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Registros recuperados : 10 | |
2. | | FURQUIM, S. A. C.; ARAUJO FILHO, J. C. de; ALVES, G. B.; SOUZA JUNIOR, V. S. de; OLIVEIRA, F. S. Grau de intemperismo em Vertissolos do Nordeste brasileiro. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE CIÊNCIA DO SOLO, 23.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 38., 2023, Florianópolis. Anais [...]. Florianópolis: Epagri, 2023. p. 42. Ref. ID 1413. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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3. | | FURQUIM, S. A. C.; CARDOSO, E. L.; SANTOS, M. A. dos; NASCIMENTO, T. T. V. do; BALBINO, M. de A. Relações entre gênese de solos halomórficos e dinâmica fluvial no Pantanal da Nhecolândia, MS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 35., 2015, Natal. O solo e suas múltiplas funções: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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4. | | FURQUIM, S. A. C.; SANTOS, M. A.; VIDOCA, T. T.; BALBINO, M de A.; CARDOSO, E. L. Salt-affected soils evolution and fluvial dynamics in the Pantanal wetland, Brazil. Geoderma, v. 286, n. 15, p. 139-152, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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5. | | NASCIMENTO, A. F. do; FURQUIM, S. A. C.; BEIRIGO, R. M.; OLIVEIRA JUNIOR, J. C. de O.; COUTO, E. G.; VIDAL-TORRADO, P. Geoquímica, mineralogia e atributos de gleissolos de dois leques aluviais no Pantanal Norte. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIAS DO SOLO, 34., 2013. Florianópolis. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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6. | | NASCIMENTO, A. F. do; FURQUIM, S. A. C.; COUTO, E. G.; BEIRIGO, R. M.; OLIVEIRA JUNIOR, J. C. de O.; CAMARGO, P. B. de; VIDAL-TORRADO, P. Genesis of textural contrasts in subsurface soil horizons in the northern Pantanal-Brazil. Revista Brasileira de Ciências do Solo, v. 37, n. 5, p. 1113-1127, out. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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7. | | CHIAPIN, M.; OLIVEIRA JUNIOR, J. C. de O.; NASCIMENTO, A. F. do; FURQUIM, S. A. C.; BEIRIGO, R. M.; VIDAL-TORRADO, P. Caracterização morfológica de solos sódicos em diferentes paleodiques no pantanal norte. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIAS DO SOLO, 34., 2013. Florianópolis. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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8. | | NASCIMENTO, T. T. V. do; FURQUIM, S. A. C.; SANTOS, M. A. dos; CARDOSO, E. L.; BALBINO, M. de A.; BONOMO, B. C. M. Análise de parâmetros morfológicos, físicos e químicos de solos associados à lagoas de água doce, Pantanal da Nhecolândia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 35., 2015, Natal. O solo e suas múltiplas funções: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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9. | | NASCIMENTO, A. F. do; FURQUIM, S. A. C.; GRAHAM, R. C.; BEIRIGO, R. M.; OLIVEIRA JUNIOR, J. C.; COUTO, E. G.; VIDAL-TORRADO, P. Pedogenesis in a Pleistocene fluvial system of the Northern Pantanal - Brazil. Geoderma, v. 255-256, p. 58-72, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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10. | | OLIVEIRA JUNIOR, J. C.; FURQUIM, S. A. C.; NASCIMENTO, A. F. do; BEIRIGO, R. M.; BARBIERO, L.; VALLES, V.; COUTO, E. G.; VIDAL-TORRADO, P. Salt-affected soils on elevated landforms of an alluvial megafan, northern Pantanal, Brazil. Catena, v. 172, p. 819-830, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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Registros recuperados : 10 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
07/10/2019 |
Data da última atualização: |
17/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SAMPAIO, G. L. A.; PACHECO, S.; RIBEIRO, A. P. de O.; GALDEANO, M. C.; GOMES, F. dos S.; TONON, R. V. |
Afiliação: |
Gessica L. A. Sampaio, UFRJ; SIDNEY PACHECO, CTAA; ANA PAULA DE OLIVEIRA RIBEIRO, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Encapsulation of a lycopene-rich watermelon concentrate in alginate and pectin beads: Characterization and stability. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology, v. 116, 108589, p. 1-8, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this work was to evaluate the influence of the type of polymer and the effect of drying on the stability of lycopene-rich beads obtained by ionic gelation of a watermelon concentrate. Sodium alginate and pectin were used as polymers for encapsulation. The wet and the dried beads were characterized for lycopene retention when exposed to different thermal treatments (60 °C and 90 °C) and pHs (2, 5 and 8), as well as for particle size distribution, morphology and thermogravimetric analysis. All the particles showed high lycopene protection against the evaluated conditions of temperature and pH. Storage stability at different temperatures was also evaluated. The wet beads produced with alginate and pectin showed lycopene retention of 29 and 21%, respectively, after 8 weeks of refrigerated storage, while the dried beads were showed retentions higher than 80% above 25 °C. Ionic gelation showed to be a promising alternative to obtain stable lycopene-rich dried ingredients. |
Palavras-Chave: |
Ionic gelation; Stability. |
Thesaurus NAL: |
Lycopene; Physical properties; Polysaccharides. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202607/1/2019-SAMPAIO-et-al.-2019.pdf
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Marc: |
LEADER 01735naa a2200241 a 4500 001 2112815 005 2022-05-17 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSAMPAIO, G. L. A. 245 $aEncapsulation of a lycopene-rich watermelon concentrate in alginate and pectin beads$bCharacterization and stability.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe aim of this work was to evaluate the influence of the type of polymer and the effect of drying on the stability of lycopene-rich beads obtained by ionic gelation of a watermelon concentrate. Sodium alginate and pectin were used as polymers for encapsulation. The wet and the dried beads were characterized for lycopene retention when exposed to different thermal treatments (60 °C and 90 °C) and pHs (2, 5 and 8), as well as for particle size distribution, morphology and thermogravimetric analysis. All the particles showed high lycopene protection against the evaluated conditions of temperature and pH. Storage stability at different temperatures was also evaluated. The wet beads produced with alginate and pectin showed lycopene retention of 29 and 21%, respectively, after 8 weeks of refrigerated storage, while the dried beads were showed retentions higher than 80% above 25 °C. Ionic gelation showed to be a promising alternative to obtain stable lycopene-rich dried ingredients. 650 $aLycopene 650 $aPhysical properties 650 $aPolysaccharides 653 $aIonic gelation 653 $aStability 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aRIBEIRO, A. P. de O. 700 1 $aGALDEANO, M. C. 700 1 $aGOMES, F. dos S. 700 1 $aTONON, R. V. 773 $tLWT - Food Science and Technology$gv. 116, 108589, p. 1-8, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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