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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoGRASSI, T. L. M.; PONSANO, E. H. G. Desidratação de gemas de ovos por secagem por atomização em diferentes temperaturas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 12, p. 1186-1191, dez. 2015. Título em inglês: Dehydration of egg yolks by spray drying at different temperatures.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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2.Imagem marcado/desmarcadoPONSANO, E. H. G.; LIMA, L. K. F. de; GRASSI, T. L. M. Concentração de efluente agroindustrial para a produção de massa celular bacteriana. Interfaces Científicas - Saúde e Ambiente, Aracaju, v. 5, n. 1, p. 107-118, out. 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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3.Imagem marcado/desmarcadoPONSANO, E. H. G.; GRASSI, T. L. M.; SANTO, E. F. E.; LIMA, L. K. F.; PEREIRA, R. C. Production and use of microbial biomass helping sustainability in fish production chain. In: BIOTECH FRANCE 2018 INTERNATIONAL BIOTECHNOLOGY CONFERENCE & EXHIBITION, 2., 2018, Paris. Proceedings. Paris: Setcor, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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4.Imagem marcado/desmarcadoPONSANO, E. H. G.; GRASSI, T. L. M.; ESPÍRITO SANTO, E. F.; LIMA, L. K. F. de; PEREIRA, R. de C. Production and use of microbial biomass helping sustainability in tilapia production chain. 3 Biotech, v. 9, n. 325, Sept. 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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5.Imagem marcado/desmarcadoGRASSI, T. L. M.; PAIVA, N. M.; OLIVEIRA, D. L.; TANIWAKI, F.; CAVAZZANA, J. F.; CAMARGO, G. C. R. da C.; DINIZ, J. C. P.; BERMEJO-POZA, R.; BORGHESI, R.; VILLARROEL, M.; PONSANO1, E. H. Growth performance and flesh quality of tilapia(Oreochromis niloticus) fed low concentrationsofRubrivivax gelatinosus, Saccharomyces cerevisiaeandSpirulina platensis. Aquaculture International, 9 marc. 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pesca e Aquicultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  09/08/2019
Data da última atualização:  14/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  PONSANO, E. H. G.; GRASSI, T. L. M.; ESPÍRITO SANTO, E. F.; LIMA, L. K. F. de; PEREIRA, R. de C.
Afiliação:  ELISA HELENA GIGLIO PONSANO, UNESP; THIAGO LUIS MAGNANI GRASSI, UNESP; EDSON FRANCISCO ESPIRITO SANTO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, Manaus-AM; LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA; RAQUEL DE CÁSSIA PEREIRA, CENTRO UNIVERSITÁRIO DE ADAMANTINA, SP.
Título:  Production and use of microbial biomass helping sustainability in tilapia production chain.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  3 Biotech, v. 9, n. 325, Sept. 2019.
ISSN:  2190-5738
DOI:  10.1007/s13205-019-1860-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this study, the cultivation of Rubrivivax gelatinosus in fish industry effluent was carried out to cause the depollution of the by-product and generate a protein?carotenoid-rich biomass suitable to be used in tilapia feed. The bacterium was grown in the effluent (inoculum 1% v/v, 30?± 5 °C, 2000?±?500 lx, 7 days) and recovered as a biomass (microfiltration?+?centrifugation?+?lyophilization), resulting in a decrease of ca. 80% in the chemical oxygen demand of the industry by-product and so putting it within the required limits for wastewater discard in Brazil. The biomass was characterized as a nontoxic product (behavior and physiology data) provided of nutritional and technological properties due to its composition?46% protein, 17% lipid, 5% minerals and 0.3% red oxycarotenoids. When cultured tilapias were fed the biomass (0, 175, 350, 700 or 1400 mg/kg, 80 days), their fillets got redder and had increased protein and carotenoid contents. Feeding the tilapias with the biomass also delayed fillet rancidity up to 80 days of storage under freezing. Therefore, the biotechnological application of R. gelatinosus was demonstrated, providing a useful product and a service for the environment.
Thesagro:  Peixe; Proteína Microbiana; Tilápia.
Thesaurus NAL:  Chemical oxygen demand; Color; Effluents; Microbial biomass; Rubrivivax gelatinosus; Tilapia (common name).
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA816 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP312019.031
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