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Registros recuperados : 20 | |
2. | | GUARESCHI, R, F.; PEREIRA, M. G.; PERIN, A. Deposição de resíduos vegetais, matéria orgânica leve, estoques de carbono e nitrogênio e fósforo remanescentes sob diferentes sistemas de manejo no Cerrado goiano. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 36, n. 3, p. 909-920, maio/jun. 2012. Título em Inglês: Cropresidues, ligth organic matter, carbon and nitrogen storage and remaining phosphorus under different management systems in the Cerrado region of Goiás. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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3. | | GIÁCOMO, R. G.; PEREIRA, M. G.; GUARESCHI, R. F.; MACHADO, D. L. Atributos químicos e físicos do solo, estoques de carbono e nitrogênio e frações húmicas em diferentes formações vegetais. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 25, n. 3, p. 617-631, jul./set. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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4. | | ZILLI, J. E.; BATISTA, J. N.; GUARESCHI, R. F.; ZITO, R. K. (ed.). Avaliação de cultivos de soja no norte fluminense. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2022. (Embapa Agrobiologia. Documentos, 323). Autores: Arivaldo Ribeiro Viana, Benedito Fernandes de Souza Filho, Bruno José Rodrigues, Alves, Claudia Pozzi Jantalia, Elderson Pereira Da Silva, Elizabeth Fonsêca Processi
Geraldo de Amaral Gravina, Jerri Édson Zilli, José Francisco... Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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5. | | MELO, G. B.; PEREIRA, M. G.; PERIN, A.; GUARESCHI, R. F.; SOARES, P. F. C. Estoques e frações da matéria orgânica do solo sob os sistemas plantio direto e convencional de repolho. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 9, p. 1511-1519, set. 2016. Título em inglês: Storage and fractions of soil organic matter under no?tillage and conventional planting systems of cabbage. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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6. | | GUARESCHI, R. F.; MARTINS, M. dos R.; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; SARKIS, L. F. Energy efficiency and emissions of CO2 , CH4 , and N2 O in organic and conventional rice production. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 41, n. 3, p. 797-810, maio/jun. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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7. | | GUARESCHI, R. F.; MARTINS, M. dos R.; SARKIS, L. F.; ALVES, B. J. R.; JANTALIA, C. P.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S. An analysis of energy efficiency and greenhouse gas emissions from organic soybean cultivation in Brazil. Semina: Ciências Agrárias, v. 40, n. 6, suplemento 3, p. 3461-3476, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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8. | | GUARESCHI, R. F.; MARTINS, M. dos R.; SARKIS, L. F.; ALVES, B. J. R.; JANTALIA, C. P.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S. Energy use efficiency in soybean crops in different regions of Brazil Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 41, n. 6, suplemento 2, p. 2991-3010, 2020. Título em Português: Eficiência energética na cultura da soja cultivada em diferentes regiões brasileiras. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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10. | | MENEZES, C. E. G.; GUARESCHI, R. F.; PEREIRA, M. G.; ANJOS, L. H. C.; CORREIA, M. E. F.; BALIEIRO, F. de C.; PICCOLO, M. de C. Organic matter in areas under secondary forests and pasture. CERNE, Lavras, v. 23, n. 3, July/Sept. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Solos. |
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11. | | GUARESCHI, R. F.; BATISTA, J. N.; PACHECO, R. S.; SILVA, E. P. da; ALVES, B. J. R.; JANTALIA, C. P.; URQUIAGA, S.; ZILLI, J. E. Desempenho de genótipos de soja nas condições edafoclimáticas da região Norte do estado do Rio de Janeiro. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 20., 2020, Seropédica. Inteligência artificial: a nova fronteira da ciência brasileira: impactos para a agricultura sustentável. Resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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12. | | SARKIS, L. F.; PINTO, G. B.; SANTOS, C. A.; SANTOS, R. S.; MONTEIRO, E. C.; MARTINS, M. R.; GUARESCHI, R. F.; URQUIAGA, S. Quantification of BNF in two subsequent ratoons of commercial sugarcane varieties using 15N isotopic dilution technique. In: SYMPOSIUM ON BIOLOGICAL NITROGEN FIXATION, 16., LATINAMERICAN WORKSHOP OF PGPR, 4., RELARE, 19., 2018, Foz do Iguaçu. Book of abstract....Foz do Iguaçu: Emprapa, 2018. Session I, Poster I.4 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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13. | | DINIZ, A. R.; GUARESCHI, R. F.; PEREIRA, M. G.; FERNANDES, D. A. C.; BALIEIRO, F. de C.; SILVA, E. V. da; PICCOLO, M. de C. Soil carbon fractions in rubber trees, pasture, and secondary forest areas. Floresta e Ambiente, v. 27, n. 2, e20171149, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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14. | | OLIVEIRA, C. A. G. de; SILVA, E. P. da; GUARESCHI, R. F.; MONTEIRO, E. de C.; ALMEIDA, M. C. de; ALVES, B. J. R.; URQUIAGA, S.; BODDEY, R. M. Potencial produtivo de três variedades de cana-de-açúcar em Argissolo com baixa disponibilidade de N e sem adubação nitrogenada. