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Registros recuperados : 368 | |
121. | | SALES, A.; SILVA, A. R.; VELOSO, C. A. C.; CARVALHO, E. J. M. Características agronômicas e produtivas do milho (BRS 1030) em plantio consorciado com forragem e espécies florestais em Paragominas-PA. In: SIMPÓSIO DE ESTUDOS E PESQUISAS EM CIÊNCIAS AMBIENTAIS NA AMAZÔNIA, 3., 2014, Belém, PA. Anais. [Belém, PA]: Universidade do Estado do Pará, Centro de Ciências Naturais e Tecnologia, 2014. v. 1, p. 365-369. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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122. | | REIS, I. N. R. S.; FERNANDES, A. R.; NORONHA, N. C.; VELOSO, C. A. C. Características químicas de solos cultivados com laranjeira sob diferentes níveis de manejo, na microrregião do Guamá (PA). Revista de Ciências Agrárias, Belém, PA, n. 50, p. 47-61, jul./dez. 2008. Disponível também on-line. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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128. | | CRAVO, M. da S.; SILVEIRA FILHO, A.; RODRIGUES, J. E. L. F.; VELOSO, C. A. C. Milho. In: CRAVO, M. da S.; VIÉGAS, I. de J. M.; BRASIL, E. C. (Ed.). Recomendações de adubação e calagem para o Estado do Pará. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2007. pt. 2, cap. 7. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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129. | | VELOSO, C. A. C.; ARAUJO, S. M. B.; RODRIGUES, J. E. L. F. Mistura de fertilizantes: cálculo e formulação. In: BRASIL, E. C.; CRAVO, M. da S.; VIEGAS, I. de J. M. (Ed.). Recomendações de calagem e adubação para o estado do Pará. 2. ed. rev. e atual. Brasília, DF: Embrapa, 2020. Pt. 1, cap. 9, p. 113-120. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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131. | | VELOSO, C. A. C.; SILVA, A. R.; CARVALHO, E. J. M.; SALES, A. Modificações na fertilidade do solo após cinco anos do cultivo de espécies florestais em sistema agrossilvipastoril no Nordeste do Pará. In: SIMPÓSIO DE ESTUDOS E PESQUISAS EM CIÊNCIAS AMBIENTAIS NA AMAZÔNIA, 3., 2014, Belém, PA. Anais. [Belém, PA]: Universidade do Estado do Pará, Centro de Ciências Naturais e Tecnologia, 2014. v. 3, p. 55-61. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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133. | | VELOSO, C. A. C.; MURAOKA, T.; MALAVOLTA, E.; CARVALHO, J. G. de. Efeitos do alumínio em pimenteiras do reino (piper nigrum, L.) cultivadas em solução nutritiva. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 52, n. 2, p. 368-375, maio/ago. 1995. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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139. | | SALES, A.; SILVA, A. R.; VELOSO, C. A. C.; CARVALHO, E. J. M. Efeito do sistema de cultivo no incremento diamétrico do paricá. In: ENCONTRO AMAZÔNICO DE AGRÁRIAS, 8., 2016, Belém, PA. Anais... Belém, PA: [s.n.], 2016. p. 92-98. Livro XI - Recursos florestais. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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140. | | VELOSO, C. A. C.; MURAOKA, T.; MALAVOLTA, E.; CARVALHO, J. G. de. Diagnose de deficiências de macronutrientes em pimenteira-do-reino. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 11, p. 1889-1896, nov. 1998. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 368 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
09/11/2021 |
Data da última atualização: |
09/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
GUARESCH, R. F.; SILVA, E. P. da; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; SARKIS, L. F.; JANTALIA, C. P. |
Afiliação: |
RONI FERNANDES GUARESCHI, UFRRJ; ELDERSON PEREIRA DA SILVA, UFRRJ; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; ROBERT MICHAEL BODDEY, CNPAB; LEONARDO FERNANDES SARKIS, UFRRJ; CLAUDIA POZZI JANTALIA, CNPAB. |
Título: |
Energy efficiency in maize crops in different regions of Brazil. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 42, n. 4, p. 2271-2292, 2021. |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2021v42n4p2271 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Assessment of energy efficiency (EE) enables the evaluation of the sustainability of agrosystems, as well as decision-making regarding reduction in production costs and environmental pollution and even to increase production in a sustainable way. In this context, the objective of this study was to assess energy efficiency in maize in different regions of Brazil. For this purpose, 32 areas of maize crop distributed across the major producing states and regions were assessed. Energy inputs and outputs of agricultural operations and/or agricultural inputs were calculated by multiplying the amount used by their calorific value or energy coefficient at each stage of production. Energy efficiency was calculated as the ratio between the total output energy and the total input energy during the production process. For every megajoule (MJ) of energy consumed in the production of second-crop maize and first-crop maize seasons, 9.9 and 8.7 MJ respectively of renewable energy were produced in the form of grain. In both maize cropping seasons, most of the energy use was attributed to fertilizers, herbicides and fuel. To be representative the evaluation of energy efficiency of the maize crop should be performed in different Brazilian cultivation regions, as it will represent different edaphoclimatic and management conditions spread over the national territory within an agricultural year. |
Palavras-Chave: |
Brazilian territory; Energy consumption. |
Thesagro: |
Zea Mays. |
Thesaurus NAL: |
Grain yield. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227577/1/Energy-efficiency-in-maize-crops-in-different-regions-of-Brazil.pdf
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Marc: |
LEADER 02133naa a2200253 a 4500 001 2135963 005 2021-11-09 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5433/1679-0359.2021v42n4p2271$2DOI 100 1 $aGUARESCH, R. F. 245 $aEnergy efficiency in maize crops in different regions of Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aAssessment of energy efficiency (EE) enables the evaluation of the sustainability of agrosystems, as well as decision-making regarding reduction in production costs and environmental pollution and even to increase production in a sustainable way. In this context, the objective of this study was to assess energy efficiency in maize in different regions of Brazil. For this purpose, 32 areas of maize crop distributed across the major producing states and regions were assessed. Energy inputs and outputs of agricultural operations and/or agricultural inputs were calculated by multiplying the amount used by their calorific value or energy coefficient at each stage of production. Energy efficiency was calculated as the ratio between the total output energy and the total input energy during the production process. For every megajoule (MJ) of energy consumed in the production of second-crop maize and first-crop maize seasons, 9.9 and 8.7 MJ respectively of renewable energy were produced in the form of grain. In both maize cropping seasons, most of the energy use was attributed to fertilizers, herbicides and fuel. To be representative the evaluation of energy efficiency of the maize crop should be performed in different Brazilian cultivation regions, as it will represent different edaphoclimatic and management conditions spread over the national territory within an agricultural year. 650 $aGrain yield 650 $aZea Mays 653 $aBrazilian territory 653 $aEnergy consumption 700 1 $aSILVA, E. P. da 700 1 $aURQUIAGA, S. 700 1 $aALVES, B. J. R. 700 1 $aBODDEY, R. M. 700 1 $aSARKIS, L. F. 700 1 $aJANTALIA, C. P. 773 $tSemina: Ciências Agrárias$gv. 42, n. 4, p. 2271-2292, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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