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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
13/02/2014 |
Data da última atualização: |
18/03/2015 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
PEDRO, E. dos S.; GONÇALVES, R. M.; FIGUEIREDO, J. E. F.; MEIRELLES, W. F.; COSTA, R. V.; COTA, L. V.; SILVA, D. D. da; PACCOLA-MEIRELLES, L. D. |
Afiliação: |
ELISEU DOS SANTOS PEDRO, ESTAGIÁRIO; RICARDO MARCELO GONÇALVES; JOSE EDSON FONTES FIGUEIREDO, CNPMS; WALTER FERNANDES MEIRELLES, CNPMS; RODRIGO VERAS DA COSTA, CNPMS; LUCIANO VIANA COTA, CNPMS; DAGMA DIONISIA DA SILVA, CNPMS; LUZIA DORETTO PACCOLA-MEIRELLES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA. |
Título: |
Nova evidência comprovando ser a bactéria Pantoea ananatis o agente etiológico da mancha-branca-do-milho (mancha-de-phaeosphaeria). |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2013. |
Páginas: |
20 p. |
Série: |
(Embrapa Milho e Sorgo. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 80). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A mancha-de-Phaeosphaeria (MF), também conhecida como mancha-branca-do-milho (MBM ), é uma das principais doenças foliares do milho no Brasil. Ela apresenta ampla distribuição nas áreas de produção de milho e pode causar perdas de produtividade de até 60%. Apesar da importância da doença, sua etiologia continua um assunto de controvérsia e debate. Diferentes espécies de fungos: Phaeosphaeria maydis, Phoma sorghina e Sporormiella sp., e a bactéria Pantoea ananatis foram relatados como agentes causadores da doença MF/MBM. No presente trabalho, são estudados o efeito inibitório do antibiótico Mycoshield (oxitetraciclina 17%) sobre o crescimento de P. ananatis in vitro e a sua eficácia no controle da doença MF/MBM no campo. Plantas de dois híbridos de milho (HS200 e DAS657) altamente suscetíveis a MF/MBM foram tratadas com o antibiótico (2 g/L) com três intervalos de aplicação (D1 = 30, D2 = 45 e D3 = 60 dias após a semeadura). As aplicações de antibiótico reduziram as lesões MF/MBM em até 90% no campo, e diferentes doses ( 0,5 , 1, 2 , 3 e 3,5 g/L) de oxitetraciclina inibiram completamente o crescimento de P. ananatis in vitro. Esses resultados fornecem uma evidência adicional de que a bactéria Pantoea ananatis é o agente causador da doença de MF/MBM do milho, e não uma espécie de fungo, ou complexo de espécies fúngicas. |
Palavras-Chave: |
Erwinia ananas; Oxitetraciclina. |
Thesagro: |
Antibiótico; Controle químico; Doença de planta; Etiologia; Zea mays. |
Thesaurus Nal: |
Antibiotics; Chemical control; Plant diseases and disorders. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/97960/1/bol-80.pdf
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Marc: |
LEADER 02439nam a2200337 a 4500 001 1979799 005 2015-03-18 008 2013 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aPEDRO, E. dos S. 245 $aNova evidência comprovando ser a bactéria Pantoea ananatis o agente etiológico da mancha-branca-do-milho (mancha-de-phaeosphaeria).$h[electronic resource] 260 $aSete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo$c2013 300 $a20 p. 490 $a(Embrapa Milho e Sorgo. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 80). 520 $aA mancha-de-Phaeosphaeria (MF), também conhecida como mancha-branca-do-milho (MBM ), é uma das principais doenças foliares do milho no Brasil. Ela apresenta ampla distribuição nas áreas de produção de milho e pode causar perdas de produtividade de até 60%. Apesar da importância da doença, sua etiologia continua um assunto de controvérsia e debate. Diferentes espécies de fungos: Phaeosphaeria maydis, Phoma sorghina e Sporormiella sp., e a bactéria Pantoea ananatis foram relatados como agentes causadores da doença MF/MBM. No presente trabalho, são estudados o efeito inibitório do antibiótico Mycoshield (oxitetraciclina 17%) sobre o crescimento de P. ananatis in vitro e a sua eficácia no controle da doença MF/MBM no campo. Plantas de dois híbridos de milho (HS200 e DAS657) altamente suscetíveis a MF/MBM foram tratadas com o antibiótico (2 g/L) com três intervalos de aplicação (D1 = 30, D2 = 45 e D3 = 60 dias após a semeadura). As aplicações de antibiótico reduziram as lesões MF/MBM em até 90% no campo, e diferentes doses ( 0,5 , 1, 2 , 3 e 3,5 g/L) de oxitetraciclina inibiram completamente o crescimento de P. ananatis in vitro. Esses resultados fornecem uma evidência adicional de que a bactéria Pantoea ananatis é o agente causador da doença de MF/MBM do milho, e não uma espécie de fungo, ou complexo de espécies fúngicas. 650 $aAntibiotics 650 $aChemical control 650 $aPlant diseases and disorders 650 $aAntibiótico 650 $aControle químico 650 $aDoença de planta 650 $aEtiologia 650 $aZea mays 653 $aErwinia ananas 653 $aOxitetraciclina 700 1 $aGONÇALVES, R. M. 700 1 $aFIGUEIREDO, J. E. F. 700 1 $aMEIRELLES, W. F. 700 1 $aCOSTA, R. V. 700 1 $aCOTA, L. V. 700 1 $aSILVA, D. D. da 700 1 $aPACCOLA-MEIRELLES, L. D.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
18/01/2023 |
Data da última atualização: |
26/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
TRICHEZ, D.; STEINDORFF, A. S.; MORAIS JÚNIOR, W. G. de; VILELA, N.; BERGMANN, J. C.; FORMIGHIERI, E. F.; GONCALVES, S. B.; ALMEIDA, J. R. M. de. |
Afiliação: |
DÉBORA TRICHEZ, CNPAE; ANDREI S. STEINDORFF, CNPAE/ US DOE JOINT GENOME INSTITUTE; WILSON G. DE MORAIS JÚNIOR, CNPAE/ MILHOUSE INTERNATIONAL PTY; NATHÁLIA VILELA, CNPAE; JESSICA CARVALHO BERGMANN; EDUARDO FERNANDES FORMIGHIERI, CNPAE; SILVIA BELEM GONCALVES, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE. |
Título: |