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 20., 2020, Seropédica. Inteligência artificial: a nova fronteira da ciência brasileira: impactos para a agricultura sustentável. Resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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15. | | BATISTA, J. N.; GUARESCHI, R. F.; JANTALIA, C. P.; ZITO, R. K.; SOUZA FILHO, B. F.; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; ZILLI, J. E.; GRAVINA, G. de A. Correlações fenotípicas e genotípicas entre componentes para rendimento de grãos de soja no norte fluminense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 169 Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Adeney de Freitas Bueno, editores técnicos. resumo 149. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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16. | | BATISTA, J. N.; GUARESCHI, R. F.; JANTALIA, C. P.; ZITO, R. K.; SOUZA FILHO, B. F.; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; ZILLI, J. E.; GRAVINA, G. de A. Correlações fenotípicas e genotípicas entre componentes para rendimento de grãos de soja no norte fluminense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Adeney de Freitas Bueno, editores técnicos. resumo 149. p. 169. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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17. | | GUARESCHI, R. F.; BATISTA, J. N.; JANTALIA, C. P.; SOUZA FILHO, B. F. de; LUMBRERAS, J. F.; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; PACHECO, R. S.; VIANA, A. R.; GRAVINA, G. de A.; MENDONÇA, L. P.; PEREIRA, W.; ZILLI, J. E.; ZITO, R. K. Aptidão de cultivares de soja às condições edafoclimáticas do norte fluminense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Adeney de Freitas Bueno, editores técnicos. resumo 157. p. 177. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Solos. |
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18. | | GUARESCHI, R. F.; BATISTA, J. N.; JANTALIA, C. P.; SOUZA FILHO, B. F. de; LUMBRERAS, J. F.; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; PACHECO, R. S.; VIANA, A. R.; GRAVINA, G. de A.; MENDONÇA, L. P.; PEREIRA, W.; ZILLI, J. E.; ZITO, R. K. Aptidão de cultivares de soja às condições edafoclimáticas do norte fluminense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Adeney de Freitas Bueno, editores técnicos. resumo 157. p. 177. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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19. | | GUARESCHI, R. F.; BATISTA, J. N.; JANTALIA, C. P.; SOUZA FILHO, B. F. de; LUMBRERAS, J. F.; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; PACHECO, R. S.; VIANA, A. R.; GRAVINA, G. de A.; MENDONÇA, L. P.; PEREIRA, W.; ZILLI, J. E.; ZITO, R. K. Aptidão de cultivares de soja às condições edafoclimáticas do norte fluminense In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. 328 p. p. 177 p. 177 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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20. | | BATISTA, J. N.; SILVA, E. P. da; SOUZA, E. W. S. e; SILVA, R. de C. G. da; MENDONÇA, L. P.; CRUZ D.; ROCHA, R. S.; ENTRINGER, G. C.; GUARESCHI, R. F.; SOUZA FILHO, B. F.; JANTALIA, C. P.; ZILLI, J. E.; GRAVINA, G. de A. Avaliação de cultivares de soja quanto à fixação biológica do nitrogênio na região Norte Fluminense, In: CONGRESSO FLUMINENSE EM INICIAÇÃO CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA - CONFICT, 12.; CONGRESSO FLUMINENSE DE PÓS-GRADUAÇÃO, 5., 2020, Campo dos Goytacazes. Ciência para o desenvolvimento sustentável. Publicação on-line. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 20 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
04/01/2021 |
Data da última atualização: |
04/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
GUARESCHI, R. F.; MARTINS, M. dos R.; SARKIS, L. F.; ALVES, B. J. R.; JANTALIA, C. P.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S. |
Afiliação: |
Roni Fernandes Guareschi, UFRRJ; Marcio dos Reis Martins, UFRRJ; Leonardo Fernandes Sarkis, UFLA; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; CLAUDIA POZZI JANTALIA, CNPAB; ROBERT MICHAEL BODDEY, CNPAB; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB. |
Título: |
An analysis of energy efficiency and greenhouse gas emissions from organic soybean cultivation in Brazil. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 40, n. 6, suplemento 3, p. 3461-3476, 2019. |
ISSN: |
