compost Barn. In: CONGRESSO NACIONAL DE LATICINIOS, 36., 2023, Juiz de Fora. Anais. Belo Horizonte: Epamig, 2023. p. 134-135. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 148 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
18/03/2011 |
Data da última atualização: |
09/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ARCURI, E. F.; ÂNGELO, F. F.; TALON, R.; BORGES, M. de F.; LEROY, S.; LOISEAU, G.; LANGE, C. C.; ANDRADE, N. J. de; MONTET, D. |
Afiliação: |
EDNA FROEDER ARCURI, CNPGL; FABÍOLA FONSECA ÂNGELO, UFV; RÉGINE TALON, Institut National de la Recherche Agronomique; MARIA DE FATIMA BORGES, CNPAT; SABINE LEROY, Institut National de la Recherche Agronomique; GÉRARD LOISEAU, Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Dévelopment; CARLA CHRISTINE LANGE, CNPGL; NÉLIO JOSÉ DE ANDRADE, UFV; DIDIER MONTET, Céntre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Dévelopment. |
Título: |
Toxigenic status of Staphylococcus aureus isolated from bovine raw milk and minas frescal cheese in Brazil. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Protection, v. 73, n. 12, p. 2225-2231, 2010. |
DOI: |
https://doi.org/10.4315/0362-028X-73.12.2225 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A group of 291 Staphylococcus aureus isolates from mastitic cow's milk (n = 125), bulk tank milk (n = 96), and Minas frescal cheese (n = 70) were screened for staphylococcal enterotoxin (SE) genes (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, selj, and sell) and for the tst-1 gene encoding staphylococcal toxic shock syndrome toxin 1 by PCR assay. A total of 109 (37.5%) of the isolates were positive for at least one of these 11 genes, and 23 distinct genotypes of toxin genes were observed. Of the S. aureus isolates bearing SE genes, 17 (13.6%) were from mastitic cow's milk, 41 (41.7%) were from bulk tank milk, and 51 (72.9%) were from Minas frescal cheese. The occurrence of exclusively more recently described SE genes (seg through sell) was considerably higher (87 of 109 PCR-positive strains) than that of classical SE genes (sea through see, 15 strains). The SE genes most commonly detected were seg and sei; they were found alone or in different combinations with other toxin genes, but in 60.8% of the cases they were codetected. No strain possessed see. The tst-1 gene was found in eight isolates but none from mastitic cow's milk. Macrorestriction analysis of chromosomal DNA from 89 S. aureus isolates positive for SE gene(s) was conducted with the enzyme SmaI. Fifty-five distinct pulsed-field gel electrophoresis patterns were found, demonstrating a lack of predominance of any specific clone. A second enzyme, ApaI, used for some isolates was less discriminating than SmaI. The high genotype diversity of potential toxigenic S. aureus strains found in this study, especially from Minas frescal cheese, suggests various sources of contamination. Efforts from the entire production chain are required to improve consumer safety. MenosA group of 291 Staphylococcus aureus isolates from mastitic cow's milk (n = 125), bulk tank milk (n = 96), and Minas frescal cheese (n = 70) were screened for staphylococcal enterotoxin (SE) genes (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, selj, and sell) and for the tst-1 gene encoding staphylococcal toxic shock syndrome toxin 1 by PCR assay. A total of 109 (37.5%) of the isolates were positive for at least one of these 11 genes, and 23 distinct genotypes of toxin genes were observed. Of the S. aureus isolates bearing SE genes, 17 (13.6%) were from mastitic cow's milk, 41 (41.7%) were from bulk tank milk, and 51 (72.9%) were from Minas frescal cheese. The occurrence of exclusively more recently described SE genes (seg through sell) was considerably higher (87 of 109 PCR-positive strains) than that of classical SE genes (sea through see, 15 strains). The SE genes most commonly detected were seg and sei; they were found alone or in different combinations with other toxin genes, but in 60.8% of the cases they were codetected. No strain possessed see. The tst-1 gene was found in eight isolates but none from mastitic cow's milk. Macrorestriction analysis of chromosomal DNA from 89 S. aureus isolates positive for SE gene(s) was conducted with the enzyme SmaI. Fifty-five distinct pulsed-field gel electrophoresis patterns were found, demonstrating a lack of predominance of any specific clone. A second enzyme, ApaI, used for some isolates was less discriminating than SmaI. The high ge... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Minas frescal cheese. |
Thesagro: |
Staphylococcus Aureus. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/881434/1/Toxigenic-status-of-Staphylococcus-aureus-isolated-from-bovine.pdf
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Marc: |
LEADER 02530naa a2200253 a 4500 001 1881434 005 2022-08-09 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.4315/0362-028X-73.12.2225$2DOI 100 1 $aARCURI, E. F. 245 $aToxigenic status of Staphylococcus aureus isolated from bovine raw milk and minas frescal cheese in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2010 520 $aA group of 291 Staphylococcus aureus isolates from mastitic cow's milk (n = 125), bulk tank milk (n = 96), and Minas frescal cheese (n = 70) were screened for staphylococcal enterotoxin (SE) genes (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, selj, and sell) and for the tst-1 gene encoding staphylococcal toxic shock syndrome toxin 1 by PCR assay. A total of 109 (37.5%) of the isolates were positive for at least one of these 11 genes, and 23 distinct genotypes of toxin genes were observed. Of the S. aureus isolates bearing SE genes, 17 (13.6%) were from mastitic cow's milk, 41 (41.7%) were from bulk tank milk, and 51 (72.9%) were from Minas frescal cheese. The occurrence of exclusively more recently described SE genes (seg through sell) was considerably higher (87 of 109 PCR-positive strains) than that of classical SE genes (sea through see, 15 strains). The SE genes most commonly detected were seg and sei; they were found alone or in different combinations with other toxin genes, but in 60.8% of the cases they were codetected. No strain possessed see. The tst-1 gene was found in eight isolates but none from mastitic cow's milk. Macrorestriction analysis of chromosomal DNA from 89 S. aureus isolates positive for SE gene(s) was conducted with the enzyme SmaI. Fifty-five distinct pulsed-field gel electrophoresis patterns were found, demonstrating a lack of predominance of any specific clone. A second enzyme, ApaI, used for some isolates was less discriminating than SmaI. The high genotype diversity of potential toxigenic S. aureus strains found in this study, especially from Minas frescal cheese, suggests various sources of contamination. Efforts from the entire production chain are required to improve consumer safety. 650 $aStaphylococcus Aureus 653 $aMinas frescal cheese 700 1 $aÂNGELO, F. F. 700 1 $aTALON, R. 700 1 $aBORGES, M. de F. 700 1 $aLEROY, S. 700 1 $aLOISEAU, G. 700 1 $aLANGE, C. C. 700 1 $aANDRADE, N. J. de 700 1 $aMONTET, D. 773 $tJournal of Food Protection$gv. 73, n. 12, p. 2225-2231, 2010.
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