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Registros recuperados : 411 | |
141. | | CAMPOS, R. P. de; GUIMARÃES, C. M.; PEREIRA, H. S.; SOUZA, J. M. B. e. Comportamento agronômico de genótipos de feijão (Phaseolus vulgaris L.), grupo preto, com e sem deficiência hídrica. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 8., 2014, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2014. p. 50. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 306). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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149. | | SILVA, L. P. da; RAMOS, M. L. G.; GUIMARÃES, C. M. Correlação entre atributos químicos e microbiológicos, em solo de cerrado. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 25.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 9.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 7.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 4., 2002, Rio de Janeiro. FertBio 2002: agricultura: bases ecológicas para o desenvolvimento social e econômico sustentado. Rio de Janeiro: [s. n.], 2002. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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155. | | ARAÚJO, E. da S.; ANDRADE, A. G. de; SILVA, C. A.; MACHADO, P.; GUIMARÃES, C. M. Estado de agregação de latossolo vermelho epieutrófico sob plantio direto, plantio convencional e mata nativa em Goiânia, GO. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 28., 2001, Londrina. Ciência do solo: fator de produtividade competitiva com sustentabilidade. Londrina: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2001. p. 13. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos. |
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156. | | FERREIRA, E. A. B.; RAMOS, M. L. G.; GUIMARAES, C. M. Determinacao da biomassa microbiana em arroz cultivado nos sistemas de plantio direto e convencional, em solo sob cerrado. In: REUNIAO BRAS. FERTILIDADE DO SOLO E NUTRICAO DE PLANTAS, 25.; REUNIAO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS,8.; SIMPOSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 6.; REUNIAO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 3., 2000, Santa Maria, RS. Fertbio 2000: biodinamica do solo. [S.l.: s.n.], 2000. nao paginado. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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160. | | GUIMARÃES, C. M.; BELHASSEN, E.; BEVITORI, R.; ANTAL, J. B.; CASTIGLIONI, V. B. Efeito da deficiência hídrica em híbridos de girassol. In: REUNIAO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 11., 1995, Goiania. Resumos... Goiania: EMBRAPA-CNPAF / EMGOPA, 1995. p. 62-63. Nome correto do quarto autor: BALLA, A. J. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 411 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
05/08/2008 |
Data da última atualização: |
02/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FAGERIA, N. K.; SANTOS, A. B.; BARBOSA FILHO, M. P.; GUIMARÃES, C. M. |
Afiliação: |
NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; ALBERTO BAETA DOS SANTOS, CNPAF; MOREL PEREIRA BARBOSA FILHO, CNPAF; CLEBER MORAIS GUIMARAES, CNPAF. |
Título: |
Iron toxicity in lowland rice. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Plant Nutrition, v. 31, n. 9, p. 1676-1697, 2008. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/01904160802244902 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lowland rice is a staple food for more than 50% world population. Iron toxicity is one of the main nutritional disorders, which limits yield of lowland rice in various parts of the world. The toxicity of iron is associated with reduced soil condition of submerged or flooded soils, which increases concentration and uptake of iron (Fe2+). Higher concentration of Fe2+ in the rhizosphere also has antagonistic effects on the uptake of many essential nutrients and consequently yields reduction. In addition to reduced condition, increase in concentration of Fe2+ in submerged soils of lowland rice is associated with iron content of parent material, oxidation-reduction potential, soil pH, ionic concentration, fertility level, and lowland rice genotypes. Oxidationreduction potential of highly reduced soil is in the range of ?100 to ?300 mV. Iron toxicity has been observed in flooded soils with a pH below 5.8 when aerobic and pH below 6.5 when anaerobic. Visual toxicity symptoms on plants, soil and plant tissue test are major diagnostic techniques for identifying iron toxicity. Appropriate management practices like liming acid soils, improving soil fertility, soil drainage at certain growth stage of crop, use of manganese as antagonistic element in the uptake of Fe2+ and planting Fe2+ resistant rice cultivars can reduce problem of iron toxicity. |
Palavras-Chave: |
DTPA iron extracting solution; Reduction. |
Thesagro: |
Arroz; Oryza Sativa; Oxidação; Solo. |
Thesaurus NAL: |
oxidation; rice. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02076naa a2200265 a 4500 001 1217327 005 2022-06-02 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/01904160802244902$2DOI 100 1 $aFAGERIA, N. K. 245 $aIron toxicity in lowland rice.$h[electronic resource] 260 $c2008 520 $aLowland rice is a staple food for more than 50% world population. Iron toxicity is one of the main nutritional disorders, which limits yield of lowland rice in various parts of the world. The toxicity of iron is associated with reduced soil condition of submerged or flooded soils, which increases concentration and uptake of iron (Fe2+). Higher concentration of Fe2+ in the rhizosphere also has antagonistic effects on the uptake of many essential nutrients and consequently yields reduction. In addition to reduced condition, increase in concentration of Fe2+ in submerged soils of lowland rice is associated with iron content of parent material, oxidation-reduction potential, soil pH, ionic concentration, fertility level, and lowland rice genotypes. Oxidationreduction potential of highly reduced soil is in the range of ?100 to ?300 mV. Iron toxicity has been observed in flooded soils with a pH below 5.8 when aerobic and pH below 6.5 when anaerobic. Visual toxicity symptoms on plants, soil and plant tissue test are major diagnostic techniques for identifying iron toxicity. Appropriate management practices like liming acid soils, improving soil fertility, soil drainage at certain growth stage of crop, use of manganese as antagonistic element in the uptake of Fe2+ and planting Fe2+ resistant rice cultivars can reduce problem of iron toxicity. 650 $aoxidation 650 $arice 650 $aArroz 650 $aOryza Sativa 650 $aOxidação 650 $aSolo 653 $aDTPA iron extracting solution 653 $aReduction 700 1 $aSANTOS, A. B. 700 1 $aBARBOSA FILHO, M. P. 700 1 $aGUIMARÃES, C. M. 773 $tJournal of Plant Nutrition$gv. 31, n. 9, p. 1676-1697, 2008.
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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