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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  21/02/2024
Data da última atualização:  21/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TIMM, T. G.; COSTA, T. M.; ALBERTON, M. D.; HELM, C. V.; TAVARES, L. B. B.
Afiliação:  THAYNÃ GONÇALVES TIMM, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU; TANIA MARIA COSTA; MICHELE DEBIASI ALBERTON, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU.
Título:  Mushroom β-glucans: application and innovation for food industry and immunotherapy.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Applied Microbiology and Biotechnology, v. 107, p. 5035-5049, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00253-023-12656-4
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Among the most important sources of β-glucans are edible and medicinal mushrooms. These molecules are components of the cellular wall of basidiomycete fungi (mushrooms) and can be extracted even from the basidiocarp as the mycelium and its cultivation extracts or biomasses. Mushroom β-glucans are recognized by their potential effects as immunostimulants and immunosuppressants. They are highlighted as anticholesterolemic, anti-inflammatory, adjuvant in diabetes mellitus, mycotherapy for cancer treatment, as well as adjuvants for COVID-19 vaccines. Due to their relevance, several techniques of β-glucans extraction, purification, and analysis have already been described. Despite the previous knowledge of β-glucans’ benefits for human nutrition and health, the main information about this topic refers to the molecular identification, proper- ties, and benefits, as well as their synthesis and action on cells. Studies on biotechnology industry applications (product development) and the registered products of β-glucans from mushrooms are still limited and more common for feed and healthcare. In this context, this paper reviews the biotechnological production of food products containing β-glucans from basidiomycete fungi, focusing on food enrichment, and presents a new perspective on fungi β-glucans’ use as potential immunotherapy agents.
Palavras-Chave:  Desenvolvimento de produtos; Enriquecimento alimentar; Imunoterapia; Micoterapia; Mmunotherapy; Mycotherapy; Propriedades bioativas.
Thesagro:  Cogumelo.
Thesaurus Nal:  Bioactive properties; Food enrichment; Mushrooms; Product development.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58833 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  21/06/2001
Data da última atualização:  06/12/2022
Autoria:  ISHIBASHI, M.; ODA, H.; MITAMURA, M.; OKUYAMA, E.; KOMIYAMA, K.; KAWAGUCHI, K.; WATANABE, T.; ALVES, S. de M.; MACKAWA, T.; OHTSUKI, K.
Afiliação:  MASAMI ISHIBASHI, CHIBA UNIVERSITY; HIROKO ODA, CHIBA UNIVERSITY; MANA MITAMURA, CHIBA UNIVERSITY; EMI OKUYAMA, CHIBA UNIVERSITY; KANKI KOMIYAMA, KITASATO INSTITUTE; KIICHIRO KAWAGUCHI, KITASATO UNIVERSITY; TAKASHI WATANABE, KITASATO UNIVERSITY; SERGIO DE MELLO ALVES, CPATU; TOSHIRO MACKAWA, KITASATO UNIVERSITY; KENZO OHTSUKI, KITASATO UNIVERSITY.
Título:  Casein Kinase II inhibitors isolated from two brazilian plants hymenaea parvifolia and wulffia baccata.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters, v. 9, n. 15, p. 2157-2160, Aug. 1999.
Descrição Física:  il.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/S0960-894X(99)00351-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Two dihydroflavonol rhamnosides (1 and 2) isolated from the bark of Hymenaea parvifolia and two pentacyclic triterpenoids (3 and 6) obtained from the leaves of Wulffia baccata have been found to exhibit inhibitory effects of casein kinase II (CK-II) dose-dependently, suggesting that at higher doses more than 10 ?M, these four compounds may act as potent CK-II suppressors of the CK-II mediated activation of 60S acidic ribosomal P proteins in vitro.
Palavras-Chave:  Antagonism; Drug plants; Jutai; Wulffia baccata.
Thesagro:  Antagonismo; Cambara; Hymenaea Parvifolia; Planta Medicinal.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU29763 - 1UPCAP - DD
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