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Registros recuperados : 12 | |
3. | | GONÇALVES, R. G. da M.; DIAS, R. de C.; TEIXEIRA, P. C.; POLIDORO, J. C.; ZONTA, E. Avaliação de diferentes fontes e doses de boro no cultivo de Brachiaria brizantha cv. Marandu. In: ZUFFO, A. M.; STEINER, F. (Org.). Elementos da natureza e propriedades do solo. Ponta Grossa: Atena Editora, 2018. v. 5, cap. 3, p. 18-24. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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4. | | GONÇALVES, R. G. da M.; DIAS, R. de C.; TEIXEIRA, P. C.; ZONTA, E.; POLIDORO, J. C. Avaliação de diferentes fontes e doses de boro no cultivo de Brachiaria brizantha cv. marandu. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 32.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 16.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 14.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 11., 2016, Goiânia. Rumo aos novos desafios: anais. Goiânia: SBCS, Núcleo Regional Centro-Oeste, 2016. FertBio 2016. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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5. | | DIAS, R. de C.; STAFANATO, J. B.; ZONTA, E.; POLIDORO, J. C.; GONÇALVES, R. G. da M.; TEIXEIRA, P. C. Effect of phosphate organomineral fertilization on the dry matter production and phosphorus accumulation of corn. Journal of Agricultural Science, v. 14, n. 8, p. 78-89, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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6. | | MACHADO, E. R.; MALDONADE, I. R.; RIQUETTE, R. F. R.; MENDES, V. S.; GONÇALVES, R. G.; GINANI, V. C. Frequency of enteroparasites and bacteria in the leafy vegetables sold in brazilian public wholesale markets. Journal of Food Protection, v. 81, n. 4, p. 542-548, April 2018. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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7. | | DIAS, R. de C.; TEIXEIRA, P. C.; POLIDORO, J. C.; MATTOS, B. B.; GONÇALVES, R. G. da M.; ZONTA, E. Matéria seca e acúmulo de potássio em plantas de milho em função da aplicação de fertilizantes organomineral e mineral potássicos. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 32.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 16.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 14.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 11., 2016, Goiânia. Rumo aos novos desafios: anais. Goiânia: SBCS, Núcleo Regional Centro-Oeste, 2016. FertBio 2016. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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8. | | DIAS, R. de C.; CASTRO, T. A. van T. de; GONÇALVES, R. G. da M.; POLIDORO, J. C.; ZONTA, E.; PEREIRA, M. G.; STRALIOTTO, R.; TEIXEIRA, P. C. Acúmulo de biomassa e potássio em gramíneas em função da fonte fertilizante e do solo. Brazilian Journal of Development, v. 26, n. 6, p. 33506-33518, jun. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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9. | | BRANDÃO, A. S.; GONÇALVES, R. G. da M.; CASTRO, T. A. V. T. de; SILVA, D. G. da; BERBARA, R. L. L.; LEAL, M. A. de A. Adição de calcário no processo de compostagem da mistura de capim-elefante com torta de mamona modifica as propriedades do composto. Adição de calcário no processo de compostagem da mistura de capim-elefante com torta de mamona modifica as propriedades do composto. Revista Ibero Americana de Ciências Ambientais, v. 11, n.7, p. 38-47, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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11. | | DIAS, R. de C.; CALDAS, J. V. dos S.; POLIDORO, J. C.; ZONTA, E.; MATTOS, B. B.; GONÇALVES, R. G. da M.; TEIXEIRA, P. C. Desempenho de um fertilizante mineral misto produzido a partir de fosfato natural sedimentar. Revista Ibero-Americana de Ciências Ambientais, v. 11, n. 5, ago./set. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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12. | | DIAS, R. de C.; FERREIRA, J. B. N.; LOIOLA, J. A. D.; GONÇALVES, R. G. da M.; TEIXEIRA, P. C.; STAFANATO, J. B.; ZONTA, E. Performance test of granulated potassium chloride with humic acids addition. International Journal of Development Research, v. 10, n. 7, p. 37963-37969, Jul. 2020 Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 12 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
15/05/2018 |
Data da última atualização: |
