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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoMALTA, D. S.; HELM, C. V.; JORGE, R. M. M.; MATHIAS, A. L. Composição nutricional da amêndoa do pinhão da Araucaria angustifolia de seis localidades do sul brasileiro. In: EVENTOS ARAUCÁRIA: PESQUISA, INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA SISTEMAS DE PRODUÇÃO, ERVA-MATE XXI: INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA O SETOR ERVATEIRO, 2020, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2021. p. 34. (Embrapa Florestas. Documentos, 344). Resumo.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA-RODRIGUES, H. C.; SILVEIRA, M. P.; HELM, C. V.; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Gluten free edible film based on rice flour reinforced by guabiroba (Campomanesia xanthocarpa) pulp. Journal of Applied Polymer Science, v. 127,n. 41, e49254, 2020. 11 p.

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3.Imagem marcado/desmarcadoOMOTO, E. S.; ANDRADE, C. M. G.; JORGE, R. M. M.; COUTINHO, M. R.; PARAÍSO, P. R.; JORGE, L. M. de M. Modelagem matemática e análise da hidratação de grãos de ervilha. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 29, n. 1, p. 12-18, jan./mar. 2009.

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4.Imagem marcado/desmarcadoOMOTO, E. S.; ANDRADE, C. M. G.; JORGE, R. M. M.; COUTINHO, M. R.; PARAÍSO, P. R.; JORGE, L. M. de M. Modelagem matemáticas e análise da hidratação de grãos de ervilha. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 27, n. 1, p. 12-18, jan./mar. 2009.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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5.Imagem marcado/desmarcadoLAUREANTI, E. J. G.; PAIVA, T. S.; TASSO, I. de S.; DALLABONA, I. D.; HELM, C. V.; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Development of active cassava starch films reinforced with waste from industrial wine production and enriched with pink pepper extract. Journal of Applied Polymer Science, v. 138, e50922, 2021. 16 p.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA NETO, D. C. de; PAIVA, T. S.; SANTOS, R. W. S. dos; HELM, C. V.; SILVA, F. A. P. da; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Potential of Pinhão husk (Araucaria angustifolia) as a structural reinforcement agent in the properties of edible films of Pinhão flour and gelatin. Journal of Applied Polymer Science, v. 141, n. 15, 2024.

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7.Imagem marcado/desmarcadoANTHERO, A. G. da S.; BACH, F.; AMARAL, B. do; JORGE, R. M. M.; MARQUETTI, I.; CLETO, P. B.; LIMA, J. M. de; HELM, C. V.; PERALTA-ZAMORA, P. G.; JORGE, L. M. Production and characterization of oat malt, and Principal Component Analysis (PCA). In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação. Campinas: UNICAMP, 2017.

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8.Imagem marcado/desmarcadoDALLABONA, I. D.; LIMA, G. G. de; CESTARO, B. I.; TIASSO, I. de S.; PAIVA, T. S.; LAUREANTI, E. J. G.; JORGE, L. M. de M.; SILVA, B. J. G. da; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L.; JORGE, R. M. M. Development of alginate beads with encapsulated jabuticaba peel and propolis extracts to achieve a new natural colorant antioxidant additive. International Journal of Biological Macromolecules, v, 163, p. 1421-1432, Nov. 2020,

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  02/09/2021
Data da última atualização:  02/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LAUREANTI, E. J. G.; PAIVA, T. S.; TASSO, I. de S.; DALLABONA, I. D.; HELM, C. V.; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M.
Afiliação:  EMANUELE JOANA GBUR LAUREANTI, UFPR; THAINNANE SILVA PAIVA, UFPR; IVISSON DE SOUZA TASSO, UFPR; ITHIARA DALPONTE DALLABONA, UFPR; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; LUIZ MARIO DE MATOS JORGE, UEM; REGINA MARIA MATOS JORGE, UFPR.
Título:  Development of active cassava starch films reinforced with waste from industrial wine production and enriched with pink pepper extract.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Applied Polymer Science, v. 138, e50922, 2021. 16 p.
DOI:  https://doi.org/10.1002/app.5092
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated the influence of grape stalk (GS) from the Bordo grape variety (Vittis labrusca L.) as a reinforcing agent, and pink pepper (Schinus terebinthifolius Raddi) extract (PPE) as an antioxidant, in cassava starch (CS)- glycerol (GLY) films. The developed biodegradable films were characterized according to structural, barrier, mechanical, antioxidant and optical properties, as well as biodegradability and compared to both the control and blank films. Films containing a high GS content exhibited a significant increase in tensile strength (TS) values by 73%, whereas the films containing a high PPE content exhibited an important increase elongation (ELO) values by 20%, comparing to the control film (CO). The films containing 5.52% v/v of PPE presented an improving on antioxidant activity and barrier properties, leading DPPH and ABTS percentual radical scavenging activity by 51.79% and 58.18%, and decreasing water vapor permeability and solubility by expressive values of 34.11% and 79.43%, respectively. According to the results obtained in this study, the films using GS and PPE exhibited valuable characteristics and are an alternat.
Palavras-Chave:  Amido de mandioca; Biomaterials; Filme; Pimenta rosa.
Thesagro:  Resíduo Industrial; Vinho.
Thesaurus NAL:  Biodegradable products; Packaging films.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF57830 - 1UPCAP - DD
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