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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
08/06/2022 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO, J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; BRITO, S. C.; MALAFATTI, J. O. D.; BERTAZZO, G. B.; COLACIQUE, M. N.; PARIS, E. C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
ELAINE CRISTINA PARIS, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Recent advances in the application of nanotechnology to reduce fruit and vegetable losses during post-harvest. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Physics, v. 52, 126, 2022. |
Páginas: |
11 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13538-022-01132-5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fresh fruits and vegetables are essential sources of nutrients and bioactive compounds with a benefcial efect on human health. However, these products are highly perishable and have a short post-harvest life with signifcant losses worldwide. New advanced technologies, such as nanotechnology, have been used to help reduce post-harvest losses of fruits and vegetables. Nanotechnology can be applied on (i) designing edible coating materials with improved properties extending produce shelf-life, (ii) on packaging with antimicrobial activity enhanced with physical barrier properties, and (iii) additionally with sensors capable of indicating ripening stage and internal quality of fruits and vegetables. The main objective of this article was to review recent advances in the application of nanotechnology for the development of technologies capable of contributing to reduce post-harvest losses of fresh fruits and vegetables |
Palavras-Chave: |
Edible coatings; Nanosensors. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01747naa a2200265 a 4500 001 2143869 005 2024-01-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13538-022-01132-5$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA FILHO, J. G. de 245 $aRecent advances in the application of nanotechnology to reduce fruit and vegetable losses during post-harvest.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a11 p. 520 $aFresh fruits and vegetables are essential sources of nutrients and bioactive compounds with a benefcial efect on human health. However, these products are highly perishable and have a short post-harvest life with signifcant losses worldwide. New advanced technologies, such as nanotechnology, have been used to help reduce post-harvest losses of fruits and vegetables. Nanotechnology can be applied on (i) designing edible coating materials with improved properties extending produce shelf-life, (ii) on packaging with antimicrobial activity enhanced with physical barrier properties, and (iii) additionally with sensors capable of indicating ripening stage and internal quality of fruits and vegetables. The main objective of this article was to review recent advances in the application of nanotechnology for the development of technologies capable of contributing to reduce post-harvest losses of fresh fruits and vegetables 653 $aEdible coatings 653 $aNanosensors 700 1 $aBERTOLO, M. R. V. 700 1 $aBRITO, S. C. 700 1 $aMALAFATTI, J. O. D. 700 1 $aBERTAZZO, G. B. 700 1 $aCOLACIQUE, M. N. 700 1 $aPARIS, E. C. 700 1 $aBOGUSZ JUNIOR, S. 700 1 $aFERREIRA, M. D. 773 $tBrazilian Journal of Physics$gv. 52, 126, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá; Embrapa Soja; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
09/01/2024 |
Data da última atualização: |
09/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
BORGES, W. L.; GARCIA, J. P.; OLIVEIRA JUNIOR, A. de; TEIXEIRA, P. C.; POLIDORO, J. C. |
Afiliação: |
WARDSSON LUSTRINO BORGES, CPAF-AP; JULIANA PALHETA GARCIA; ADILSON DE OLIVEIRA JUNIOR, CNPSO; PAULO CESAR TEIXEIRA, CNPS; JOSE CARLOS POLIDORO, CNPS. |
Título: |
Agronomic efficiency of fertilizers with aggregate technology in the Brazilian Eastern Amazon. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 18, n. 4, e2552, 2023. |
DOI: |
10.5039/agraria.v18i4a2552 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
O presente estudo teve como objetivo avaliar a eficiência do fosfato monoamônico (MAP), com tecnologia de liberação controlada, em feijão-caupi, soja e milho nas condições edafoclimáticas da Amazônia Oriental Brasileira. Foram avaliados MAP convencional, FH Humics MAP que incorpora ácido húmico e Potenza MAP que incorpora polímero, em dois solos com diferentes teores de argila (23,1 e 37,6%), sobre o crescimento de feijão-caupi, soja e milho, em casa de vegetação. Simultaneamente, foram avaliados quatro níveis de P (0, 40, 80 e 120 kg ha -1 de P2 O 5) das referidas formulações sobre a produtividade de grãos do feijão-caupi, em ambientes de cerrado e floresta de terra firme. A adubação com FH Humics MAP e Potenza MAP promove crescimento similar de soja, feijão-caupi e milho, e produtividade de grãos do feijão-caupi em relação ao MAP convencional, em condições de casa de vegetação e campo, respectivamente. As formulações MAP promovem maior crescimento da soja, feijão-caupi e do milho, e produtividade de grãos do feijão-caupi em solo franco-argiloarenoso e cerrado do que em solo argiloarenoso e ambiente de floresta de terra firme, respectivamente. O incremento dos níveis das formulações MAP não tem efeito no ambiente do cerrado, mas promove aumento linear da produtividade de grãos do feijão-caupi, em ambiente de floresta de terra firme. |
Palavras-Chave: |
Eficiência do uso do fósforo; Feijão-caupi; Fosfato monoamônico; Lixiviação de nitrogênio; Sistemas de liberação de fertilizantes. |
Thesagro: |
Feijão; Vigna Unguiculata. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Fertilizers. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160605/1/Agronomic-efficiency-of-fertilizers.pdf
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Marc: |
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Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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