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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  28/01/2022
Data da última atualização:  28/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SARAIVA, W. V. A.; DIAS, N. da S.; ALVES FILHO, E. G.; MELO, J. W. S.; FANCELLI, M.; COUTINHO, C. R.; ZOCOLO, G. J.; RODRIGUES, T. H. S.; DUARTE, P. M.; MACEDO, V. H. M.; GOIANA, E. S. S.
Afiliação:  WENNER V. A. SARAIVA , Programa de Pós Graduação em Agronomia/Fitotecnia, Universidade Federal do Ceará; NIVIA DA SILVA DIAS PINI, CNPAT; ELENILSON G. ALVES FILHO, Embrapa Agroindústria Tropical; JOSÉ W. S. MELO, Programa de Pós Graduação em Agronomia/Fitotecnia, Universidade Federal do Ceará; MARILENE FANCELLI, CNPMF; CRISTIANE R. COUTINHO, Programa de Pós Graduação em Agronomia/Fitotecnia, Universidade Federal do Ceará; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPAT; TIGRESSA H. S. RODRIGUES; POLIANA M. DUARTE, Programa de Pós Graduação em Agronomia/Fitotecnia, Universidade Federal do Ceará; VITOR H. M. MACEDO, Programa de Pós Graduação em Saúde e Produção Animal na Amazônia, Universidade Federal Rural da Amazônia; ELAINE S. S. GOIANA , Programa de Pós Graduação em Agronomia/Fitotecnia, Universidade Federal do Ceará.
Título:  Attraction of whitefly Aleurodicus cocois mediated by cashew volatiles.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Phytoparasitica, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12600-021-00968-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this paper we hypothesize that the attraction of the cashew whitefly, Aleurodicus cocois, depends on volatile emissions from cashew plants. To test this hypothesis, we determined the degree of A. cocois infestation in dwarf-cashew clones: CCP 76, EMBRAPA 51 and PRO 143/7 under field conditions, we evaluated the behavioral response of A. cocois adult females to plant volatiles of these clones in a 4-way olfactometer, and we characterized the volatile organic compounds released by each dwarf cashew clone by solid-phase microextraction and coupled gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Under field conditions, the highest degree of A. cocois infestation was found in EMBRAPA 51 while PRO 143/7 was the least infested clone. Bioassays revealed that volatile compounds of CCP 76 were attractive to A. cocois over clean air, while EMBRAPA 51 and PRO 143/7 volatiles were not attractive to whiteflies. The dwarf cashew clones released common volatile compounds that differed in quantity. According to the principal component analysis the compounds ?-pinene, myrcene, carene ?-2, limonene, ?-copaene, ?-caryophyllene, ?-ocimene, allo-ocimene and neo-allo-ocimene were emitted at intermediate levels by clone CCP 76 compared to EMBRAPA 51 and PRO 143/7. Additionally, some compounds (o- cymene and 2,6-dimethyl-1,3,5,7-octatetraene, (E, E)-) were found exclusively in the samples of CCP 76. The results suggest that cashew volatile compounds may be determining factors in A. cocois choice of... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cashew volatiles; Chemical cues; Interação planta-inseto; Olfactory response; Plant-insect interaction; Resposta olfativa; Sugestões químicas; Voláteis do caju; Whitefly.
Thesagro:  Mosca Branca.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT16883 - 1UPCAP - DD
CNPMF33545 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  16/07/2021
Data da última atualização:  09/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  ROSENTHAL, A.; GUEDES, A. M. M.; SANTOS, K. M. O. dos; DELIZA, R.
Afiliação:  AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ANDREA MADALENA MACIEL GUEDES, CTAA; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  Healthy food innovation in sustainable Food System 4.0: integration of entrepreneurship, research, and education.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Current Opinion in Food Science, v. 42, p. 215-223, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.cofs.2021.07.002
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Science and technology are highly progressing in different domains towards safe and healthy food products originated from sustainable supply chains. Ohmic sciences combined with novel food processes empowered by digital technologies may contribute to optimized cyber physical ecosystems for food, biofuel or biomaterials production. Multifunctional institutions with multidisciplinary expertise are required for an efficient and optimized ecosystem aiming at achieving a more balanced and effective outcome. Knowledge translation and capacity building are key factors for innovation driven ecosystems by integrating education and training actions. Infrastructure sharing and expertise synergy in national and international cooperation may enhance the potential and competitiveness for innovation for a broader and more equal social and economic global development.
Palavras-Chave:  Consumer driven trends; Healthier products; Knowledge translation; Science and technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15190 - 1UPCAP - DD
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