|
|
Registros recuperados : 13 | |
2. | | PAULA NETO, F. L. de; BLEICHER, E. Avaliação do óleo de girassol no controle da mosca-branca em melão. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2002. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, p. 321, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
3. | | PAULA NETO, F. L. de; BLEICHER, E. Avaliação do óleo de linhaça no controle de mosca-branca em melão. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2002. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, p. 322, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
4. | | PAULA NETO, F. L. de; BLEICHER, E. Avaliação do óleo de oliva no controle de mosca-branca em melão. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2002. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, p. 322, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
7. | | NUNES, A. C.; PAULA NETO, F. L. de; BLEICHER, E. Avaliação do óleo de babaçu no controle da mosca-branca em melão. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2002. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, p. 320, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
12. | | MENDES NETO, J.; NEIVA, J. N. M.; VASCONCELOS, V. R.; PIMENTEL, J. C. M.; PAULA NETO, F. L. de; ALMEIDA, P. N. A.; TEIXEIRA, M. Uso da cana-de-acucar na terminacao de ovinos. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 35., 1998, Botucatu, SP. Anais... Botucatu: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 1998. v.1 p.461-463. v.1-Nutricao de ruminantes. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
13. | | POMPEU, R. C. F. F.; UCHÔA, F. C.; NEIVA, J. N. M.; OLIVEIRA FILHO, G. S.; PAULA NETO, F. L.; SILVA, E. S; LOBO, R. N. B.; BOTREL, M. A. Produção de matéria seca e qualidade de quatorze cultivares de alfafa (Medicago sativa L.) sob irrigação no Estado do Ceará. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 34, n. 2, p. 153-160, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
Registros recuperados : 13 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
23/06/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BUFFO, M. M.; FERREIRA, A. L. Z.; ALMEIDA, R. M. R. G.; FARINAS, C. S.; BADINO, A. C.; XIMENES, E. A.; LADISCH, M. R. |
Afiliação: |
CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA. |
Título: |
Cellulolytic enzymes production guided by morphology engineering. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Enzyme and Microbial Technology, v. 149, e109833, 2021. |
Páginas: |
1-8 |
ISSN: |
0141-0229 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.enzmictec.2021.109833 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Endoglucanase and xylanase are critical enzymes for liquefaction and enzyme hydrolysis of high solids lignocellulosic biomass to facilitate its transport and production of desired derived products. Here is reported how combinations of different spore concentrations and pH influence microbial morphology, and how this may be used to direct expression and secretion of enzymes by Aspergillus niger. While xylanase production is not affected by A. niger morphology changes, endoglucanase production is enhanced under conditions of lower stress and by morphology that results in pellets. β-glucosidase production is enhanced under dispersed morphology, which results in up to fourfold increase of this enzyme production under the tested experimental conditions. A morphologic scale (Y) is proposed based on a form factor that considers the size and frequency of each morphology class, and that points to conditions that result in high selectivity for either endoglucanase or β-glucosidase production. An equation proposed to relate enzyme activity to morphology provides a useful tool for tuning enzyme production of A. niger, where morphology is a first indication of relative enzyme activities in a fermentation broth. |
Palavras-Chave: |
(hemi) Cellulases; Filamentous fungi; Morphology engineering. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02002naa a2200265 a 4500 001 2132521 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0141-0229 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.enzmictec.2021.109833$2DOI 100 1 $aBUFFO, M. M. 245 $aCellulolytic enzymes production guided by morphology engineering.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a1-8 520 $aEndoglucanase and xylanase are critical enzymes for liquefaction and enzyme hydrolysis of high solids lignocellulosic biomass to facilitate its transport and production of desired derived products. Here is reported how combinations of different spore concentrations and pH influence microbial morphology, and how this may be used to direct expression and secretion of enzymes by Aspergillus niger. While xylanase production is not affected by A. niger morphology changes, endoglucanase production is enhanced under conditions of lower stress and by morphology that results in pellets. β-glucosidase production is enhanced under dispersed morphology, which results in up to fourfold increase of this enzyme production under the tested experimental conditions. A morphologic scale (Y) is proposed based on a form factor that considers the size and frequency of each morphology class, and that points to conditions that result in high selectivity for either endoglucanase or β-glucosidase production. An equation proposed to relate enzyme activity to morphology provides a useful tool for tuning enzyme production of A. niger, where morphology is a first indication of relative enzyme activities in a fermentation broth. 653 $a(hemi) Cellulases 653 $aFilamentous fungi 653 $aMorphology engineering 700 1 $aFERREIRA, A. L. Z. 700 1 $aALMEIDA, R. M. R. G. 700 1 $aFARINAS, C. S. 700 1 $aBADINO, A. C. 700 1 $aXIMENES, E. A. 700 1 $aLADISCH, M. R. 773 $tEnzyme and Microbial Technology$gv. 149, e109833, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|