|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/01/2014 |
Data da última atualização: |
08/01/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
OLIVEIRA, L. D. da S.; MOURA, M. S. B. de; SOUZA, L. S. B. de; YURI, J. E.; DINIZ, I. da S.; RODRIGUES, G. D. da S. |
Afiliação: |
LEIDE DAYANE DA SILVA OLIVEIRA; MAGNA SOELMA BESERRA DE MOURA, CPATSA; LUCIANA SANDRA BASTOS DE SOUZA; JONY EISHI YURI, CPATSA; IRIS DA SILVA DINIZ; GILSON DENNYS DA SILVA RODRIGUES. |
Título: |
Interceptação da radiação fotossinteticamente ativa pelo tomateiro tipo cereja no Submédio do Vale São .Francisco |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. |
Páginas: |
p. 105-110. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Documentos, 253). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A produção de biomassa de uma cultura é dependente da interceptação da radiação fotossinteticamente ativa e da eficiência com que a cultura a utiliza no processo fotossintético. O objetivo deste trabalho foi avaliar a fração da radiação fotossinteticamente ativa interceptada pelo tomateiro no Submédio do Vale do São Francisco. Para tanto, um experimento foi conduzido no período de 11 de setembro a 18 de dezembro de 2012 no Campo Experimental de Bebedouro, na Embrapa Semiárido, Petrolina, PE. Utilizou-se o tomate tipo cereja cv. Abiru, plantado em condições de campo. Para a determinação da radiação fotossinteticamente ativa interceptada pela cultura ao longo do ciclo, foram utilizados dois sensores quânticos, sendo um disposto acima do dossel da cultura e outro abaixo do mesmo. A fração da radiação fotossinteticamente ativa (fRFA) interceptada foi de 0,10; 0,78 e 0,88 aos 16, 40 e 98 dias após o transplantio, respectivamente, com média igual a 0,64 durante o ciclo produtivo. Por meio da fRFA, pode-se simular o crescimento e a produção de biomassa do tomateiro para as condições de realização deste estudo. |
Palavras-Chave: |
Produção de biomassa; Tomate cereja; Tomato. |
Thesagro: |
Área Foliar; Lycopersicon Esculentum; Tomate. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94872/1/SDC253.pdf-13.pdf
|
Marc: |
LEADER 02072nam a2200265 a 4500 001 1975241 005 2014-01-08 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, L. D. da S. 245 $aInterceptação da radiação fotossinteticamente ativa pelo tomateiro tipo cereja no Submédio do Vale São .Francisco$h[electronic resource] 260 $aIn: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido$c2013 300 $ap. 105-110. 490 $a(Embrapa Semiárido. Documentos, 253). 520 $aA produção de biomassa de uma cultura é dependente da interceptação da radiação fotossinteticamente ativa e da eficiência com que a cultura a utiliza no processo fotossintético. O objetivo deste trabalho foi avaliar a fração da radiação fotossinteticamente ativa interceptada pelo tomateiro no Submédio do Vale do São Francisco. Para tanto, um experimento foi conduzido no período de 11 de setembro a 18 de dezembro de 2012 no Campo Experimental de Bebedouro, na Embrapa Semiárido, Petrolina, PE. Utilizou-se o tomate tipo cereja cv. Abiru, plantado em condições de campo. Para a determinação da radiação fotossinteticamente ativa interceptada pela cultura ao longo do ciclo, foram utilizados dois sensores quânticos, sendo um disposto acima do dossel da cultura e outro abaixo do mesmo. A fração da radiação fotossinteticamente ativa (fRFA) interceptada foi de 0,10; 0,78 e 0,88 aos 16, 40 e 98 dias após o transplantio, respectivamente, com média igual a 0,64 durante o ciclo produtivo. Por meio da fRFA, pode-se simular o crescimento e a produção de biomassa do tomateiro para as condições de realização deste estudo. 650 $aÁrea Foliar 650 $aLycopersicon Esculentum 650 $aTomate 653 $aProdução de biomassa 653 $aTomate cereja 653 $aTomato 700 1 $aMOURA, M. S. B. de 700 1 $aSOUZA, L. S. B. de 700 1 $aYURI, J. E. 700 1 $aDINIZ, I. da S. 700 1 $aRODRIGUES, G. D. da S.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
29/11/2022 |
Data da última atualização: |
29/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 4 |
Autoria: |
CANELLAS, L. P.; OLIVARES, F. L.; CANELLAS, N. O. A.; JINDO, K.; ROSA, R. C. C.; PICCOLO, A. |
Afiliação: |
LUCIANO PASQUALOTO CANELLAS, UENF; FÁBIO LOPES OLIVARES, UENF; NATÁLIA OLIVEIRA AGUIAR CANELLAS, UENF; KEIJI JINDO, WAGENINGEN UNIVERSITY; RAUL CASTRO CARRIELLO ROSA, CNPAB; ALESSANDRO PICCOLO UNIVERSITA DI NAPOLI, UNIVERSITA DI NAPOLI. |
Título: |
Challenge of transition: the history of a case study involving tropical fruits polyculture stimulated by humic acids and plant-growth promoting bacteria. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Chemical and Biological Technologies in Agriculture, v. 9, Article number 76, 2022. |
ISSN: |
