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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  05/01/2018
Data da última atualização:  16/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIOS, M. J. B. L.; SILVA, K. J. D. e; MOREIRA-ARAÚJO, R. S. dos R.; FIGUEIREDO, E. A. T. de; ROCHA, M. de M.; HASHIMOTO, J. M.
Afiliação:  MAIARA JAIANNE BEZERRA LEAL RIOS, UFPI; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN; REGILDA SARAIVA DOS REIS MOREIRA-ARAÚJO, UFPI; EVÂNIA ALTINA TEIXEIRA DE FIGUEIREDO, UFC; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; JORGE MINORU HASHIMOTO, CPAMN.
Título:  Chemical, granulometric and technological characteristics of whole flours from commercial cultivars of cowpea.
Título original:  Caracterização química, granulométrica e tecnológica de farinhas integrais de cultivares comerciais de feijão-caupi.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Revista Caatinga, Mossoró, v. 31, n. 1, p. 217-224, jan./mar. 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Flour production through milling is an alternative for the cowpea processing, when the aim is to obtain a product with higher added value. The objective of this work was to determine the chemical composition, the granulometry, and evaluate the microbiological characteristics of whole-bean flours from five cowpea cultivars (BRS Cauamé, BRS Guariba, BRS Xiquexique, BRS Novaera and BRS Itaim)...
Palavras-Chave:  Farinha de feijão-caupi.
Thesagro:  Composição Química; Vigna Unguiculata.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170385/1/Revista-Caatinga31-n1-p217.pdf
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Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN31955 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amapá. Para informações adicionais entre em contato com cpafap.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  11/09/2014
Data da última atualização:  06/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MIDORIKAWA, G. E. O.; SOUZA, M. de L. M. de; FREITAS-SILVA, O.; DIAS, J. do S. A.; KANZAKI, L. I. B.; HANADA, R. E.; MESQUITA, R. M. L. C.; GONCALVES, R. C.; ALVARES, V. de S.; BITTENCOURT, D. M. de C.; MILLER, R. N. G.
Afiliação:  GLAUCIA E. O. MIDORIKAWA, UNB; MARIA DE LOURDES MENDES DE SOUZA, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; JUREMA DO SOCORRO AZEVEDO DIAS, CPAF-AP; LUIS I. B. KANZAKI, UNB; ROGERIO E. HANADA, INPA; RENATA M. L. C. MESQUITA, INPA; RIVADALVE COELHO GONCALVES, CPAF-AC; VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; DANIELA MATIAS DE C BITTENCOURT, CPAA; ROBERTO N. G. MILLER, UNB.
Título:  Characterization of Aspergillus species on Brazil nut from the Brazilian Amazonian region and development of a PCR assay for identification at the genus level.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  BMC Microbiology, v. 14, n. 138, 2014.
ISSN:  1471-2180
DOI:  10.1186/1471-2180-14-138
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: Brazil nut is a protein-rich extractivist tree crop in the Amazon region. Fungal contamination of shells and kernel material frequently includes the presence of aflatoxigenic Aspergillus species from the section Flavi. Aflatoxins are polyketide secondary metabolites, which are hepatotoxic carcinogens in mammals. The objectives of this study were to identify Aspergillus species occurring on Brazil nut grown in different states in the Brazilian Amazon region and develop a specific PCR method for collective identification of member species of the genus Aspergillus. Results:Polyphasic identification of 137 Aspergillus strains isolated from Brazil nut shell material from cooperatives across the Brazilian Amazon states of Acre, Amapá and Amazonas revealed five species, with Aspergillus section Flavi species A. nomius and A. flavus the most abundant. PCR primers ASP_GEN_MTSSU_F1 and ASP_GEN_MTSSU_R1 were designed for the genus Aspergillus, targeting a portion of the mitochondrial small subunit ribosomal RNA gene. Primer specificity was validated through both electronic PCR against target gene sequences at Genbank and in PCR reactions against DNA from Aspergillus species and other fungal genera common on Brazil nut. Collective differentiation of the observed section Flavi species A. flavus, A. nomius and A. tamarii from other Aspergillus species was possible on the basis of RFLP polymorphism. Conclusions:Given the abundance of Aspergillus section Flavi species A. nomius... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Castanha-do-brasil; Pragas e doenças.
Thesagro:  Aflatoxina.
Thesaurus NAL:  Aspergillus.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AP16820 - 1UPCAP - DD
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