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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
07/06/2022 |
Data da última atualização: |
30/01/2024 |
Autoria: |
RIBEIRO, N. D.; KLÄSENER, G. R.; SANTOS, G. G. dos. |
Afiliação: |
NERINÉIA DALFOLLO RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; GREICE ROSANA KLÄSENER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; GREICE GODOY DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA. |
Título: |
Technological quality characters evaluated in common bean lines with higher precision statistics. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02079, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.02079 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Caracteres da qualidade tecnológica avaliados em linhagens de feijão-comum com estatísticas de maior precisão. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the experimental precision of ten statistics in the evaluation of characters related to the technological quality of common bean (Phaseolus vulgaris) lines. Seventeen experiments were carried out between 2010 and 2019, with 116 common bean genotypes of different types of grain. Technological quality was determined for the following characters: mass of 100 grains, grain lightness value (L*), absorption, and cooking time. A significant genotype effect was obtained in 100% of the experiments for L* value and mass of 100 grains, in 76.92% for absorption, and in 94.12% for cooking time. The L* value and mass of 100 grains were determined with a high experimental precision by all statistics. Absorption and cooking time showed a high experimental precision, when analyzed by the following statistics: F-test value for genotype (Fc), genetic variation coefficient (GVC), relative variation coefficient (RVC), heritability (h2), and selective accuracy (SA). The statistics Fc, GVC, RVC, h2, and SA provided a high experimental precision in the evaluation of the characters related to technological quality in common bean lines. Selective accuracy is the most appropriate statistics to select superior common bean lines for grain and cooking quality in breeding programs. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a precisão experimental de dez estatísticas, na avaliação de caracteres relacionados à qualidade tecnológica, em linhagens de feijão-comum (Phaseolus vulgaris). Dezessete experimentos foram realizados, entre 2010 e 2019, com 116 genótipos de feijão de diferentes tipos de grãos. A qualidade tecnológica foi quantificada para os seguintes caracteres: massa de 100 grãos, valor de luminosidade do grão (L*), absorção e tempo de cozimento. Obteve-se um efeito de genótipo significativo em 100% dos experimentos quanto ao valor de L* e à massa de 100 grãos, em 76,92% quanto à absorção e em 94,12% quanto ao cozimento. O valor de L* e a massa de 100 grãos foram determinados com alta precisão experimental por todas as estatísticas. A absorção e o tempo de cozimento mostraram alta precisão experimental, quando analisados pelas seguintes estatísticas: valor do teste F para genótipo (Fc), coeficiente de variação genética (CVG), coeficiente de variação relativa (CVR), herdabilidade (h2) e acurácia seletiva (AS). As estatísticas Fc, CVG, CVR, h2 e AS propiciaram alta precisão experimental na avaliação de caracteres da qualidade tecnológica em linhagens de feijão. A acurácia seletiva é a estatística mais apropriada, para selecionar linhagens de feijão superiores quanto à qualidade de grãos e de cozimento em programas de melhoramento. MenosABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the experimental precision of ten statistics in the evaluation of characters related to the technological quality of common bean (Phaseolus vulgaris) lines. Seventeen experiments were carried out between 2010 and 2019, with 116 common bean genotypes of different types of grain. Technological quality was determined for the following characters: mass of 100 grains, grain lightness value (L*), absorption, and cooking time. A significant genotype effect was obtained in 100% of the experiments for L* value and mass of 100 grains, in 76.92% for absorption, and in 94.12% for cooking time. The L* value and mass of 100 grains were determined with a high experimental precision by all statistics. Absorption and cooking time showed a high experimental precision, when analyzed by the following statistics: F-test value for genotype (Fc), genetic variation coefficient (GVC), relative variation coefficient (RVC), heritability (h2), and selective accuracy (SA). The statistics Fc, GVC, RVC, h2, and SA provided a high experimental precision in the evaluation of the characters related to technological quality in common bean lines. Selective accuracy is the most appropriate statistics to select superior common bean lines for grain and cooking quality in breeding programs. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a precisão experimental de dez estatísticas, na avaliação de caracteres relacionados à qualidade tecnológica, em linhagens de ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Feijão; Genótipo; Linhagem; Melhoramento Vegetal; Phaseolus Vulgaris; Variação Genética. |
