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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
04/09/2017 |
Data da última atualização: |
14/11/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BRITO, A. L. B. de; OLIVEIRA, A. F. de; NOGUEIRA, A. R. de A.; PESSOA, A. G. G.; PONTES, L. de F. B. L. de. |
Afiliação: |
Anna Luíza Bizerra de Brito, UFPB; Aline Fernandes de Oliveira, UFSCar; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; Amália Geiza Gama Pessoa, UFBA; Liliana de Fatima Bezerra Lira de Pontes, UFPB. |
Título: |
Determination of inorganic constituents and physicochemical characterization of functional flour samples. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Microchemical Journal, v. 132, p. 112-118, 2017. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.microc.2017.01.017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The increased consumption of foods with functional properties without the health surveillance agency approval of the label has led to public concern, becoming necessary to monitor the quality of this product type to ensure the benefit of its consumption. In this work 60 functional flours of 20 different types were evaluated using spectroanalytical techniques to determine macronutrients, micronutrients, and non-essential elements. Additionally, analysis of crude protein determination was performed. Greater concentrations of macronutrients (K N P N Ca N Mg) ranging from 746.4 up to 30,328 mg kg−1 were observed. Micronutrients (in descending order for Fe, Al, Mn, Cu, Mo, and Cr) concentrations ranged from 0.03 up to 160.1 mg kg−1 . Otherwise, the non-essential elements, As, Cd, and Pb detected in some of the evaluated flours met legal requirements. Principal Component Analysis (PCA) was applied to evaluate the significance of the variables (elements). |
Palavras-Chave: |
Functional flour; Macro and micronutrients; Spectroanalytical techniques. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
08/08/2023 |
Data da última atualização: |
08/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
LOPES, D. B.; EULER, A. M. C.; FERREIRA, J. N.; VALENTIM, J. F.; WADT, L. H. de O.; KANASHIRO, M.; PORRO, R.; GOIS, S. L. L. de. |
Afiliação: |
DANIELA BIAGGIONI LOPES, SUEST; ANA MARGARIDA CASTRO EULER, CPAF-AP; JOICE NUNES FERREIRA, CPATU; JUDSON FERREIRA VALENTIM, CPAF-AC; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-RO; MILTON KANASHIRO, CPATU; ROBERTO PORRO, CPATU; SUSANA LENA LINS DE GOIS, GGPP. |
Título: |
Visões sobre bioeconomia na Amazônia: oportunidades e desafios para a atuação da Embrapa. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Embrapa, 2023. |
Páginas: |
33 p. |
Descrição Física: |
PDF. |
Série: |
(Embrapa. Superintendência de Estratégia. Documentos, 10). |
ISSN: |
2237-7298 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A publicação contextualiza brevemente a diversidade territorial e produtiva da Amazônia; identifica os segmentos de atores que estão participando da construção da bioeconomia na região; e busca explorar as diferentes visões e abordagens para a bioeconomia que vêm servindo de referência para o debate na Amazônia. A partir dessas visões, são analisadas as perspectivas da bioeconomia para o desenvolvimento sustentável da Amazônia, em termos de riscos e oportunidades. |
Palavras-Chave: |
Bioeconomia. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Desenvolvimento Sustentável; Economia Agrícola. |
Categoria do assunto: |
-- B Sociologia Rural E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155733/1/Visoes-bioeconomia-Amazonia-doc-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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