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Registros recuperados : 15 | |
6. | | MOTA, C. S.; CORRÊA, T. R.; GROSSI, J. A. S.; CASTRICINI, A.; RIBEIRO, A. da S. Exploração sustentável da macaúba para produção de biodiesel: colheita, pós-colheita e qualidade dos frutos. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 32, n. 265, p. 41-51, nov./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. | | TILAHUN, W. W.; GROSSI, J. A. S.; FAVARO, S. P.; PIMENTEL, L. D. Pós-colheita de frutos de macaúba em ambiente com temperatura controlada: efeito sobre a água na polpa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MACAÚBA, 1., 2013, Patos de Minas, MG. Consolidação da cadeia produtiva: anais. Brasília, DF: MAPA, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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9. | | BARBOSA, J. G.; GROSSI, J. A. S.; PIVETTA, K. F. L.; FINGER, F. L.; SANTOS, J. M. dos. Cultivo de rosas. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 26, n.227, p.20-29, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido. |
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10. | | ESPINDULA, M. C.; ROCHA, V. S.; SOUZA, L. T. de; SOUZA, M. A. de; CAMPANHARO, M.; GROSSI, J. A. S. Rates of nitrogen and growth retardant trinexapac-ethyl on wheat. Separata de: Ciência Rural, Santa Maria, v. 41, n. 12, p. 2045-2052, dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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11. | | ARAÚJO, A. E.; MAFFIA, L. A.; MIZUBUTI, E. S. G.; ALFENAS, A. C.; CAPDEVILLE, G. de; GROSSI, J. A. S. Survival of Botrytis cinerea as Mycelium in rose crop debris and as Sclerotia in soil. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 30, n. 5, p. 516-521, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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12. | | MARTINS, A. D.; GOULART, S. de M.; EVARISTO, A. B.; PIMENTEL, L. D.; GROSSI, J. A. S.; MOTOIKE, S. Y. Teor de óleo, índice de acidez e estabilidade oxidativa de frutos de macúba provenientes de três regiões do estado de Minas Gerais. CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 5.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 2.; FÓRUM CAPIXABA DE PINHÃO-MANSO, 1., 2012, Guarapari. Desafios e Oportunidades: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2012. p. 408 Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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13. | | TILAHUN, W. W.; GROSSI, J. A. S.; FAVARO, S. P.; SEDIYAMA, C. S.; GOULART, S. de M.; PIMENTEL, L. D.; MOTOIKE, S. Y. Increase in oil content and changes in quality of macauba mesocarp oil along storage. Oilseeds & fats Crops and Lipids - OCL, v. 26, n. 20, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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14. | | BACKES, F. A. A. L.; BARBOSA, J. G.; CECON, P. R.; GROSSI, J. A. S.; BACKES, R. L.; FINGER, F. L. Cultivo hidropônico de lisianto para flor de corte em sistema de fluxo laminar de nutrientes Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 11, p. 1561-1566, nov. 2007 Título em inglês: Hydroponic growth of lisianthus as cut flower under nutrient film technique. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 15 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
03/08/2022 |
Data da última atualização: |
03/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
TILAHUN, W. W.; GROSSI, J. A. S.; FAVARO, S. P. |
Afiliação: |
WOGAYEHU WORKU TILAHUN, Universidade Federal de Viçosa; JOSÉ ANTONIO SARAIVA GROSSI, Universidade Federal de Viçosa; SIMONE PALMA FAVARO, CNPAE. |
Título: |
Combination of storage followed by drying assures higher yield and quality of macauba ( Acrocomia aculeata ) pulp oil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Applied Food Research, v. 2, n. 100090, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Macauba is a productive palm tree species in the tropical biome, and presents some advantages, as cultivation suitable for lands outside the rain forests, and lower rate of oil acidification after harvesting. The objective of this study is to evaluate the effect of storage time of macauba fruits, followed by drying, on the pulp oil content and quality. Ripe macauba fruits stored under room conditions (23 ± 1 ºC) for 0, 10, 20 and 30 days were oven dried at 60 °C and 100 °C for 24 h. The control was left undried. Physical, chemical and biochemical aspects of the pulp and physicochemical properties of its oil were evaluated. It was observed that oil content increased throughout the storage time after fruits drying, and drying the fruit at 100 °C after 30 days of storage optimizes the overall pulp oil quality. |
Palavras-Chave: |
Free fatty acid; Oil quality; Oven drying. |
Thesagro: |
Acrocomia Aculeata. |
Thesaurus NAL: |
Pulp. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145189/1/okFAVARO-S.-Artigo-SEG-.pdf
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Marc: |
LEADER 01441naa a2200205 a 4500 001 2145189 005 2022-08-03 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTILAHUN, W. W. 245 $aCombination of storage followed by drying assures higher yield and quality of macauba ( Acrocomia aculeata ) pulp oil.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aMacauba is a productive palm tree species in the tropical biome, and presents some advantages, as cultivation suitable for lands outside the rain forests, and lower rate of oil acidification after harvesting. The objective of this study is to evaluate the effect of storage time of macauba fruits, followed by drying, on the pulp oil content and quality. Ripe macauba fruits stored under room conditions (23 ± 1 ºC) for 0, 10, 20 and 30 days were oven dried at 60 °C and 100 °C for 24 h. The control was left undried. Physical, chemical and biochemical aspects of the pulp and physicochemical properties of its oil were evaluated. It was observed that oil content increased throughout the storage time after fruits drying, and drying the fruit at 100 °C after 30 days of storage optimizes the overall pulp oil quality. 650 $aPulp 650 $aAcrocomia Aculeata 653 $aFree fatty acid 653 $aOil quality 653 $aOven drying 700 1 $aGROSSI, J. A. S. 700 1 $aFAVARO, S. P. 773 $tApplied Food Research$gv. 2, n. 100090, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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