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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/10/2021
Data da última atualização:  08/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  POMPELLI, M. F.; FERREIRA, P. R. B.; CHAVES, A. R. de M.; FIGUEIREDO, R. C. Q. Q.; MARTINS, A. O.; JARMA-OROZC0, A.; BHATT, A.; SILVA, W. B.; ENDRES, L.; ARAÚJO, W. L.
Afiliação:  MARCELO F. POMPELLI, Universidad de Córdoba, Colombia.; PEDRO P. B. FERREIRA, UFRPE; AGNALDO RODRIGUES DE MELO CHAVES, CPATSA; REGINA C.Q.Q. FIGUEIREDO, FIOCRUZ - Centro Ageu Magalhães - Recife /PE; AUXILIADORA O. MARTINS, UFV; ALFREDO JARMA-OROZCO, Universidad de Córdoba, Córdoba, Colombia; ARVIND BHATT, Lushan Botanical Garden, Chinese Academy of Science, Jiujiang, China; WILLIAN BATISTA-SILVA, UFV; LAURÍCIO ENDRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE ALAGOAS; WAGNER L. ARAÚJO, UFV.
Título:  Physiological, metabolic, and stomatal adjustments in response to salt stress in Jatropha curcas.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Plant Physiology and Biochemistry, v. 168, p. 116-127, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2021.09.039
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Salinity is a major issue affecting photosynthesis and crop production worldwide. High salinity induces both osmotic and ionic stress in plant tissues as a result of complex interactions among morphological, physiological, and biochemical processes. Salinity, in turn, can provoke inactivation of some enzymes in the Calvin-Benson cycle and therefore affect the fine adjustment of electron transport in photosystem I and carbon related reactions. Here, we used three contrasting Jatropha curcas genotypes namely CNPAE183 (considered tolerant to salinity), CNPAE218 (sensible), and JCAL171 (intermediate) to understand salinity responses. By performing a long-term (12 months) experiment in land conditions, we investigated distinct mechanisms used by J. curcas to cope with threatening salinity effects by analyzing gas exchange, mineral nutrition and metabolic responses. First, our results highlighted the plasticity of stomatal development and density in J. curcas under salt stress. It also demonstrated that the CNPAE183 presented higher salt-tolerance whereas CNPAE218 displayed a more sensitive salt-tolerance response. Our results also revealed that both tolerance and sensitivity to salinity were connected with an extensive metabolite reprogramming in the Calvin-Benson cycle and Tricarboxylic Acid cycle intermediates with significant changes in amino acids and organic acids. Collectively, these results indicate that the CNPAE183 and CNPAE218 genotypes demonstrated certain characterist... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Estresse a sal; Estresse osmótico; Genótipos tolerante a sal.
Thesagro:  Bioquímica; Fisiologia Vegetal; Metabolismo Vegetal; Morfologia Vegetal.
Thesaurus Nal:  Photosynthesis; Salinity; Soil salinity.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59650 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  02/09/2013
Data da última atualização:  02/09/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SILVA, N. K.; CORNEJO, F. E. P.; GOMES, F. S.; PONTES, S. M.; MATTA, V. M.; FREITAS, S. P.
Afiliação:  NINA K. SILVA, UFRJ; FELIX EMILIO PRADO CORNEJO, CTAA; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; SERGIO MACEDO PONTES, CTAA; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; SUELY PEREIRA FREITAS, UFRJ.
Título:  Influence of shell material on vitamin C content, total phenolic compounds, sorption isotherms and particle size of spray-dried camu-camu juice.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Fruits, v. 68, n. 3, p. 175-183, May 2013.
DOI:  10.1051/fruits/2013065
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Introduction. Camu-camu is a native Amazonian fruit mainly known for its high vitamin C content. Its composition confers high antioxidant capacity on this fruit and makes it a potential source of antioxidant products. The use of spray-drying with the aid of a carrier agent is a technique that has been applied for the preservation of important components of foods and drugs. The objective of our work was to evaluate the influence of those agents used as shell material on the vitamin content and total phenolic compounds of camu-camu powder juice obtained by spray-drying. Materials and methods. A commercial frozen camu-camu pulp was the raw material; maltodextrin and gum arabic were the selected carrier agents. Processes were performed in a mini-spray-dryer with inlet and outlet air temperatures of 180 °C and 85 °C, respectively, and a drying air flow rate of 700 L·h?1. Laser diffraction was used to determine the particle size distribution of the samples, and sorption isotherms of spray-dried camu-camu were measured using a static gravimetric method. Total phenolic compounds and vitamin C were determined in the raw pulp and in the powders obtained. Results. When using gum arabic and maltodextrin as the carrier agents, the moisture results obtained for the spray-dried camu-camu powders were 2.8% and 3.2%, respectively; the process yield was 84% and 72%, respectively. The spray-dried powder produced using gum arabic presented higher contents of vitamin C [(15,363 ± 226) mg·100 g?1... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ácido ascórbico; Brasil; Frutas; Microencapsulação; Processamento de alimento.
Thesagro:  Myrciaria Dubia; Secagem.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA11875 - 1UPCAP - PP2013/0612013.00061
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