1676-546X |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3461 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The assessment of energy efficiency (EE) and greenhouse gas (GHG) emissions can highlight the sustainability of agro-systems and decision-making regarding reduction of production costs and environmental pollution. In this context, the objective of this work was to evaluate the EE and GHG emissions (CO2 , CH4 e N2 O) of a soybean crop under organic cultivation in different regions of Brazil in the agricultural year 2014-2015. For this, 19 soybean areas were evaluated. The inputs and outputs of the agricultural operations and / or inputs used were calculated by multiplying the quantity used by their calorific value or energy coefficient at each stage of production. The energy efficiency was obtained by the ratio between the amount of total output energy and the total energy consumption during the production process. In order to estimate GHG emissions, the principles of the life cycle assessment methodology and recommendations of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) were applied. For each 1.0 MJ of energy consumed in the organic production of soybeans, an average of 7.9 MJ of renewable energy was produced in the form of grains of this crop. The main energy costs of growing these organic crops were with seeds, fuel and with tractors, machines and agricultural implements (TMI). For each 1 kg of organic grain produced from soybeans, 0.19 kg of CO2 eq are emitted during their production and delivery cycles in the warehouse. The main sources of CO2 eq emission to the atmosphere were the seeds, fuels and organic fertilizers. MenosThe assessment of energy efficiency (EE) and greenhouse gas (GHG) emissions can highlight the sustainability of agro-systems and decision-making regarding reduction of production costs and environmental pollution. In this context, the objective of this work was to evaluate the EE and GHG emissions (CO2 , CH4 e N2 O) of a soybean crop under organic cultivation in different regions of Brazil in the agricultural year 2014-2015. For this, 19 soybean areas were evaluated. The inputs and outputs of the agricultural operations and / or inputs used were calculated by multiplying the quantity used by their calorific value or energy coefficient at each stage of production. The energy efficiency was obtained by the ratio between the amount of total output energy and the total energy consumption during the production process. In order to estimate GHG emissions, the principles of the life cycle assessment methodology and recommendations of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) were applied. For each 1.0 MJ of energy consumed in the organic production of soybeans, an average of 7.9 MJ of renewable energy was produced in the form of grains of this crop. The main energy costs of growing these organic crops were with seeds, fuel and with tractors, machines and agricultural implements (TMI). For each 1 kg of organic grain produced from soybeans, 0.19 kg of CO2 eq are emitted during their production and delivery cycles in the warehouse. The main sources of CO2 eq emission to the... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Grain production. |
Thesaurus NAL: |
Energy; Greenhouse gases. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02349naa a2200253 a 4500 001 2128962 005 2021-01-04 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1676-546X 024 7 $a10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3461$2DOI 100 1 $aGUARESCHI, R. F. 245 $aAn analysis of energy efficiency and greenhouse gas emissions from organic soybean cultivation in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe assessment of energy efficiency (EE) and greenhouse gas (GHG) emissions can highlight the sustainability of agro-systems and decision-making regarding reduction of production costs and environmental pollution. In this context, the objective of this work was to evaluate the EE and GHG emissions (CO2 , CH4 e N2 O) of a soybean crop under organic cultivation in different regions of Brazil in the agricultural year 2014-2015. For this, 19 soybean areas were evaluated. The inputs and outputs of the agricultural operations and / or inputs used were calculated by multiplying the quantity used by their calorific value or energy coefficient at each stage of production. The energy efficiency was obtained by the ratio between the amount of total output energy and the total energy consumption during the production process. In order to estimate GHG emissions, the principles of the life cycle assessment methodology and recommendations of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) were applied. For each 1.0 MJ of energy consumed in the organic production of soybeans, an average of 7.9 MJ of renewable energy was produced in the form of grains of this crop. The main energy costs of growing these organic crops were with seeds, fuel and with tractors, machines and agricultural implements (TMI). For each 1 kg of organic grain produced from soybeans, 0.19 kg of CO2 eq are emitted during their production and delivery cycles in the warehouse. The main sources of CO2 eq emission to the atmosphere were the seeds, fuels and organic fertilizers. 650 $aEnergy 650 $aGreenhouse gases 653 $aGrain production 700 1 $aMARTINS, M. dos R. 700 1 $aSARKIS, L. F. 700 1 $aALVES, B. J. R. 700 1 $aJANTALIA, C. P. 700 1 $aBODDEY, R. M. 700 1 $aURQUIAGA, S. 773 $tSemina: Ciências Agrárias$gv. 40, n. 6, suplemento 3, p. 3461-3476, 2019.
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