03/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MACHADO, E. R.; MALDONADE, I. R.; RIQUETTE, R. F. R.; MENDES, V. S.; GONÇALVES, R. G.; GINANI, V. C. |
Afiliação: |
ELEUZA R. MACHADO, Laboratory of Medical Parasitology and Vector Biology, F aculty of Medicine, University of Brasília; IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH; ROBERTA F. R. RIQUETTE, Laboratory of Food Hygiene, Department of Nutrition, Faculty of Health Science, University of Brasília; VINÍCIOS S. MENDES, BOLSISTA - CNPH; RODRIGO GURGEL GONÇALVES, Laboratory of Medical Parasitology and Vector Biology, F aculty of Medicine, University of Brasília; VERONICA C. GINANI, Laboratory of Food Hygiene, Department of Nutrition, Faculty of Health Science, University of Brasília. |
Título: |
Frequency of enteroparasites and bacteria in the leafy vegetables sold in brazilian public wholesale markets. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Protection, v. 81, n. 4, p. 542-548, April 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-17-358 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The objective of the present study was to perform a microbiological and parasitological evaluation of the leafy vegetables commercially sold in five regions of Brazil at public whole sale markets. The 12 types of leafy vegetables (144 samples) were curly lettuce, looseleaf lettuce, red lettuce, chives, coriander, kale, basil, arugula, parsley, iceberg lettuce, chicory, and bean sprouts. The prevalences of total coliforms (88 to 100%) and thermotolerant coliforms (37 to 100%) were high, but Salmonella was not detected in any of the analyzed samples. All open markets sold vegetables contaminated with enteroparasites, mainly Entamoeba sp., Balantidium coli, Strongyloides sp., Ascaris sp., Enterobius vermicularis, and Ancylostomidae. Contamination was detected in all the regions (north, northeast, central west, southeast, and south) and types of vegetables, with higher prevalences in the northeast region, mainly in basil, lettuce, and chives. Contamination of vegetables by potentially pathogenic microorganisms is a national problem, and the distributi on centers should improve quality control of these commercial vegetables. Considering the high frequency of enteropara sites and bacteria and the potential risk of disease transmitted by vegetables, we suggest greater enforcement of the sanitary surveillance of food offered to the public. |
Thesaurus NAL: |
Food pathogens. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02033naa a2200205 a 4500 001 2091475 005 2021-11-03 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-17-358$2DOI 100 1 $aMACHADO, E. R. 245 $aFrequency of enteroparasites and bacteria in the leafy vegetables sold in brazilian public wholesale markets.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe objective of the present study was to perform a microbiological and parasitological evaluation of the leafy vegetables commercially sold in five regions of Brazil at public whole sale markets. The 12 types of leafy vegetables (144 samples) were curly lettuce, looseleaf lettuce, red lettuce, chives, coriander, kale, basil, arugula, parsley, iceberg lettuce, chicory, and bean sprouts. The prevalences of total coliforms (88 to 100%) and thermotolerant coliforms (37 to 100%) were high, but Salmonella was not detected in any of the analyzed samples. All open markets sold vegetables contaminated with enteroparasites, mainly Entamoeba sp., Balantidium coli, Strongyloides sp., Ascaris sp., Enterobius vermicularis, and Ancylostomidae. Contamination was detected in all the regions (north, northeast, central west, southeast, and south) and types of vegetables, with higher prevalences in the northeast region, mainly in basil, lettuce, and chives. Contamination of vegetables by potentially pathogenic microorganisms is a national problem, and the distributi on centers should improve quality control of these commercial vegetables. Considering the high frequency of enteropara sites and bacteria and the potential risk of disease transmitted by vegetables, we suggest greater enforcement of the sanitary surveillance of food offered to the public. 650 $aFood pathogens 700 1 $aMALDONADE, I. R. 700 1 $aRIQUETTE, R. F. R. 700 1 $aMENDES, V. S. 700 1 $aGONÇALVES, R. G. 700 1 $aGINANI, V. C. 773 $tJournal of Food Protection$gv. 81, n. 4, p. 542-548, April 2018.
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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