2196-5641 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Innovative technologies are required in agricultural production to eliminate the environmental risk generated by the intensive use of fertilizers and pesticides. Soil organic matter is a keystone for the transition towards sustainable production. However, it is not an easy task to increase soil organic matter in highly weathered soils without considerable resources and energy. Here, we highlighted the role of biological inputs in plant adaptation to low fertility and water scarcity. The direct use of humic acids and plant growth-promoting bacteria on plants can modify the root architecture systems, including surface area and roots length, thus allowing greater soil exploration. Material and methods: Within a socio-historical perspective of concepts and research methods, a case study is presented on the effects of humic acids applied together with plant-growth promoting bacteria, as an efficient tool for supporting the transition to more suitable production system. We implemented this natural ecological approach onto a polyculture system with different tropical fruits (banana, passion fruit, papaya and pineapple) and evaluated crop yields. Results: We observed increases of around 50 and 90% in banana and papaya yield, respectively, and 25% in passion fruit productions, with significantly greater yields maintained over four production cycles. No effect was observed in ananas production probably due to the large shading level in the area. Conclusion: The biostimulant formulated with endophytic diazotrophic bacteria and humic acids represents a low-cost technology that enhances crop yields and can play an important role in promoting a transition process towards sustainable agriculture. MenosInnovative technologies are required in agricultural production to eliminate the environmental risk generated by the intensive use of fertilizers and pesticides. Soil organic matter is a keystone for the transition towards sustainable production. However, it is not an easy task to increase soil organic matter in highly weathered soils without considerable resources and energy. Here, we highlighted the role of biological inputs in plant adaptation to low fertility and water scarcity. The direct use of humic acids and plant growth-promoting bacteria on plants can modify the root architecture systems, including surface area and roots length, thus allowing greater soil exploration. Material and methods: Within a socio-historical perspective of concepts and research methods, a case study is presented on the effects of humic acids applied together with plant-growth promoting bacteria, as an efficient tool for supporting the transition to more suitable production system. We implemented this natural ecological approach onto a polyculture system with different tropical fruits (banana, passion fruit, papaya and pineapple) and evaluated crop yields. Results: We observed increases of around 50 and 90% in banana and papaya yield, respectively, and 25% in passion fruit productions, with significantly greater yields maintained over four production cycles. No effect was observed in ananas production probably due to the large shading level in the area. Conclusion: The biostimulant formulated... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioeconomy; Bioinputs; Ecofriendly practices; Microbial technologies. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 02505naa a2200241 a 4500 001 2148934 005 2022-11-29 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2196-5641 100 1 $aCANELLAS, L. P. 245 $aChallenge of transition$bthe history of a case study involving tropical fruits polyculture stimulated by humic acids and plant-growth promoting bacteria.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aInnovative technologies are required in agricultural production to eliminate the environmental risk generated by the intensive use of fertilizers and pesticides. Soil organic matter is a keystone for the transition towards sustainable production. However, it is not an easy task to increase soil organic matter in highly weathered soils without considerable resources and energy. Here, we highlighted the role of biological inputs in plant adaptation to low fertility and water scarcity. The direct use of humic acids and plant growth-promoting bacteria on plants can modify the root architecture systems, including surface area and roots length, thus allowing greater soil exploration. Material and methods: Within a socio-historical perspective of concepts and research methods, a case study is presented on the effects of humic acids applied together with plant-growth promoting bacteria, as an efficient tool for supporting the transition to more suitable production system. We implemented this natural ecological approach onto a polyculture system with different tropical fruits (banana, passion fruit, papaya and pineapple) and evaluated crop yields. Results: We observed increases of around 50 and 90% in banana and papaya yield, respectively, and 25% in passion fruit productions, with significantly greater yields maintained over four production cycles. No effect was observed in ananas production probably due to the large shading level in the area. Conclusion: The biostimulant formulated with endophytic diazotrophic bacteria and humic acids represents a low-cost technology that enhances crop yields and can play an important role in promoting a transition process towards sustainable agriculture. 653 $aBioeconomy 653 $aBioinputs 653 $aEcofriendly practices 653 $aMicrobial technologies 700 1 $aOLIVARES, F. L. 700 1 $aCANELLAS, N. O. A. 700 1 $aJINDO, K. 700 1 $aROSA, R. C. C. 700 1 $aPICCOLO, A. 773 $tChemical and Biological Technologies in Agriculture$gv. 9, Article number 76, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|