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Registros recuperados : 53 | |
23. | | SILVA, V. P. da; COURI, S.; GOMES, F. S.; NOGUEIRA, R. I.; FREITAS, S. P. Otimização do processo de extração aquosa de inulina de chicória. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, Ponta Grossa, v. 2, n. 1, p.115-122, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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24. | | SOUZA, A. J. de; GOMES, F. S.; LOBO, P. R. R.; MEXIAS, P.; ZEN, S. O potencial da silvicultura na região tropical. Silvicultura, São Paulo, v. 19, n. 80, p. 22-26, out./dez. 1999. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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25. | | MAGALHAES, M. P.; GOMES, F. S.; SILVA, L. F. M.; CABRAL, L. M. Reducao da carga microbiana da agua de coco verde por microfiltracao. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 17., 2000, Fortaleza, CE. Livro de resumos... Fortaleza: SBCTA, 2000. v.1, p.4.150, 2000. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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26. | | GOMES, F. S.; CAMPOS, M. B. D.; COSTA, P. A.; COURI, S.; CABRAL, L. M. C. Suco de melancia concentrado por osmose inversa: avaliação da preferência do suco concentrado comparado ao suco integral e aceitabilidade da bebida láctea light formualada com o suco de melancia concentrado In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM. Título: formualada [i.e. formulada]. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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28. | | MORAES, I. V. M.; GARCIA, C. C.; GOMES, F. S.; MATTA, V. M.; CABRAL, L. M. C. Hidrolise enzimatica em suco de maracuja In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 4., 2001, Campinas, SP. Livro de Resumos... 2001. p.243, ref. 0815-442.5. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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29. | | PAULA, B. de; MORAES, I. V.; GOMES, F. S.; SILVA, F. F. M.; MATTA, V. M.; CABRAL, L. M. C. Microfiltração de suco de maracujá. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 18., 2002, Porto Alegre, RS. Integração pesquisa indústria: anais... Porto Alegre: SBCTA, 2002. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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30. | | SILVA, N. K.; CORNEJO, F. E. P.; GOMES, F. S.; PONTES, S. M.; MATTA, V. M.; FREITAS, S. P. Influence of shell material on vitamin C content, total phenolic compounds, sorption isotherms and particle size of spray-dried camu-camu juice. Fruits, v. 68, n. 3, p. 175-183, May 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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32. | | ROSA, S. V.; CABRAL, L. M. C.; ROSA, M. F.; GOMES, F. S.; SILVA, L. F. M. Clarificacao de suco de manga (Mangifera indica) por tratamento enzimatico associado a microfiltracao. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 15., 1998, Pocos de Caldas, MG, 1998. Resumos... Pocos de Caldas: SBF, 1998. p.531. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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33. | | GARCIA, C. C.; MORAES, I. V.; RODRIGUES, S. L. C.; GOMES, F. S.; MATTA, V. M.; CABRAL, L. M. C. Clarificacao de suco de maracuja por tratamento enzimatico e microfiltracao. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 4., 2001, Campinas, SP. Livro de Resumos... 2001. p.172-3, ref. 0537-442.1. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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34. | | BELLOTE, A. F. J.; ROCHA, A. A.; DEDECEK, R. A. SILVA, H. D. da; MENEGOL, O.; GOMES, F. S. Concentração dos nutrientes N, K, Ca e Mg em Pinus taeda em função da idade das árvores e do material amostrado. SBPN - Scientific Journal, São Paulo, v. 6, p. 48-50, 2002. Edição dos Anais da 10ª Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Pesquisadores Nikkeis, São Paulo, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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35. | | SOUZA, A. L. R.; PAGANI, M. M.; DORNIER, M.; GOMES, F. S.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C. Concentration of camu-camu juice by the coupling of reverse osmosis and osmotic evaporation processes. Journal of Food Engineering, v. 119, n. 1, p. 7-12, Nov. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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36. | | TONON, R. V.; SANTOS, B. A.; SILVA, L. F. M.; GOMES, F. S.; CABRAL, L. M. C. Concentration of grape juice by coupling reverse osmosis and osmotic evaporation In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: IUFoST: ALACCTA, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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37. | | MARTINEZ, L. S.; GOMES, F. S.; FREITAS, S. C.; SILVA, T. S.; FREITAS, S. P.; CABRAL, L. M. C. Composição físico-química e mineral da polpa de jussara (Euterpe edulis Martius) proveniente do município de Resende-RJ. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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38. | | CARNEIRO, L.; GOMES, F. S.; PONTES, S. M.; FURTADO, A. A. L.; MATTA, V. M.; CABRAL, L. M. C. Processamento de suco de abacaxi C.V. Smooth cayenne por microfiltracao e pasteurizacao termica. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 4., 2001, Campinas, SP. Livro de Resumos... 2001. p.277, ref. 0944-442.2. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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40. | | CARNEIRO, L. C.; GOMES, F. S.; SILVA, L. F. M.; FURTADO, A. A. L.; CABRAL, L. M. Tratamento enzimatico associado a microfiltracao de suco de abacaxi CV. Smooth cayenne. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 17., 2000, Fortaleza, CE. Livro de resumos... Fortaleza: SBCTA, 2000. v.2, p.5.230. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 53 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
02/09/2013 |
Data da última atualização: |
02/09/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUZA, A. L. R.; PAGANI, M. M.; DORNIER, M.; GOMES, F. S.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C. |
Afiliação: |
ANDRÉ L. R. SOUZA, UFRRJ; MONICA M. PAGANI, UFRRJ; MANUEL DORNIER, CIRAD; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA. |
Título: |
Concentration of camu-camu juice by the coupling of reverse osmosis and osmotic evaporation processes. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Engineering, v. 119, n. 1, p. 7-12, Nov. 2013. |
DOI: |
10.1016/j.jfoodeng.2013.05.004 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the technical feasibility of coupling two membrane separation processes, reverse osmosis (RO) and osmotic evaporation (OE), in order to concentrate clarified camu?camu juice, focusing on the vitamin C, phenolic compounds and antioxidant activity of the final product. The juice was firstly pre-concentrated by RO, reaching 285 g kg−1 of soluble solids. During this step, the juice?s osmotic pressure showed to be the main factor controlling mass transfer. The juice was then concentrated by OE, reaching 530 g kg−1 of soluble solids. Vitamin C, total phenolics and antioxidant activity levels of 94.6 g ascorbic acid kg−1, 105.2 g galic acid kg−1 and 762 mmol Trolox kg−1, respectively, were achieved in the final product. The use of integrated membrane processes proved to be an interesting alternative to the concentration of thermosensitive juices, reaching concentration levels up to 7 times for camu?camu juice?s bioactive compounds. |
Palavras-Chave: |
Fluxo permeado; Frutas tropicais; Pressão osmótica; Qualidade do suco; Tecnologia de membrana. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01774naa a2200253 a 4500 001 1965347 005 2013-09-02 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.jfoodeng.2013.05.004$2DOI 100 1 $aSOUZA, A. L. R. 245 $aConcentration of camu-camu juice by the coupling of reverse osmosis and osmotic evaporation processes. 260 $c2013 520 $aThe objective of this work was to evaluate the technical feasibility of coupling two membrane separation processes, reverse osmosis (RO) and osmotic evaporation (OE), in order to concentrate clarified camu?camu juice, focusing on the vitamin C, phenolic compounds and antioxidant activity of the final product. The juice was firstly pre-concentrated by RO, reaching 285 g kg−1 of soluble solids. During this step, the juice?s osmotic pressure showed to be the main factor controlling mass transfer. The juice was then concentrated by OE, reaching 530 g kg−1 of soluble solids. Vitamin C, total phenolics and antioxidant activity levels of 94.6 g ascorbic acid kg−1, 105.2 g galic acid kg−1 and 762 mmol Trolox kg−1, respectively, were achieved in the final product. The use of integrated membrane processes proved to be an interesting alternative to the concentration of thermosensitive juices, reaching concentration levels up to 7 times for camu?camu juice?s bioactive compounds. 653 $aFluxo permeado 653 $aFrutas tropicais 653 $aPressão osmótica 653 $aQualidade do suco 653 $aTecnologia de membrana 700 1 $aPAGANI, M. M. 700 1 $aDORNIER, M. 700 1 $aGOMES, F. S. 700 1 $aTONON, R. V. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 773 $tJournal of Food Engineering$gv. 119, n. 1, p. 7-12, Nov. 2013.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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