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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
27/01/2014 |
Data da última atualização: |
27/01/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
GOMES, T. de F.; NUNES, B. T. G.; GONÇALVES, D. A. R.; COSTA, J. P. D.; LEAO, P. C. de S. |
Afiliação: |
THALITA DE FREITAS GOMES; BRUNA THAIS GONÇALVES NUNES; DAYNARA APARECIDA RODRIGUES GOLÇALVES; JOÃO PAULO DIAS COSTA; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA. |
Título: |
Influência do sistema de condução e de porta-enxertos sobre a produção e vigor de videiras jovens Syrah e Chenin Blanc. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. |
Páginas: |
p. 239-245. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Documentos, 253). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos do sistema de condução e porta-enxertos sobre os componentes de produção e vigor durante o primeiro ciclo de produção das cultivares de videira Syrah e Chenin Blanc no Vale do Submédio São Francisco. Os tratamentos foram representados pelos porta-enxertos IAC 572, IAC 766, IAC 313, Paulsen 1103 e SO4 e os sistemas de condução foram lira e espaldeira. Foram avaliadas as seguintes variáveis: produção, número de cachos, massa dos cachos, massa fresca dos ramos e das folhas, percentagem de brotação e fertilidade de gemas. Durante a fase de formação do vinhedo, a espaldeira favoreceu os componentes de produção e a massa de folhas, entretanto, maiores valores de massa dos ramos foram observados no sistema lira. Maiores produção, número de cachos, massa do cacho e massa dos ramos podados foram observados na cultivar Syrah sobre o porta-enxerto IAC 572, que também promoveu aumento de produção por planta na cultivar Chenin Blanc. Estes resultados são preliminares, devendo continuar a ser avaliados para permitir a recomendação de um porta-enxerto e sistema de condução adequados para as condições regionais. |
Palavras-Chave: |
Uva de vinho. |
Thesagro: |
Manejo; Porta Enxerto; Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/95874/1/SDC253.pdf-31.pdf
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Marc: |
LEADER 02048nam a2200253 a 4500 001 1977526 005 2014-01-27 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGOMES, T. de F. 245 $aInfluência do sistema de condução e de porta-enxertos sobre a produção e vigor de videiras jovens Syrah e Chenin Blanc.$h[electronic resource] 260 $aIn: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido$c2013 300 $ap. 239-245. 490 $a(Embrapa Semiárido. Documentos, 253). 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos do sistema de condução e porta-enxertos sobre os componentes de produção e vigor durante o primeiro ciclo de produção das cultivares de videira Syrah e Chenin Blanc no Vale do Submédio São Francisco. Os tratamentos foram representados pelos porta-enxertos IAC 572, IAC 766, IAC 313, Paulsen 1103 e SO4 e os sistemas de condução foram lira e espaldeira. Foram avaliadas as seguintes variáveis: produção, número de cachos, massa dos cachos, massa fresca dos ramos e das folhas, percentagem de brotação e fertilidade de gemas. Durante a fase de formação do vinhedo, a espaldeira favoreceu os componentes de produção e a massa de folhas, entretanto, maiores valores de massa dos ramos foram observados no sistema lira. Maiores produção, número de cachos, massa do cacho e massa dos ramos podados foram observados na cultivar Syrah sobre o porta-enxerto IAC 572, que também promoveu aumento de produção por planta na cultivar Chenin Blanc. Estes resultados são preliminares, devendo continuar a ser avaliados para permitir a recomendação de um porta-enxerto e sistema de condução adequados para as condições regionais. 650 $aGrapes 650 $aManejo 650 $aPorta Enxerto 650 $aUva 650 $aVitis Vinifera 653 $aUva de vinho 700 1 $aNUNES, B. T. G. 700 1 $aGONÇALVES, D. A. R. 700 1 $aCOSTA, J. P. D. 700 1 $aLEAO, P. C. de S.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Corte. Para informações adicionais entre em contato com cnpgc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
22/12/2023 |
Data da última atualização: |
23/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GOMES, R. da C.; MENEZES, G. R. de O.; FAVERO, R.; KAZAMA, R.; ALTRAK, G.; MIZUBUTI, I. Y.; GOMES, M. DE N. B.; FEIJO, G. L. D.; MONTAGNER, D. B.; ARAÚJO, T. L. A. C. DE; LIMA JÚNIOR, D. M. DE; TORRES JUNIOR, R. A. de A.; BONIN, M. DE N. |
Afiliação: |
RODRIGO DA COSTA GOMES, CNPGC; GILBERTO ROMEIRO DE OLIVEIRA MENEZE, CNPGC; RICARDO FAVERO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; RICARDO KAZAMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; GEORG ALTRAK, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; IVONE YURIKA MIZUBUTI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; MARINA DE NADAI BONIN GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; GELSON LUIS DIAS FEIJO, CNPGC; DENISE BAPTAGLIN MONTAGNER, CNPGC; THIAGO LUÍS ALVES CAMPOS DE ARAÚJO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI ÁRIDO; DORGIVAL MORAIS DE LIMA JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI ÁRIDO; ROBERTO AUGUSTO DE A TORRES JUNIOR, CNPGC; MÁRCIO DE NADAI BONIN, CONNAN ANIMAL NUTRITION. |
Título: |
