|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
27/01/2012 |
Data da última atualização: |
31/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Sistema de Produção |
Autoria: |
ASSIS, G. M. L. de; VALENTIM, J. F.; ANDRADE, C. M. S. de (ed.). |
Afiliação: |
GISELLE MARIANO LESSA DE ASSIS, CPAF-AC; JUDSON FERREIRA VALENTIM, CPAF-AC; CARLOS MAURICIO SOARES DE ANDRADE, CPAF-AC. |
Título: |
Produção de sementes de Arachis pintoi cv. BRS Mandobi no Acre. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2016. |
Páginas: |
44 p. |
Série: |
(Embrapa Acre. Sistema de produção, 4). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O sucesso na produção de sementes de amendoim forrageiro depende de diversos fatores que podem contribuir ou restringir a germinação, o estabelecimento e crescimento rápido das plantas e o acúmulo de um banco de sementes no solo que proporcione elevada produtividade de sementes de boa qualidade no menor período de tempo. O desenvolvimento da cultivar BRS Mandobi e do seu sistema de produção de sementes tem o objetivo de viabilizar a oferta de sementes de qualidade a preços acessíveis aos produtores no mercado nacional e internacional, de forma a permitir a utilização em larga escala dessa leguminosa nos sistemas de produção pecuários em ambientes tropicais. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Amendoin forrageiro; BRS Mandobi; Cacahuetes forrajeros; Forage peanut; Leguminosas forrajeras; Western Amazon. |
Thesagro: |
Leguminosa Forrageira; Produção; Semente. |
Thesaurus Nal: |
Arachis pintoi; Forage legumes; Seedling production. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/913652/1/24115.pdf
|
Marc: |
LEADER 01642nam a2200337 a 4500 001 1913652 005 2023-07-31 008 2016 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aASSIS, G. M. L. de 245 $aProdução de sementes de Arachis pintoi cv. BRS Mandobi no Acre.$h[electronic resource] 260 $aRio Branco, AC: Embrapa Acre$c2016 300 $a44 p. 490 $a(Embrapa Acre. Sistema de produção, 4). 520 $aO sucesso na produção de sementes de amendoim forrageiro depende de diversos fatores que podem contribuir ou restringir a germinação, o estabelecimento e crescimento rápido das plantas e o acúmulo de um banco de sementes no solo que proporcione elevada produtividade de sementes de boa qualidade no menor período de tempo. O desenvolvimento da cultivar BRS Mandobi e do seu sistema de produção de sementes tem o objetivo de viabilizar a oferta de sementes de qualidade a preços acessíveis aos produtores no mercado nacional e internacional, de forma a permitir a utilização em larga escala dessa leguminosa nos sistemas de produção pecuários em ambientes tropicais. 650 $aArachis pintoi 650 $aForage legumes 650 $aSeedling production 650 $aLeguminosa Forrageira 650 $aProdução 650 $aSemente 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aAmendoin forrageiro 653 $aBRS Mandobi 653 $aCacahuetes forrajeros 653 $aForage peanut 653 $aLeguminosas forrajeras 653 $aWestern Amazon 700 1 $aVALENTIM, J. F. 700 1 $aANDRADE, C. M. S. de
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
18/01/2022 |
Data da última atualização: |
18/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; LACERDA, L. N. C.; CLEMENTE, A. da C. S.; SILVA, L. C.; FANTAZZINI, T. B.; RIBEIRO, F. S.; CASTRO, E. de M. |
Afiliação: |
STEFÂNIA VILAS BOAS COELHO, UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; LAURA NARDELLI CASTANHEIRA LACERDA, UFLA; ALINE DA CONSOLAÇÃO SAMPAIO CLEMENTE, GRUPO FERTILÁQUA; LUCIANO COUTINHO SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA PARAÍBA; TATIANA BOTELHO FANTAZZINI, CAMPEÃ AGRONEGÓCIO; FERNANDO SALES RIBEIRO, UFLA; ELISA DE MELO CASTRO, UFLA. |
Título: |
Ultrastructural damage in coffee seeds exposed to drying and to subzero (°C) temperatures. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, v. 15, e151760, p. 1-8, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
During drying and freezing, protective mechanisms act to maintain seed physiological quality. Some of these mechanisms contribute to the integrity of cell membranes. The damage caused to cell membranes due to cell stress can be seen in ultrastructural studies. The aim of this study was to investigate ultrastructural changes in endosperm cells of coffee seeds brought about by drying and by exposure to low temperatures. Seeds of Coffea Arabica were dried in silica gel to moisture contents of 40, 20, and 5 % (wb) and brought to equilibrium at temperatures of 10, -20, and -86oC. Germination, vigor, and tetrazolium tests were performed for evaluation of seed physiological quality. Ultrastructural damage was analyzed by scanning electron microscopy. Coffee seeds with 40% moisture content have whole, swollen, and expanded cells, with a filled lumen and without signs of damage. The physiological and ultrastructural quality of seeds exposed to below zero temperatures with 40% moisture content is compromised. They have null germination and empty cells, indicating leakage of cell content. Drying of coffee seeds leads to uniform contraction of inner cell content. Drying of coffee seeds to 5% moisture content leads to intense contraction of cell volume, with physiological and ultrastructural damage. |
Thesagro: |
Coffea Arábica; Dano Pelo Frio; Semente. |
Thesaurus NAL: |
Coffea arabica var. arabica; Scanning electron microscopy; Seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230356/1/Ultrastructural-damage-in-coffee-seeds.pdf
|
Marc: |
LEADER 02127naa a2200277 a 4500 001 2139148 005 2022-01-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOELHO, S. V. B. 245 $aUltrastructural damage in coffee seeds exposed to drying and to subzero (°C) temperatures.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aDuring drying and freezing, protective mechanisms act to maintain seed physiological quality. Some of these mechanisms contribute to the integrity of cell membranes. The damage caused to cell membranes due to cell stress can be seen in ultrastructural studies. The aim of this study was to investigate ultrastructural changes in endosperm cells of coffee seeds brought about by drying and by exposure to low temperatures. Seeds of Coffea Arabica were dried in silica gel to moisture contents of 40, 20, and 5 % (wb) and brought to equilibrium at temperatures of 10, -20, and -86oC. Germination, vigor, and tetrazolium tests were performed for evaluation of seed physiological quality. Ultrastructural damage was analyzed by scanning electron microscopy. Coffee seeds with 40% moisture content have whole, swollen, and expanded cells, with a filled lumen and without signs of damage. The physiological and ultrastructural quality of seeds exposed to below zero temperatures with 40% moisture content is compromised. They have null germination and empty cells, indicating leakage of cell content. Drying of coffee seeds leads to uniform contraction of inner cell content. Drying of coffee seeds to 5% moisture content leads to intense contraction of cell volume, with physiological and ultrastructural damage. 650 $aCoffea arabica var. arabica 650 $aScanning electron microscopy 650 $aSeeds 650 $aCoffea Arábica 650 $aDano Pelo Frio 650 $aSemente 700 1 $aROSA, S. D. V. F. da 700 1 $aLACERDA, L. N. C. 700 1 $aCLEMENTE, A. da C. S. 700 1 $aSILVA, L. C. 700 1 $aFANTAZZINI, T. B. 700 1 $aRIBEIRO, F. S. 700 1 $aCASTRO, E. de M. 773 $tCoffee Science$gv. 15, e151760, p. 1-8, 2020.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|