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Registros recuperados : 34 | |
3. | | CHAVES, A. C. S. D.; TEIXEIRA, N. S.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; ROSENTHAL, A.; DELIZA, R. Vegan ice cream made with fava bean protein: melting rate and hardness. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES,9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Poster 157594. Eixo temático: novos processos e ingredientes. CIPCA. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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4. | | RODRIGUES, F. M.; DELIZA, R.; GOTTSCHALK, L. M. F.; HIDALGO-CHÁVEZ, D. W.; ROSENTHAL, A. Uso de transglutaminase no processamento de queijo Minas frescal com teor reduzido de sódio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida. Anais. Gramado: SBCTA Regional, 2016. 6 p. Food: the tree that sustains life. 1029. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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7. | | RODRIGUES, J. P.; COELHO, C. C. DE S.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; AMANCIO, D.; SOARES, A. G.; FREITAS-SILVA, O. Development and characterization of biocomposite films based on alginate and chitosan for use as postharvest fruit packaging. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Poster 157716.Eixo temático: Colóides para filmes comestíveis. CIPCA. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. | | SANTOS, E.; CARVALHO, I. C.; AYRES, E. M. M.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; CUNHA, L.; DELIZA, R.; FERNANDES, T. E. Percepção de consumidores sobre alimentos substitutos de proteína animal. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 166115; SLACAN. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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10. | | HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; ASCHERI, J. L. R.; MARTINS, A.; CARVALHO, C. W. P. de; BERNARDO, C.; TELES, A. Sorghum, an alternative cereal for gluten-free product. Revista Chilena de Nutricion, Santiago, CL, v. 45, n. 2, p 169-177, 2018. Review Article. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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15. | | CHAVES, A. C. S. D.; TELES, A. S. C.; ROSENTHAL, A.; BRAGANÇA, I.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; MESQUITA, P. Impact of bacterial nanocellulose on the physical properties of a lowfat ice cream. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Oral 157624. Eixo temático Novos processos e ingredientes. CIPCA. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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19. | | SANTOS, E.; AYRES, E. M. M.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; CUNHA, L.; DELIZA, R.; CARVALHO, I. C.; FERNANDES, T. E. Avaliação de selos ambientais em alimentos: o que os consumidores têm a dizer? In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 166114; SLACAN. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 34 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
26/10/2022 |
Data da última atualização: |
17/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
COMETTANT-RABANAL, R.; CARVALHO, C. W. P. de; ASCHERI, J. L. R.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; GOTTSCHALK, L. M. F.; SANTIAGO, M. C. P. de A. |
Afiliação: |
RAÚL COMETTANT-RABANAL, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; LEDA MARIA FORTES GOTTSCHALK, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA. |
Título: |
Bioactive compounds of gluten-free whole and wheat breads. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2022. 4 p. |
DOI: |
10.29327/cbcp2022.517790 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Evento online. 15 a 19 agosto 2022. CBCP. |
Conteúdo: |
Whole grains of sorghum, maize, and parboiled rice were used to produce functional flours processed by twin-screw extrusion cooking, then, they were used in gluten-free bread (GFBs) to compare with whole and refined wheat breads (control 1 and control 2 respectively). The breads were evaluated for total phenolic compounds (TPC), antioxidant capacity (ABTS+ ), total condensed tannins (TCT) and phenolic acid profile (PAs) by high performance liquid chromatography. The sorghum and sorghum-corn (1:1) breads, despite being processed by extrusion and baking, showed high amounts of TCT and ABTS+ cation scavenging capacity when against control 2. In addition, high PAs retention and high antioxidant capacity (ABTS+ ) were found in GFBs such as sorghum (protocatechuic, 4-hydroxybenzoic, vanillic, caffeic, and chlorogenic), sorghum corn blend (pcoumaric and ferulic) and multicereal bread (synaptic acid). This could evidence the extrusion process facilitated the release of TPC and PAs that are bonded to the whole grain bran, through membrane softening and shear mechanisms. However, TPC retentions were similar between GFBs and whole wheat bread, due to the predominant phenolic acids in whole wheat bread such as catechin (flavonoid) and synaptic acids. |
Palavras-Chave: |
DATEM; Egg; Extruded flours; HPMC; Multigrain. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; Phenolic acids. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02272nam a2200277 a 4500 001 2147780 005 2022-12-17 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.29327/cbcp2022.517790$2DOI 100 1 $aCOMETTANT-RABANAL, R. 245 $aBioactive compounds of gluten-free whole and wheat breads.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2022. 4 p.$c2022 500 $aEvento online. 15 a 19 agosto 2022. CBCP. 520 $aWhole grains of sorghum, maize, and parboiled rice were used to produce functional flours processed by twin-screw extrusion cooking, then, they were used in gluten-free bread (GFBs) to compare with whole and refined wheat breads (control 1 and control 2 respectively). The breads were evaluated for total phenolic compounds (TPC), antioxidant capacity (ABTS+ ), total condensed tannins (TCT) and phenolic acid profile (PAs) by high performance liquid chromatography. The sorghum and sorghum-corn (1:1) breads, despite being processed by extrusion and baking, showed high amounts of TCT and ABTS+ cation scavenging capacity when against control 2. In addition, high PAs retention and high antioxidant capacity (ABTS+ ) were found in GFBs such as sorghum (protocatechuic, 4-hydroxybenzoic, vanillic, caffeic, and chlorogenic), sorghum corn blend (pcoumaric and ferulic) and multicereal bread (synaptic acid). This could evidence the extrusion process facilitated the release of TPC and PAs that are bonded to the whole grain bran, through membrane softening and shear mechanisms. However, TPC retentions were similar between GFBs and whole wheat bread, due to the predominant phenolic acids in whole wheat bread such as catechin (flavonoid) and synaptic acids. 650 $aFood technology 650 $aPhenolic acids 653 $aDATEM 653 $aEgg 653 $aExtruded flours 653 $aHPMC 653 $aMultigrain 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aASCHERI, J. L. R. 700 1 $aHIDALGO CHÁVEZ, D. W. 700 1 $aGOTTSCHALK, L. M. F. 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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