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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
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Data corrente: |
08/01/1991 |
Data da última atualização: |
10/03/2014 |
Autoria: |
MIRANDA, L. N. de. |
Título: |
Amostragem do solo para analise quimica. |
Ano de publicação: |
1982 |
Fonte/Imprenta: |
Planaltina: EMBRAPA-CPAC, 1982. |
Páginas: |
13p. |
Série: |
(EMBRAPA-CPAC. Circular Tecnica, 11). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A análise química é o método mais utilizado para avaliar a fertilidade do solo e determinar as necessidades de nutrientes para as plantas. O método químico de avaliação da disponibilidade de nutrientes no solo consiste em adicionar ao solo uma solução extratora, determinando-se posteriormente o teor dos nutrientes nesta solução. A quantidade dos nutrientes disponíveis e absorvidos por plantas em crescimento pode ser completamente diferente da extraída por um método de análise. O modo como as plantas extraem nutrientes do solo difere consideravelmente daquele com que os extratos químicos atuam, e somente a planta é capaz de determinar a quantidade disponível real de um nutriente. Diferenças mineralógicas e outras podem influenciar o crescimento das plantas e não ter nenhum efeito sobre os valores de uma análise química. Apesar das limitações mencionadas, a análise química é o melhor método para se recomendar corretivos e fertilizantes. É feita com amostra de solo, que deve ser representativa da área em que foi coletada. Uma amostragem inadequada pode comprometer todas as recomendações feitas com base na análise química. |
Palavras-Chave: |
Amostra; Analises; Classificação; Soils; Solos. |
Thesagro: |
Amostragem; Análise; Análise Química; Química; Solo. |
Thesaurus Nal: |
analytical methods; chemical analysis; sampling; soil. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/98808/1/cirtec-11.pdf
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Marc: |
LEADER 01896nam a2200301 a 4500 001 1549428 005 2014-03-10 008 1982 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aMIRANDA, L. N. de 245 $aAmostragem do solo para analise quimica. 260 $aPlanaltina: EMBRAPA-CPAC$c1982 300 $a13p. 490 $a(EMBRAPA-CPAC. Circular Tecnica, 11). 520 $aA análise química é o método mais utilizado para avaliar a fertilidade do solo e determinar as necessidades de nutrientes para as plantas. O método químico de avaliação da disponibilidade de nutrientes no solo consiste em adicionar ao solo uma solução extratora, determinando-se posteriormente o teor dos nutrientes nesta solução. A quantidade dos nutrientes disponíveis e absorvidos por plantas em crescimento pode ser completamente diferente da extraída por um método de análise. O modo como as plantas extraem nutrientes do solo difere consideravelmente daquele com que os extratos químicos atuam, e somente a planta é capaz de determinar a quantidade disponível real de um nutriente. Diferenças mineralógicas e outras podem influenciar o crescimento das plantas e não ter nenhum efeito sobre os valores de uma análise química. Apesar das limitações mencionadas, a análise química é o melhor método para se recomendar corretivos e fertilizantes. É feita com amostra de solo, que deve ser representativa da área em que foi coletada. Uma amostragem inadequada pode comprometer todas as recomendações feitas com base na análise química. 650 $aanalytical methods 650 $achemical analysis 650 $asampling 650 $asoil 650 $aAmostragem 650 $aAnálise 650 $aAnálise Química 650 $aQuímica 650 $aSolo 653 $aAmostra 653 $aAnalises 653 $aClassificação 653 $aSoils 653 $aSolos
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
15/12/2021 |
Data da última atualização: |
17/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LANDERS, J. N.; FREITAS, P. L. de; CARVALHO, M. O. de; SILVA NETO, S. P. da; RALISCH, R. |
Afiliação: |
JOHN N. LANDERS, FEBRAPDP; PEDRO LUIZ DE FREITAS, CNPS; MAURICIO O. DE CARVALHO, MAPA; SEBASTIAO PEDRO DA SILVA NETO, CPAC; RICARDO RALISCH, UEL. |
Título: |
Conservation agriculture (CA) has to move on. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORLD CONGRESS ON CONSERVATION AGRICULTURE, 8., 2021, Bern, Switzerland. The future of farming: profitable and sustainable farming with conservation agriculture. Brussels: European Conservation Agriculture Federation, 2021. Evento online. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
After nearly five decades, zero tillage (no-till), the bedrock of CA, is dejá vu in Brazil. But CA is not just leaving the soil protected with residues or cover crops and planting/drilling crops through them, quality CA also requires a pluri-annual rotation, frequently absent. It is also evolving by incorporating new compatible and sustainable technologies. Farmers, including organic ones, are learning how to incorporate innovative biological and mechanical methods for disease, pest and weed controls, reducing pesticide and fertilizer use; the Farmer Responsibility Index underlines significant recent reductions in chemical hazards. As consumers demand greater food traceability, certification and benchmarking will continue to expand, while increasing complexities in soil, water, crop and livestock management are demanding higher skill levels and widespread use of specialized consultants. The success and longevity of the CA movement will depend on incorporating and promoting new compatible and sustainable technologies, such as biological controls, precision agriculture, controlled traffic farming, and drones for scouting and spot spraying. CA then provides land use intensification to reduce horizontal expansion, improved aquifer re-charge, erosion control and other important environmental benefits, plus increased profit and lower food prices, with less negative