Strategies of virginiamycin supplementation in the postweaning phase on growth performance and carcass quality of beef cattle. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Animal Health and Production, v. 56, article number 12, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11250-023-03860-5 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Published online: 16 December 2023. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The present study evaluated the efects of supplementing VM in grazing cattle during the rearing phase on performance and carcass quality of beef cattle in the fnishing phase. Two experiments with a randomized block design were conducted in consecutive years to contrast two post-weaning supplementation strategies using VM at 45 mg/100 kg body weight (BW). In the frst year, treatments were protein supplement in the dry season and mineral supplement in the rainy season versus the addition of VM both in the protein and mineral supplements. In the second year, was contrasted with protein supplement in the dry season and protein-energy supplement in the rainy season. Performance, carcass traits, and carcass quality were evaluated at the end of both phases. In Year 1, adding VM in mineral supplement increased fnal backfat thickness (P=0.05), backfat gain (P=0.06), fnal rump fat thickness (P=0.02), and rump fat gain (P=0.01). In the fnishing phase, VM-treated cattle had a greater dry matter intake (P=0.03) and tended to show a greater backfat thickness than non-treated cattle (P=0.07). In Year 2, no VM efects were observed on post-weaning phase performance and carcass traits. However, cattle-fed VM during the post-weaning phase tended to show a lower feed conversion ratio (P=0.09) and had a signifcantly higher gross feed efciency (P=0.03) than non-treated cattle at slaughter. Virginiamycin supplementation during rearing on pasture improves performance and carcass fattening in the growth phase and has a residual efect in the fnishing phase that may refect greater backfat thickness and gross feed efciency. MenosABSTRACT - The present study evaluated the efects of supplementing VM in grazing cattle during the rearing phase on performance and carcass quality of beef cattle in the fnishing phase. Two experiments with a randomized block design were conducted in consecutive years to contrast two post-weaning supplementation strategies using VM at 45 mg/100 kg body weight (BW). In the frst year, treatments were protein supplement in the dry season and mineral supplement in the rainy season versus the addition of VM both in the protein and mineral supplements. In the second year, was contrasted with protein supplement in the dry season and protein-energy supplement in the rainy season. Performance, carcass traits, and carcass quality were evaluated at the end of both phases. In Year 1, adding VM in mineral supplement increased fnal backfat thickness (P=0.05), backfat gain (P=0.06), fnal rump fat thickness (P=0.02), and rump fat gain (P=0.01). In the fnishing phase, VM-treated cattle had a greater dry matter intake (P=0.03) and tended to show a greater backfat thickness than non-treated cattle (P=0.07). In Year 2, no VM efects were observed on post-weaning phase performance and carcass traits. However, cattle-fed VM during the post-weaning phase tended to show a lower feed conversion ratio (P=0.09) and had a signifcantly higher gross feed efciency (P=0.03) than non-treated cattle at slaughter. Virginiamycin supplementation during rearing on pasture improves performance and carcass fattenin... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Carcaça; Gado de Corte; Nutrição Animal. |
Thesaurus NAL: |
Additives; Animal performance; Beef cattle; Carcass quality; Pastures. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02834naa a2200385 a 4500 001 2160219 005 2023-12-23 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11250-023-03860-5$2DOI 100 1 $aGOMES, R. da C. 245 $aStrategies of virginiamycin supplementation in the postweaning phase on growth performance and carcass quality of beef cattle.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aPublished online: 16 December 2023. 520 $aABSTRACT - The present study evaluated the efects of supplementing VM in grazing cattle during the rearing phase on performance and carcass quality of beef cattle in the fnishing phase. Two experiments with a randomized block design were conducted in consecutive years to contrast two post-weaning supplementation strategies using VM at 45 mg/100 kg body weight (BW). In the frst year, treatments were protein supplement in the dry season and mineral supplement in the rainy season versus the addition of VM both in the protein and mineral supplements. In the second year, was contrasted with protein supplement in the dry season and protein-energy supplement in the rainy season. Performance, carcass traits, and carcass quality were evaluated at the end of both phases. In Year 1, adding VM in mineral supplement increased fnal backfat thickness (P=0.05), backfat gain (P=0.06), fnal rump fat thickness (P=0.02), and rump fat gain (P=0.01). In the fnishing phase, VM-treated cattle had a greater dry matter intake (P=0.03) and tended to show a greater backfat thickness than non-treated cattle (P=0.07). In Year 2, no VM efects were observed on post-weaning phase performance and carcass traits. However, cattle-fed VM during the post-weaning phase tended to show a lower feed conversion ratio (P=0.09) and had a signifcantly higher gross feed efciency (P=0.03) than non-treated cattle at slaughter. Virginiamycin supplementation during rearing on pasture improves performance and carcass fattening in the growth phase and has a residual efect in the fnishing phase that may refect greater backfat thickness and gross feed efciency. 650 $aAdditives 650 $aAnimal performance 650 $aBeef cattle 650 $aCarcass quality 650 $aPastures 650 $aCarcaça 650 $aGado de Corte 650 $aNutrição Animal 700 1 $aMENEZES, G. R. de O. 700 1 $aFAVERO, R. 700 1 $aKAZAMA, R. 700 1 $aALTRAK, G. 700 1 $aMIZUBUTI, I. Y. 700 1 $aGOMES, M. DE N. B. 700 1 $aFEIJO, G. L. D. 700 1 $aMONTAGNER, D. B. 700 1 $aARAÚJO, T. L. A. C. DE 700 1 $aLIMA JÚNIOR, D. M. DE 700 1 $aTORRES JUNIOR, R. A. de A. 700 1 $aBONIN, M. DE N. 773 $tTropical Animal Health and Production$gv. 56, article number 12, 2024.
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Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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