Thesaurus Nal: |
Cooking quality; Genetic variation; Grain quality. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143803/1/Technological-quality-characters-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 03731naa a2200277 a 4500 001 2143803 005 2024-01-30 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.02079$2DOI 100 1 $aRIBEIRO, N. D. 245 $aTechnological quality characters evaluated in common bean lines with higher precision statistics.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aTítulo em português: Caracteres da qualidade tecnológica avaliados em linhagens de feijão-comum com estatísticas de maior precisão. 520 $aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the experimental precision of ten statistics in the evaluation of characters related to the technological quality of common bean (Phaseolus vulgaris) lines. Seventeen experiments were carried out between 2010 and 2019, with 116 common bean genotypes of different types of grain. Technological quality was determined for the following characters: mass of 100 grains, grain lightness value (L*), absorption, and cooking time. A significant genotype effect was obtained in 100% of the experiments for L* value and mass of 100 grains, in 76.92% for absorption, and in 94.12% for cooking time. The L* value and mass of 100 grains were determined with a high experimental precision by all statistics. Absorption and cooking time showed a high experimental precision, when analyzed by the following statistics: F-test value for genotype (Fc), genetic variation coefficient (GVC), relative variation coefficient (RVC), heritability (h2), and selective accuracy (SA). The statistics Fc, GVC, RVC, h2, and SA provided a high experimental precision in the evaluation of the characters related to technological quality in common bean lines. Selective accuracy is the most appropriate statistics to select superior common bean lines for grain and cooking quality in breeding programs. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a precisão experimental de dez estatísticas, na avaliação de caracteres relacionados à qualidade tecnológica, em linhagens de feijão-comum (Phaseolus vulgaris). Dezessete experimentos foram realizados, entre 2010 e 2019, com 116 genótipos de feijão de diferentes tipos de grãos. A qualidade tecnológica foi quantificada para os seguintes caracteres: massa de 100 grãos, valor de luminosidade do grão (L*), absorção e tempo de cozimento. Obteve-se um efeito de genótipo significativo em 100% dos experimentos quanto ao valor de L* e à massa de 100 grãos, em 76,92% quanto à absorção e em 94,12% quanto ao cozimento. O valor de L* e a massa de 100 grãos foram determinados com alta precisão experimental por todas as estatísticas. A absorção e o tempo de cozimento mostraram alta precisão experimental, quando analisados pelas seguintes estatísticas: valor do teste F para genótipo (Fc), coeficiente de variação genética (CVG), coeficiente de variação relativa (CVR), herdabilidade (h2) e acurácia seletiva (AS). As estatísticas Fc, CVG, CVR, h2 e AS propiciaram alta precisão experimental na avaliação de caracteres da qualidade tecnológica em linhagens de feijão. A acurácia seletiva é a estatística mais apropriada, para selecionar linhagens de feijão superiores quanto à qualidade de grãos e de cozimento em programas de melhoramento. 650 $aCooking quality 650 $aGenetic variation 650 $aGrain quality 650 $aFeijão 650 $aGenótipo 650 $aLinhagem 650 $aMelhoramento Vegetal 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aVariação Genética 700 1 $aKLÄSENER, G. R. 700 1 $aSANTOS, G. G. dos 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira$gv. 57, e02079, 2022.
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44. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MARGARIDO, A.; HERRMANN JUNIOR, P. S. de P.; MANZINE, L. R.; ARAUJO-MOREIRA, F. M. A selective VOC biosensor based on microcantilever functionalized with enzyme. Potential application on plant investigations. In: II Latin-American Conference on Plant Phenotyping and Phenomics for Plant Breeding, 2, 2017, São Carlos, SP. Proceedings... São Carlos: Embrapa Instrumentação, p. 53, 2017.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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46. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CALBO, A. G.; CORREA, D. S.; HERRMANN JUNIOR, P. S. de P. Sensores para líquidos e gases. In: NAIME, J. de M.; MATTOSO, L. H. C.; SILVA. W. T. L. da; CRUVINEL, P. E.; MARTIN-NETO, L.; CRESTANA, S. (Ed.). Conceitos e aplicações da instrumentação para o avanço da agricultura. Brasília, DF: Embrapa, 2014. p. 243-281.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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