Identification of traits to improve co-assimilation of glucose and xylose by adaptive evolution of Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis yeasts. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Applied Microbiology and Biotechnology, n. 107, p. 1143?1157, Feb. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s00253-023-12362-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lignocellulosic biomass is a renewable raw material for producing several high-value-added chemicals and fuels. In general, xylose and glucose are the major sugars in biomass hydrolysates, and their efficient utilization by microorganisms is critical for an economical production process. Yeasts capable of co-consuming mixed sugars might lead to higher yields and productivities in industrial fermentation processes. Herein, we performed adaptive evolution assays with two xylose-fermenting yeasts, Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis, to obtain derived clones with improved capabilities of glucose and xylose co-consumption. Adapted strains were obtained after successive growth selection using xylose and the non-metabolized glucose analog 2-deoxy-D-glucose as a selective pressure. The co-fermentation capacity of evolved and parental strains was evaluated on xylose-glucose mixtures. Our results revealed an improved co-assimilation capability by the evolved strains; however, xylose and glucose consumption were observed at slower rates than the parental yeasts. Genome resequencing of the evolved strains revealed genes affected by non-synonymous variants that might be involved with the co-consumption phenotype, including the HXT2.4 gene that encodes a putative glucose transporter in Sp. passalidarum. Expression of this mutant HXT2.4 in Saccharomyces cerevisiae improved the cells? co-assimilation of glucose and xylose. Therefore, our results demonstrated the successful improvement of co-fermentation through evolutionary engineering and the identification of potential targets for further genetic engineering of different yeast strains. MenosLignocellulosic biomass is a renewable raw material for producing several high-value-added chemicals and fuels. In general, xylose and glucose are the major sugars in biomass hydrolysates, and their efficient utilization by microorganisms is critical for an economical production process. Yeasts capable of co-consuming mixed sugars might lead to higher yields and productivities in industrial fermentation processes. Herein, we performed adaptive evolution assays with two xylose-fermenting yeasts, Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis, to obtain derived clones with improved capabilities of glucose and xylose co-consumption. Adapted strains were obtained after successive growth selection using xylose and the non-metabolized glucose analog 2-deoxy-D-glucose as a selective pressure. The co-fermentation capacity of evolved and parental strains was evaluated on xylose-glucose mixtures. Our results revealed an improved co-assimilation capability by the evolved strains; however, xylose and glucose consumption were observed at slower rates than the parental yeasts. Genome resequencing of the evolved strains revealed genes affected by non-synonymous variants that might be involved with the co-consumption phenotype, including the HXT2.4 gene that encodes a putative glucose transporter in Sp. passalidarum. Expression of this mutant HXT2.4 in Saccharomyces cerevisiae improved the cells? co-assimilation of glucose and xylose. Therefore, our results demonstrated the successfu... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Fermentation; Glucose; Sugar products. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02532naa a2200253 a 4500 001 2151042 005 2023-10-26 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s00253-023-12362-1$2DOI 100 1 $aTRICHEZ, D. 245 $aIdentification of traits to improve co-assimilation of glucose and xylose by adaptive evolution of Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis yeasts.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aLignocellulosic biomass is a renewable raw material for producing several high-value-added chemicals and fuels. In general, xylose and glucose are the major sugars in biomass hydrolysates, and their efficient utilization by microorganisms is critical for an economical production process. Yeasts capable of co-consuming mixed sugars might lead to higher yields and productivities in industrial fermentation processes. Herein, we performed adaptive evolution assays with two xylose-fermenting yeasts, Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis, to obtain derived clones with improved capabilities of glucose and xylose co-consumption. Adapted strains were obtained after successive growth selection using xylose and the non-metabolized glucose analog 2-deoxy-D-glucose as a selective pressure. The co-fermentation capacity of evolved and parental strains was evaluated on xylose-glucose mixtures. Our results revealed an improved co-assimilation capability by the evolved strains; however, xylose and glucose consumption were observed at slower rates than the parental yeasts. Genome resequencing of the evolved strains revealed genes affected by non-synonymous variants that might be involved with the co-consumption phenotype, including the HXT2.4 gene that encodes a putative glucose transporter in Sp. passalidarum. Expression of this mutant HXT2.4 in Saccharomyces cerevisiae improved the cells? co-assimilation of glucose and xylose. Therefore, our results demonstrated the successful improvement of co-fermentation through evolutionary engineering and the identification of potential targets for further genetic engineering of different yeast strains. 650 $aFermentation 650 $aGlucose 650 $aSugar products 700 1 $aSTEINDORFF, A. S. 700 1 $aMORAIS JÚNIOR, W. G. de 700 1 $aVILELA, N. 700 1 $aBERGMANN, J. C. 700 1 $aFORMIGHIERI, E. F. 700 1 $aGONCALVES, S. B. 700 1 $aALMEIDA, J. R. M. de 773 $tApplied Microbiology and Biotechnology$gn. 107, p. 1143?1157, Feb. 2023.
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Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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