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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  31/03/2011
Data da última atualização:  11/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LEMOS, W. de P.; ZANUNCIO, J. C.; LACERDA, M. C.; RIBEIRO, R. C.; SERRÃO, J. E.
Afiliação:  WALKYMARIO DE PAULO LEMOS, CPATU; JOSÉ COLA ZANUNCIO, UFV; MABIO CHRISLEY LACERDA, CNPAF; RAFAEL COELHO RIBEIRO, UFV; JOSÉ EDUARDO SERRÃO, UFV.
Título:  Morphology aspects of the fat body and the haemolymph of males of the predator Brontocoris tabidus (Het, pentatatomidae): effects of the phytophagy and age.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  ARPN Journal of Agricultural and Biological Science, v. 5, n. 5, p. 32-40, sep. 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Morpho-physiological aspects of the fat body of the haemolymph of the predator Brontocoris tabidus (Signoret) (Heteroptera: Pentatomidae) males fed on Tenebrio molitor L. (Coleoptera: Tenebrionidae) pupae without plant; T. molitor pupae plus Eucalyptus cloeziana plants; T. molitor pupae plus Eucalyptus urophylla plants; T. molitor pupae plus guava plants (Psidium guajava) were analyzed. Haemolymph protein content and fat body morphology were analyzed in samples of B. tabidus males 15 and 21 days old. The haemolymph protein content of B. tabidus males was not affected by the diet or age of this predator. Adult of B. tabidus males had thophocytes with similar morphological aspects in all diets and ages analyzed, but they were twice bigger in those predator fed on T. molitor and plants of E. urophylla than with the other diets. The histochemical tests, proteins and carbohydrates showed weak reaction of the fat body of B. tabidus males with all diets and ages. These results are discussed in relation to the effect of plant supplementation in predator diets.
Thesagro:  Controle biológico; Nutrição.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU44224 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  21/07/2023
Data da última atualização:  02/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LÚCIO, H. G.; GRANCIERI, M.; MARTINEZ, O. D. M.; TOLEDO, R. C. L.; MENEZES, C. B. de; COSTA, N. M. B.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, B. P. da; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  HAIRA GUEDES LÚCIO, Universidade Federal de Viçosa; MARIANA GRANCIERI, Universidade Federal do Espírito Santo; OSCAR DAVID MEDINA MARTINEZ, Universidade Federal de Viçosa; RENATA CELI LOPES TOLEDO, Universidade Federal de Viçosa; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; NEUZA MARIA BRUNORO COSTA, Universidade Federal do Espírito Santo; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; BARBARA PEREIRA DA SILVA, Universidade Federal de Viçosa; HERCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Dry heat whole Sorghum BRS 305 flour modulate satiety and improves antioxidant response in brain of Wistar rats fed with high-fat high-fructose diet.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 173, 113252, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113252
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum BRS 305 (Sorghum bicolor L. Moench) is a cereal with high tannins and anthocyanins content and keep better the resistant starch when submitted to dry heat treatment. Our objective was to investigate the effects of BRS 305 dry heat treatment whole sorghum flour on satiety and antioxidant response in brain and adipose tissue of Wistar rats fed with a high fat high fructose diet (HFHF). Male Wistar rats were divided in two groups: control (n = 8) and HFHF (n = 16) for eight weeks. After, animals of HFHF group were divided: HFHF (n = 8) and HFHF + BRS 305 sorghum whole flour (n = 8), for 10 weeks. Sorghum consumption reduced gene expression of leptin, resistin, and endocannabinoid receptor 1 type (CB1) in adipose and brain tissues compared to HFHF group. In brain, sorghum consumption also promotes reduction in neuropeptide Y (NPY) gene expression. BRS305 sorghum consumption improved gene expression of sirtuin-1 (SIRT1) in adipose tissue, and in the brain increased heat shock protein 72 (HSP72), erythroid-derived nuclear factor 2 (NRF2), peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPARα), superoxide dismutase (SOD) and catalase activity compared to HFHF. In silico analysis showed interaction with PPARα, CB1, and leptin receptors. Advanced glycation end products (AGEs) concentrations in group HFHF + sorghum did not differ from HFHF group. Advanced glycation end products receptors (RAGEs) concentrations did not differ among experimental groups. Then, BRS 305... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  3-desoxiantocianinas; Atividade antioxidante.
Thesagro:  Antioxidante; Dieta; Farinha; Frutose; Gordura; Sorgo.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS30108 - 1UPCAP - DD
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