environmental impacts. Historically, the environment has suffered, therefore, the above urgently requires more promulgation, backed by research. To expand the scope, and hence the definition, of CA, the following questions need to be addressed: (i) can CA become the umbrella definition for all these technologies; and, (ii) how do we adjust the concept to achieve this? One approach would be a CA base definition, with clarifying adjustments, and a list of approved compatible technologies. A challenge that needs to be addressed js from the novel label "Re-generative Agriculture" (RA), not yet scientifically defined but clearly based on CA principles. One approach would be to recognize CA as a sine qua non of agricultural sustainability, especially in the tropics, and the need to define additional science-based technologies that differentiate new labels from CA. MenosAfter nearly five decades, zero tillage (no-till), the bedrock of CA, is dejá vu in Brazil. But CA is not just leaving the soil protected with residues or cover crops and planting/drilling crops through them, quality CA also requires a pluri-annual rotation, frequently absent. It is also evolving by incorporating new compatible and sustainable technologies. Farmers, including organic ones, are learning how to incorporate innovative biological and mechanical methods for disease, pest and weed controls, reducing pesticide and fertilizer use; the Farmer Responsibility Index underlines significant recent reductions in chemical hazards. As consumers demand greater food traceability, certification and benchmarking will continue to expand, while increasing complexities in soil, water, crop and livestock management are demanding higher skill levels and widespread use of specialized consultants. The success and longevity of the CA movement will depend on incorporating and promoting new compatible and sustainable technologies, such as biological controls, precision agriculture, controlled traffic farming, and drones for scouting and spot spraying. CA then provides land use intensification to reduce horizontal expansion, improved aquifer re-charge, erosion control and other important environmental benefits, plus increased profit and lower food prices, with less negative environmental impacts. Historically, the environment has suffered, therefore, the above urgently requires more ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agricultural sustainability; Farmer responsibility index; Innovative technologies; Land use intensification; Organic agriculture. |
Thesagro: |
Agricultura. |
Thesaurus NAL: |
Environmental impact. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229221/1/Conservation-agriculture-CA-has-to-move-on-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 03182nam a2200241 a 4500 001 2137867 005 2021-12-17 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLANDERS, J. N. 245 $aConservation agriculture (CA) has to move on.$h[electronic resource] 260 $aIn: WORLD CONGRESS ON CONSERVATION AGRICULTURE, 8., 2021, Bern, Switzerland. The future of farming: profitable and sustainable farming with conservation agriculture. Brussels: European Conservation Agriculture Federation, 2021. Evento online.$c2021 520 $aAfter nearly five decades, zero tillage (no-till), the bedrock of CA, is dejá vu in Brazil. But CA is not just leaving the soil protected with residues or cover crops and planting/drilling crops through them, quality CA also requires a pluri-annual rotation, frequently absent. It is also evolving by incorporating new compatible and sustainable technologies. Farmers, including organic ones, are learning how to incorporate innovative biological and mechanical methods for disease, pest and weed controls, reducing pesticide and fertilizer use; the Farmer Responsibility Index underlines significant recent reductions in chemical hazards. As consumers demand greater food traceability, certification and benchmarking will continue to expand, while increasing complexities in soil, water, crop and livestock management are demanding higher skill levels and widespread use of specialized consultants. The success and longevity of the CA movement will depend on incorporating and promoting new compatible and sustainable technologies, such as biological controls, precision agriculture, controlled traffic farming, and drones for scouting and spot spraying. CA then provides land use intensification to reduce horizontal expansion, improved aquifer re-charge, erosion control and other important environmental benefits, plus increased profit and lower food prices, with less negative environmental impacts. Historically, the environment has suffered, therefore, the above urgently requires more promulgation, backed by research. To expand the scope, and hence the definition, of CA, the following questions need to be addressed: (i) can CA become the umbrella definition for all these technologies; and, (ii) how do we adjust the concept to achieve this? One approach would be a CA base definition, with clarifying adjustments, and a list of approved compatible technologies. A challenge that needs to be addressed js from the novel label "Re-generative Agriculture" (RA), not yet scientifically defined but clearly based on CA principles. One approach would be to recognize CA as a sine qua non of agricultural sustainability, especially in the tropics, and the need to define additional science-based technologies that differentiate new labels from CA. 650 $aEnvironmental impact 650 $aAgricultura 653 $aAgricultural sustainability 653 $aFarmer responsibility index 653 $aInnovative technologies 653 $aLand use intensification 653 $aOrganic agriculture 700 1 $aFREITAS, P. L. de 700 1 $aCARVALHO, M. O. de 700 1 $aSILVA NETO, S. P. da 700 1 $aRALISCH, R.
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