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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  10/01/2023
Data da última atualização:  16/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOBO, A. A. G.; CÔNSOLO, N. R. B.; DIAS, J.; MENEZES, A. C. B.; MARTINS, T. DA S.; SILVA, J.; MACHADO, F. S.; MARCONDES, M. I.; PFLANZER JR, S. B.; NASSU, R. T.; SCHEFFLER, T. L.; CHIZZOTTI, M. L.
Afiliação:  ANNELISE AILA GOMES LOBO, University of Sao Paulo; NARA REGINA BRANDÃO CÔNSOLO, University of Sao Paulo; JULIANA DIAS, Federal University of Viçosa; ANA CLARA BAIÃO MENEZES, Federal University of Viçosa; TAIANE DA SILVA MARTINS, University of Sao Paulo; JULIANA SILVA, University of Sao Paulo; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; MARCOS INACIO MARCONDES, Federal University of Viçosa; SÉRGIO BERTELLI PFLANZER JR, UNICAMP; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; TRACY L. SCHEFFLER, University of Florida; MARIO LUIZ CHIZZOTTI, Federal University of Viçosa.
Título:  The use of dual energy x-ray absorptiometry (DXA) to predict the veal carcass composition.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 117, apr. 2023, 105104.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.105104
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the potential of dual energy X-ray absorptiometry (DXA) to estimate the carcass composition of veal calves. A total of 15 newborn Holstein × Gyr male calves were randomly assigned to two dietary treatments: calves fed exclusively milk or fed milk + concentrate ad libitum. Calves were assigned to four slaughter groups (7, 28, 49 and 63 days of age) and after 24 h of chilling carcasses were analyzed by DXA using the enCORE software to obtain fat, lean tissue, and bone mineral content and density. Afterward, carcasses were dissected into lean, fat, and bone tissues that were ground and lyophilized to determine the carcasses chemical composition. The DXA predicted the protein (P < 0.0001, R2 = 0.7290), mineral (P = 0.002, R2 = 0.6119) contents, proportions of muscle (P < 0.001, R2 = 0.6986) and bone of veal carcasses (P < 0.0001, R2 = 0.6982), but not fat (P = 0.9557, R2 = 0.002). In conclusion, the DXA measured values were able to predict veal carcass protein, mineral contents, lean and bones amount but was not precise enough to detect the fat tissue on lean carcasses such as those from veal calves.
Palavras-Chave:  Ash; Ether extract; Lean tissue; Protein.
Thesaurus Nal:  Body composition; Calves.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE25886 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00188LOB2022.00287
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1.Imagem marcado/desmarcadoABDALLA FILHO, A. L.; SAKITA, G. Z.; SILVA, T. P. D.; DINESHKUMAR, D.; FARIA, L. A.; IEDA, E. H.; GHINI, R.; ABDALLA, A. L.; PICCOLO, M. C. Elevated CO2 atmospheric condition increasing the production of brachiaria brizantha grass. In: AGRICULTURE AND CLIMATE CHANGE, 2., 2017, Sitges. Climate ready resource use-efficient crops to sustain food and nutritional security: [abstracts]... Sitges: Elsevier, 2017. Ref. P1.012.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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