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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
30/11/2023 |
Data da última atualização: |
13/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SILVA, T.; TROMBETE, F.; QUEIROZ, V. A. V.; TASSI, E.; OLIVEIRA, L. M. de. |
Afiliação: |
THAIANNY SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA; FELIPE TROMBETE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; ERIKA TASSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA; LILIANE MACIEL DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI. |
Título: |
Influence of sorghum variety on the cooking properties of fresh pasta. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Cozimento; Perda de cozimento. |
Thesagro: |
Glúten; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158991/1/Influence-of-sorghum-variety-on-the-cooking-properties-.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
07/01/2021 |
Data da última atualização: |
29/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MEDEIROS, A. de S.; MAIA, S. M. F.; SANTOS, T. C. dos; GOMES, T. C. de A. |
Afiliação: |
ALDAIR DE SOUZA MEDEIROS; STOECIO MALTA FERREIRA MAIA; THIAGO CANDIDO DOS SANTOS; TAMARA CLAUDIA DE ARAUJO GOMES, CPATC. |
Título: |
Soil carbon losses in conventional farming systems due to land-use change in the Brazilian semi-arid region. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Agriculture, Ecosystems and Environment, V. 287, 106690, 2020. |
ISSN: |
0167-8809 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.agee.2019.106690 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Conventional farming systems reduce soil organic carbon (SOC) stocks in tropical regions, predisposing these soils to emit CO2 to the atmosphere. However, studies conducted worldwide have shown that the magnitude of these losses depends on the management practices adopted as well as climate and soil conditions; thus, accurately quantifying these SOC changes can be a major challenge. In this regard, the aim of this study was to derive specific SOC stock change factors for conventional farming systems in the semi-arid region of Brazil and to evaluate the impacts caused by the conventional systems of annual crops throughout time and soil profile on SOC stocks in this region. A total of 66 pairs of comparisons were used, and datasets were analyzed through a mixed linear model. Conventional systems with annual crops reduced the SOC stocks by 17, 13 and 4% for the 0?30, 0?50 and 0?100 cm soil layers, respectively, and for the period of 20 years of land use change. The SOC losses increased with the crop period, since the land-use change factors derived for 40 years showed a decrease of 26, 22 and 13% for the 0?30, 0?50, and 0?100 cm soil layers, respectively, when compared to the SOC stocks in native vegetation. |
Palavras-Chave: |
Semiarido. |
Thesagro: |
Carbono; Sal Orgânico; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Carbon; Organic soils; Soil. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02011naa a2200265 a 4500 001 2129057 005 2022-04-29 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0167-8809 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.agee.2019.106690$2DOI 100 1 $aMEDEIROS, A. de S. 245 $aSoil carbon losses in conventional farming systems due to land-use change in the Brazilian semi-arid region.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aConventional farming systems reduce soil organic carbon (SOC) stocks in tropical regions, predisposing these soils to emit CO2 to the atmosphere. However, studies conducted worldwide have shown that the magnitude of these losses depends on the management practices adopted as well as climate and soil conditions; thus, accurately quantifying these SOC changes can be a major challenge. In this regard, the aim of this study was to derive specific SOC stock change factors for conventional farming systems in the semi-arid region of Brazil and to evaluate the impacts caused by the conventional systems of annual crops throughout time and soil profile on SOC stocks in this region. A total of 66 pairs of comparisons were used, and datasets were analyzed through a mixed linear model. Conventional systems with annual crops reduced the SOC stocks by 17, 13 and 4% for the 0?30, 0?50 and 0?100 cm soil layers, respectively, and for the period of 20 years of land use change. The SOC losses increased with the crop period, since the land-use change factors derived for 40 years showed a decrease of 26, 22 and 13% for the 0?30, 0?50, and 0?100 cm soil layers, respectively, when compared to the SOC stocks in native vegetation. 650 $aCarbon 650 $aOrganic soils 650 $aSoil 650 $aCarbono 650 $aSal Orgânico 650 $aSolo 653 $aSemiarido 700 1 $aMAIA, S. M. F. 700 1 $aSANTOS, T. C. dos 700 1 $aGOMES, T. C. de A. 773 $tAgriculture, Ecosystems and Environment, V. 287, 106690, 2020.
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Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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